Limited şirketlerde ise genel kurulların yapılmasının zorunlu olduğu TTK'nın 617. maddesinde düzenlenmektedir. İlgili hükümle de anonim şirketlerdeki düzenlemeye paralel olarak hesap döneminin sonundan itibaren üç ay içinde genel kurulun yapılması gerektiği hüküm altına alınmıştır.
Kanunda ayrıca genel kurulun UZUN SÜRE toplanamaması haline değinilmiştir. Zira, genel kurulun uzun süreden beri toplanamaması halinde, ortaklardan veya şirket alacaklılarından biri şirketin feshini, şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinden isteyebilecektir.
* Anonim Şirketlerde her yıl genel kurul yapılması zorunlu mudur? Türk Ticaret Kanunu'nun 364. maddesine göre Anonim Şirketler her hesap devresinin sonundan itibaren 3 ay içerisinde ve yılda en az bir defa olağan genel kurul yapmak zorundadır.
Limited şirketlerde olağan genel kurul toplantısının her yıl için hesap döneminin sona ermesinden itibaren üç ay içinde ve en az yılda bir defa yapılması zorunludur.
LİMİTED ŞİRKET GENEL KURUL TOPLANTISI
Maddesinde “Genel kurul müdürler tarafından toplantıya çağrılır. Olağan genel kurul toplantısı, her yıl hesap döneminin sona ermesinden itibaren üç ay içinde yapılır. Şirket sözleşmesi uyarınca ve gerektikçe genel kurul olağanüstü toplantıya çağrılır.
İlgili 26 soru bulundu
Olağan genel kurul toplantılarının en geç üç yılda bir yapılması zorunludur. [Dernek tüzüğünde olağan genel kurul toplantı periyodu olarak 3 yıldan fazla süre belirlenemez. Daha az süre (Ör: 2 yıl veya 1 yıl) konulmuşsa o sürede yapılır.
Tutanağın, toplantı başkanlığı ve katılmışsa Bakan- lık temsilcisi tarafından imzalanması yeterli olup, bütün ortaklarca imzalanması şart değildir.
(2) Genel kurulun toplantıya çağrısı, ilan ve toplantı günleri hariç olmak üzere, toplantı tarihinden en az iki hafta önce yapılır. (3) Çağrısı yapılan ilk toplantıda nisabın temin edilememesi halinde, genel kurul aynı usulle yeniden toplantıya çağrılır.
Hazirun Cetveli zorunlu mu? Toplantı tarihlerinden önce hazırlık aşamasında önemli olan “Hazirun Cetveli zorunlu mu?” konusu araştırılır. Tek pay sahipli olan şirketlerin tümünde düzenlenen genel kurul toplantılarında Hazirun Cetveli alınması gerekir.
Genel kurula çağrı konusunda kural olarak yönetim kurulu yetkilidir. Bunun dışında kanunda belirtilen hallerde münferit pay sahiplerinin, azınlığın, mahkemenin, kayyumun, iflâs idaresinin, tasfiye memurlarının da genel kurulu toplantıya çağırma yetkisi olabilir.
Bu maddeye göre genel kurulun devredilemez yetkileri şunlardır: a) Şirket sözleşmesinin değiştirilmesi. b) Müdürlerin atanmaları ve görevden alınmaları. c) Topluluk denetçisi ile denetçilerin atanmaları ve görevden alınmaları.
Genel kurul toplantısına yönetim kurulu tarafından düzenlenen hazır bulunanlar listesine kayıtlı pay sahipleri veya bunların temsilcileri, yönetim kurulu üyeleri, var ise denetçi, görevlendirilmiş ise Bakanlık temsilcisi ve toplantı başkanlığına seçilecek veya görevlendirilecek kişiler katılabilir.
Dolayısıyla limited şirketler de anonim şirketler gibi genel kurul toplantı ve müzakere defteri tutmak zorunluluğu altındadır. Ancak önemle belirtelim ki, eski ortaklar kurulu karar defteri yanında ayrıca genel kurul toplantı ve müzakere defteri tutulmayacaktır.
Limited şirketlerde müdürler kurulu karar defterinin tutulması kesin bir zorunluluk değildir. Limited şirketler, tercihe bağlı olarak iki ayrı defter şeklinde hem müdürler kurulu karar defteri hem de genel kurul toplantı ve müzakere defteri tutabilirler.
Kaldı ki olağanüstü genel kurul toplantılarının gerektiği takdirde yapılacağı dikkate alındığında böyle bir belirleme yapmanın da imkanı yoktur. Dolayısıyla olağanüstü genel kurulun olağan genel kurul gibi zorunlu bir gündemi mevcut değildir.
Tek Pay Sahipli Şirketlerde Hazirun Cetveli Hazırlanması: Tek pay sahipli şirketlerde başkanlık oluşturulması ve genel kurul toplantısına katılabilecekler listesinin (“hazirun cetveli”) hazırlanması zorunluluğu kaldırılmıştır.
- Tek pay sahipli anonim şirketlerde başkanlık oluşturulması ile genel kurul toplantısına katılabilecekler listesinin (hazirun cetveli) hazırlanması zorunlu değildir (Yönetmelik m. 14/2). Ancak, hazır bulunan tek pay sahibinin veya temsilcisinin imzalamadığı toplantı tutanakları geçersizdir (Yönetmelik m. 26/5).
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'na ve Ticari Defterlere İlişkin Tebliğ'e göre limited şirketlerde mü dür veya müdürler kurulunun şirket yönetimi ile ilgili olarak aldığı kararlar genel kurul toplantı ve müzakere defterine kaydedilebileceği gibi ayrı bir müdürler kurulu karar defteri de tutulabilir.
Genel kurul toplantıya, esas sözleşmede gösterilen şekilde, şirketin internet sitesinde* ve Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanan ilanla çağrılır. Bu çağrı, ilan ve toplantı günleri hariç olmak üzere, toplantı tarihinden en az iki hafta önce yapılır.
Sermaye Piyasası Kanunu'nun 30. maddesi hükmü saklıdır. Genel kurul toplantılarına katılma hakkı bulunan hak sahipleri bu toplantılara, Türk Ticaret Kanununun 1527. maddesi uyarınca elektronik ortamda, MKK tarafından sağlanan Elektronik Genel Kurul Sistemi (EGKS) üzerinden de katılabilir.
7 kişi ile dernek kurmak yeterli iken, genel kurulda en az 16 kişi bulunmalıdır. Bu 16 kişinin; en az 5”i asil, 5'i yedek yönetim kurulu, 3'ü asil, 3'ü yedek denetim kurulu üyesi olması zorunludur.
Yönetici kat malikleri kurulunu toplantıya çağırmazsa yöneticinin değiştirilmesi yoluna gidilir.
Genel kurul toplantı ve müzakere defteri, şirket genel kurul toplantısı yapılırken genel kurulda sorulan sorular, verilen cevaplar, sunulan önergeler, alınan kararlar işlenerek düzenlenebileceği gibi hazırlanan toplantı tutanağının deftere yapıştırılması şeklinde de tutulabilir(Tebliğ Md.11/2).
Limited şirketlerde müdür veya müdürler kurulunun şirket yönetimi ile ilgili olarak aldığı kararlar genel kurul toplantı ve müzakere defterine kaydedilebileceği gibi ayrı bir müdürler kurulu karar defteri de tutulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri