İyi bir limon yetiştiriciliği için dallar mutlaka her yıl budanmalıdır. Bu amaçla limonlarda her yıl sürgünlerde uç alma budaması yapılması zorunludur.
Genellikle Ekim ve Kasım aylarında limon ağaçlarının budaması yapılabilir. Çiçekli olduğu dönemde limon ağacının budanması çok yanlıştır. Ayrıca budama öncesinde tüm meyvelerin toplanması olması gerekir.
Limon ağacı budaması saksıda yetiştirirken mutlaka zamanında yapılması gerekir. Bu durum Genel olarak sıcak yaz aylarında gerçekleşir. Temmuz ve Ağustos ile beraber Eylül ayları saksıda yetiştirilen limon ağacı için budama dönemi olarak öne çıkar.
Limon yetiştirmek için ihtiyacınız olan temel şey çok basittir; temiz su. Bol su isteyen limon, susuz kaldığında acı meyve verir. Bahar ve yaz dönemlerinde limon bitkisini susuz bırakmamanızı öneririz. Bol su ister derken; toprağı çürütecek kadar sulamadan da kaçmanızı tavsiye ederiz.
Ağacınızın çevresine 1.5 metrelik bir daire içerisine almanız gerekmektedir. Akabinde 100 de 100 Gübre Organik Mineral DOĞAL karışım toprak düzenleyiciyi bu alana ağaç başına 1.5 kg olacak şekilde serpin. sulamasını yapın.Normal şartlarda ne kadar su veriyorsanız bu olanın yarısı kadar su vermeniz yeterli olaçaktır.
İlgili 17 soru bulundu
Turunçgiller ailesindeki tüm bitkiler tam güneşi sever, yaklaşık 7 ila 8 saat güneş ışığı gereklidir. Bunun için balkon, teras, veranda gibi hem güneş hem de bolca hava alan yerlerde bulundurabilirsiniz.
Limon ağacı hangi gübreyi sever? Limon yetiştiriciliği için, ilkbahar ve sonbaharda yanmış çiftlik gübresi ile gübrelemeye ihtiyaç duyar. Limon yapraklarının ve çiçeklerin dökülmesi azotlu gübrelerle aşırı gübrelemeye bağlı olabilir.
Limon ağacı, güneşi seven bitkilerden biridir. Güneşi, sıcağı, nemi sever. Bu yüzden bitkinin olduğu yerin güneş olması son derece önemlidir. Güneşi ve sıcağı sever ama rüzgarı sevmez.
Fazla sulanmaktan hoşlanmayan limon ağacı yazın 10 günde bir kışın 15 günde bir sulanmak ister. İç mekân da yetiştirdiğiniz limon ağacını 15 günde bir sulamanız yeterli olacaktır.
Limon Ağaçlarınız Meyve vermiyorsa, sorunun kaynakları başlıca şunlar olabilir ; Çiçekler, tomurcuklar meyveye yatmadağı için olabilir. Meyve tutumu yeterli olmayabilir. Doğal şartlardan kaynaklı sorunlardan olabilir. Hastalılardan ve çeşitli zararlılardan kaynaklı olarak Limon ağaçlarınız meyve vermiyor olabilir.
Budama ne zaman yapılmalı? bulaşma riskinin en düşük olduğu ve yapılan kesimlerden sonra gözlerin uyanmayacağı bir zaman diliminde yapmak gerekmektedir. İşte bu iki hususu da karşılayacak doğru uç alma zamanı ekim ayının ortası ile kasım ayı başları olarak tarif edilebilir.
Ayrıca yediveren limonlar diğer limonlardan daha iri yapıdadır. Bunun yanında yediveren limonun yaprakları tüm turunçgiller arasında en açık renge sahiptir. Yediveren limon yaprakları açık renkli olmasının yanında tadı da ekşimsi ve mayhoştur. Meyveleri bol sulu ve ince kabuklu yapıdadır.
Limon ağaçlarının suyu çok fazla sevmediği daha önce belirtilmişti. Bu nedenle sulama işlemleri kış aylarında çok nadir yapılmalıdır. Bahar aylarından itibaren ise 15-20 günde bir sulama yapılabilir. Eğer limon ağacını saksıda yetiştirmek istiyorsanız su verme sıklığınız 10 günde bir kez olmalıdır.
Birinci budama kış zamanında yapılır. Ilıman yerlerde ağaçlar yapraklarını döktükten bir ay sonra yapılabilir. Ancak kışı daha soğuk geçen, İç Anadolu gibi yerlerde budama Şubat ortasından sonra yapılabilir bu sayede ağaçlar donlardan korunmuş olur.
Genel olarak, budama don riski olmadığı zamanlarda ve ilkbahar başı gibi yapılması daha uygundur. Sonbahar döneminde budama yapıldığında, yaprak sayısının yenilenmesi daha az olur. Sonbahar budaması genellikle kış donlarına karşı çok hassas olan geççi çeşitlerin gelişimini teşvik eder.
Her mevsimde ekilebilen limon, fide olarak alındığında 3-6 ay, çekirdekten yetiştirildiğinde 1-2 sene içerisinde meyve vermeye başlar.
Çiçek Zamanı Limon Sulanır mı? Nisan ve Mayıs aylarında sulaması yapılan limon ağacının yaz aylarında sulaması arttırılır. Bahar aylarında çiçeklenen limonun meyve oluşumunu sağlamak için çok faz sulanıp kök çürümesi oluşmaması şartı ile çiçeklenme döneminde su ister.
Aşısız Limon Fidanı Meyve Verir mi? Citrus yani narenciye grubundan olan limon ağacı aşısız olarak üretildiyse meyve verebilir.
Büyüyen limon ağacı, organik maddeler ve kompost açısından zengin, iyi drene edilmiş PH 5.7 ile 6.5 arasında hafif asitli toprakları severler. Topraklar iyi drene edilmeli, hafif kumlu olmalı ve sıkıştırılmamalıdır.
Her tarafı dümdüz kabukları yumuşak ve çok sulu olan limonlar dişidir. Dişi limonun çekirdeği azdır. Erkek limonun kabukları kalın olup, serttir ve suyu da azdır.
C vitamini açısından oldukça zengin olan Limon ağaçları sofralarımızda olduğu kadar evlerimizde de vazgeçilmezlerimiz arasındadır.
Sıcaklıklar düşmeden önce şunu yapın: Ağacın gövdesini plastik bir ağaç koruyucusuyla veya bahçe mağazanızda bulabileceğiniz herhangi bir diğer opak koruyucu ağaç örtüyle sarın. Bu, ağacı güneş haşlanmasından koruyacaktır. Meyve ağaçları için, şeffaflık olarak da bilinen bir donma kalkanı kullanın.
Limon Kaç Derece Soğuğa Dayanır? Limon ağacını yetiştirmek istiyorsak hava sıcaklığının 0 ın altına düşmemesi gerekiyor. -6, -7 derecenin altına düşmesi durumunda limon donar ve ölür. Dayanamadığı en yüksek sıcaklık ise 45 derecenin üstüdür.
Limon fidanınız saksısını değiştirmeniz 12 ay boyunca yapılabilmektedir.Sadece saksı değişiminde uyumun daha hızlı olması açısında sabah veya ikinden vakitlerini seçerseniz daha güzel sonuçlar alırsınız.
Limon fidanında fazla sulama yapraklarda sararmaya sebeb olur.Genelde sulama açık alanda baharla beraber 15 günde bir,kışın sulama çok nadir olur.Saksı içerisinde ise 10 günde bir olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri