Rafine yağlar Ayçiçek yağı, mısırözü yağı, aspir yağı, kanola yağı, keten yağı, soya yağı ve ketencik yağıdır. Rafine yağlar kokudan ve içindeki asitlerden arındırılarak işlem görür ve bunun sonucunda insan vücuduna katkı sağlayabilecek tüm bileşenleri de alınmış olur.
Ayçiçek yağı, ayçiçeği bitkisinin tohumlarından presleme, özütleme gibi işlemlerden geçirildikten sonra rafine edilerek elde edilen berrak, sıvı bir yağdır.
Omega 3 ile birlikte bol miktarda doymuş yağ, kolesterol ve araşidonik asit içeren bu tür yağlar vücutta inflamasyona yani yangıya yol açarak obezite ve obeziteden kaynaklanan hastalıklara neden olur.
Rafine yağlar, bir dizi fabrikasyon işlemi sonucunda elde edilir. İşleme maruz olan bu yağlara, kötü kokusundan arındırılmak için başka bir işlem yapılır. Bu işlemler sonucunda içindeki değerli asitlerden arınmış, kokusuz, köpürmeyen bir yağ elde edilmiş olur.
Yudum 5 lt Teneke Ayçiçek Yağı Özellikleri
Ayçiçek yağı, ayçiçeği bitkisinin tohumlarından preslenerek ya da özütlenerek rafine edilen, berrak ve sıvı bir yağdır. Yudum 5 litre teneke ayçiçek yağı mekanik çıkartma işlemi uygulanarak çıkartılan rafine bir yağ olarak dikkat çekiyor.
İlgili 26 soru bulundu
Zeytinyağı ve kanola yağı gibi bitkisel yağlar tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve doymuş yağ asitlerine göre kan kolesterol düzeyini daha iyi düzenlerler. Mısırözü yağı, ayçiçek yağı ve soya yağı çoklu doymamış yağ asitleri açısından zengindirler ve kalp sağlığınızı korumaya yardımcı olurlar.
Fındık yağı; %10 oranında çoklu doymamış yağ asidi, %82 oranında tekli doymamış yağ asidi ve %8 oranında doymuş yağ içermektedir. Fındık yağı, zeytinyağı gibi yüksek oleik aside sahiptir. Bütün yağlar arasında en hafifidir.
Bu araştırmalar da genel olarak fındık yağının tağşişi ve saptanma metotlarıyla ilgilidir [1-4]. Fındık yağı, fındıkların ekspellerde preslenmesinden sonra rafine edilmesi ile elde edilen kokusuz bir yağdır.
%100 Ham Rafine Edilmemiş Ayçiçek Yağı (Pestisit-Kurşun Analizli) Geleneksel tarım yöntemleri ile ilaçsız olarak yetiştirilen mahsulden elde edilen, rafine edilmemiş ham ayçiçek yağımız.
Diğer yandan, rafine edilmiş ceviz yağının versiyonu bu besin değerlerinden daha yoksundur. Toplumumuzda ceviz yağı tüketmek yaygın olmasada sağlığa pekçok faydası bulunmaktadır. Ceviz yağı tüketmek kalp sağlığını iyileştirebilir, kan şekeri seviyelerini dengeleyebilir, kansere karşı koruyucu olarak tüketilebilir.
Sağlık için en zararlıları doymuş yağlar ve trans yağlardır. Bunlar LDL (kötü) kolesterolü yükseltirler ve oda ısısında katıdırlar (ayrıca bakınız). Doymamış yağlar oda ısısında sıvıdır ve çoğunlukla bitkisel kaynaklıdır.
Palmiye yağı, doğal kırmızı rengini değiştirmek ve kokudan arındırmak için yüksek ısılarda rafine ediliyor.
Toplumda çoğunlukla sevilen ve yemeklere lezzet katan tereyağı, margarin, kuyruk yağı gibi yağ türleri doymuş yağlardır. Doymuş yağlar kandaki LDL (Kötü Huylu) kolesterol düzeyini yükseltmeleri sebebi ile kalp hastalığı riskini arttırır. Bu yüzden bu tür yağların sınırlandırılması gerekir.
Kanola yağı, özel olarak yetiştirilmiş kolza bitkilerinden elde edilir ve diğer yemeklik yağlardan daha az doymuş yağa sahiptir. Omega-3 yağları açısından zengin olma avantajına sahiptir. Kanola yağı sadece ayçiçek yağı gibi hafif bir tada sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda fiyatı da düşüktür.
Rafine zeytinyağı, zeytinin yapısını bozmadan gerçekleştirilen işlemler sonucu elde edilen zeytinyağı türüdür. Asit oranı (oleik asit cinsinden) en fazla 0.3 olur.
İlk olarak, zeytinyağı doğal yöntemlerle üretilirken ayçiçek yağı kimyasallara ve özel ısı süreçlerine maruz kalarak son halini almaktadır. Daha hafif tat ve koku elde etmek aynı zamanda raf ömrünü uzatmak adına ayçiçek yağı rafine edilmektedir.
Fazla tüketimde damarlarda tıkanıklığa da sebep olabilir. Bu durum da kalp rahatsızlıklarına yer hazırlar. Kadınlarda, menopoz dönemlerinde aşırı ayçiçeği yağı tüketimi meme kanseri riski oluşturmaktadır. Erkeklerde ise prostat kanseri riskini taşır.
Yemeklerinizde tercih edeceğiniz ayçiçeği yağının mutlaka hafif ve açık sarı renkte olması gerekir. "Ayçiçeği yağı faydaları nelerdir?" derseniz kalp sağlığı için faydalı, kolesterol azaltıcı etkiye sahip, enerji veren, bağışıklığa ve cilde de iyi gelen bitkisel bir yağ olduğunu söyleyebiliriz.
Rafine yağlar kokudan ve içindeki asitlerden arındırılarak işlem görür ve bunun sonucunda insan vücuduna katkı sağlayabilecek tüm bileşenleri de alınmış olur. Bu nedenle rafine yağ tüketimi insan sağlığı için pek önerilmez.
Mısırözü yağının tüm yemek ve tarifler için ölçülü tüketilmesi önerilmektedir. Her besinin fazla tüketimi kalp ve damar sağlığını etkileyeceği için; mısırözü yağının da aşırı tüketilmesi sağlık sorunlarına neden olabilir. Çok fazla olmayacak şekilde günlük tüketime uygun miktarda mısırözü yağı kullanabilirsiniz.
%100 RAFİNE FINDIK YAĞIDIR. Fındık yağı yüksek miktarda oleik asit (Tekli Doymamış Yağ Asidi (MUFA)) kaynağıdır. Oleik asit kolestrol düzeyinin korunmasına katkıda bulunur. Yüksek yanma derecesine sahip olan ÇOTANAK Fındık Yağı yemeklere lezzet katar.
Yapılan araştırma ve incelemeler neticesinde fındık yağının herhangi bir zararı olmadığı biliniyor. Ancak fındık yağını kullanırken başka hiçbir yerde karıştırmadan sağlıklı bir şekilde değerlendirmek önemlidir. Buna karışım yağ denir ve o vakit fındık yağının herhangi bir yararından faydalanmak mümkün olmaz.
En sağlıklı yağlardan biri de zeytinyağıdır ancak kalori yönünden zengin olduğundan ölçülü tüketilmelidir. Yemeklerde soğuk sıkım zeytinyağı, organik tereyağı, kanola ve fındık yağı, salatalarda ise yine soğuk sıkım zeytinyağı ve keten yağı tercih edilebilir.
Özetle ikisi de sağlıklı ve güvenilir yağlar, tereyağı -miktarı abartılmaması koşuluyla– zeytinyağından daha kötü bir yağ filan da değil. Özellikle köy tereyağını güvenle tüketebilirsiniz. Mühim olan oran ve tüketimin miktarı. Oranı, zeytinyağı 2/3, tereyağı 1/3 şeklinde tutun.
Tercih edilmesi gereken yağ zeytinyağı. Hem de rafine edilmişi bile değil, doğalı, yani sızması. Çünkü sızma zeytinyağının dumanlanma noktası diğer bitkisel yağlardan çok daha düşük.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri