Denetçi raporu, duruma göre sözleşmede ya da mevzuatta belirtilen muhataba hitaben düzenlenir (Bkz.: A21 paragrafı).
Denetçi son olarak raporunu imzalar ve yönetim kuruluna sunar. Denetçi, denetimin sonucunu görüş yazısında açıklar. Bu yazı Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu'nun belirlediği esaslar çerçevesinde denetimin konusu, türü, niteliği ve kapsamı yanında denetçinin değerlendirmelerini de içerir.
Denetim sonuçlarının yüksek denetim kurumunun üst yönetimine, denetlenen kurumlara ve parlamentoya bildirildiği rapordur. Denetçinin, denetim çalışmasının nihai ürünüdür. Denetim raporu güncel ve geçerli bilgiler içermeli, doğru ve tarafsız olmalıdır.
Standart denetim raporunda dokuz unsur bulunur. Bunlar; başlık, muhatap, giriş paragrafı, yönetimin sorumluluğu, denetçinin sorumluluğu, denetçinin görüşü, denetçinin imzası, rapor tarihi ve denetçinin adresidir.
Denetim raporları Kısa şekilli ve uzun şekilli denetim raporu olmak üzere iki türdedir. Kısa şekilli denetim raporuna özet rapor veya denetçinin standart raporu da denir. Denetim raporları yazılı metin açısından tekdüzendir ancak değişik koşullarda farklı denetim raporları da hazırlanabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Denetimin tamamlanması aşamasında, tespit edilen bulgular bir kapanış toplantısında değerlendirilmek üzere denetlenen birime iletilir. Kapanış toplantısında denetçi ile denetlenen birim arasında denetim bulguları üzerinde yapılan görüşmeler neticesinde denetçi bir taslak rapor hazırlar.
Denetçi, sınırlı olumlu görüş veya olumsuz görüş vermesi durumunda, denetçinin sorumluluğuna ilişkin açıklamayı; elde etmiş olduğu denetim kanıtlarının, olumlu görüş dışındaki denetim görüşüne dayanak teşkil etmek için yeterli ve uygun olduğuna inandığını ifade edecek şekilde değiştirir.
MADDE 19 - (1) Her bir bağımsız denetim için en az 3 asil ve 3 yedek olmak üzere 6 kişiden oluşan bir bağımsız denetim ekibi oluşturulur ve her bir bağımsız denetim en az 3 kişi olmak üzere işin gerektirdiği sayı ve nitelikte bağımsız denetçilerden oluşan ekip tarafından gerçekleştirilir.
Denetimin temel amacı, var olanı ortaya koyup olması gerekenle karşılaştırmaktır. Bu niteliğiyle denetim, standartlara ve yasalara uygunluk arayışı olarak tanımlanabilir. Klasik yaklaşımlarda denetimin birincil işlevi, hata ve yolsuzlukların önlenmesi olarak değerlendirilir.
Bu aşamalar dörde ayrılır (Atay, 1997: 44-46). Bu aşamalar; 1-Olanı belirlemek; 2-Olması gerekenle karşılaştırmak; 3-İkisi arasındaki sapmaları ve kusurları belirlemek ve 4-Bir yargı veya sonuca ulaşmaktır. Bağımsız denetim süreci ise 4 ana safhadan oluşmaktadır.
Denetim kanıtları, muhasebe sisteminden elde edilen kanıtlar ve destekleyici kanıtlar olarak sınıflandırılır. Yevmiye defterleri, büyük defter, yardımcı defter, çekler, elektronik fon transferi kayıtları, muavin defter kayıtları, maliyet dağıtım hesaplamaları gibi örneklerdir.
Bunu örnek ile açıklayacak olursak şirket olağan genel kurulunu 20 Şubat tarihinde yapacak ise bağımsız denetim raporu en geç 31 Ocak tarihinde işletmenin yönetim organına sunulması gerekir.
Kat mülkiyetine tabi yapılarda yönetici bağımsız bölüm maliki olmayabilir. Şayet yönetim planında yöneticinin kat malikleri arasından seçileceğine dair bir hüküm yok ise yönetici dışardan biri olabilir. Ancak denetçi veya denetim kurulu sadece bağımsız bölüm malikleri arasından seçilir.
Denetçiler olağan genel kurulunda Yöneticiler ile birlikte seçilirler ve bir daha ki genel kurulda yöneticilerin ve denetçilerin ibrası ile görevleri sona erer. Kat malikleri kurulu haklı bir sebebin çıkması halinde yönetici ve denetçileri istediği zaman değiştirebilir.
Bağımsız Denetim Zorunlu Mudur? Türkiye'de, tek tek ya da grup firmaları toplamı olarak, belirlenen Aktif Toplamı, Net Satış Hasılatı ve Çalışan Sayısı kriterlerinden en az ikisini sağlayan işletmeler bağımsız denetim yaptırması zorunludur.
Denetçi Ne Demek? Denetçi, özel ya da kamu kuruluşlarının; yasa, yönetmelik ve genelgelere uygun hareket edip etmediğini denetler. Kamu ya da özel kuruluşlarda çalışabilen denetçiler, teftiş yapar ve gerekli raporları hazırlar.
TTK nın 400 üncü maddesine göre, sadece üyeleri yeminli mali müşavirler ve/veya serbest muhasebeci mali müşavirler olan bir bağımsız denetleme kuruluşu denetçi olabilecektir.
r) Sorumlu denetçi: Bağımsız denetim kuruluşu tarafından, belirli bir bağımsız denetim faaliyetinin yürütülmesinden sorumlu tutulan ve bu denetime ait raporun bağımsız denetim kuruluşu adına imzalanmasına yetkili kılınan bağımsız denetçiyi, ifade eder.
Bunlar arasında yatırım kuruluşları, borsada işlem gören şirketler, bankalar, derecelendirme kuruluşları, varlık yönetim şirketleri, faktoring şirketleri, sigorta şirketleri ve finansal kiralama şirketleri yer alıyor.
1-Bağımsız Denetçi Sayısı:
KAYİK dışında lisans almak için ise 24.000 TL denetim harcı ödemektedirler. Keza her yıl KAYİK için en az 14.966,70 TL KAYİK dışı için ise 7.468,10 TL harç ödenmektedir.
(3) (Değişik:RG-17/12/2022-32046) İncelemeler, ilk denetim sözleşmesi imza tarihinden itibaren; KAYİK'leri denetleyen bağımsız denetim kuruluşları için asgari üç yılda bir, diğerleri için asgari altı yılda bir yapılır.
GÖRÜŞ BİLDİRMEKTEN KAÇINILAN RAPOR:
Denetçi, görüşüne dayanak teşkil edecek yeterli ve uygun denetim kanıtı elde edemezse ve -varsa- tespit edilmemiş yanlışlıkların finansal tablolar üzerindeki muhtemel etkilerinin önemli ve yaygın olabileceği sonucuna varırsa, görüş vermekten kaçınır.
1. Denetim ekibinde görevlendirilen denetçiler için rotasyon süresi kaç yıldır? Denetim ekibinde görevlendirilen denetçiler için rotasyon süresi BDY'nin 26/1-ç maddesinde “son yedi yılda beş yıl” olarak düzenlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri