Sütünü azaltmak isteyen annelerin tercihlerinden biri de sirke ve limon olabilir. Aşırı tüketimlerinde sütünüz azalacaktır.
Aşırı tuz tüketimi, şalgam, salamura ve turşu, limon suyu ve sirke de anne sütünü azaltabiliyor.
Emzirme döneminde de uygun miktarda limonlu su tüketimi önerilir.
Bitki çayları: Rezene çayı, ısırgan otu çayı, zencefil, papatya çayı süt üretimini arttırmaktadır. Bitki çayları içinde en çok önerilen ise rezene çayıdır. Fitoöstrojen bir bitki olan rezene çay olarak tüketilebileceği gibi yemeklerde veya taze olarak salatada kullanılabilir. Süt üretimini arttırır.
Brokoli, soğan, karnabahar, lahana, greyfurt, portakal, limon gibi sebze ve meyveler gaz oluşumuna neden olur.
İlgili 21 soru bulundu
Emzirme döneminde kafein tüketimi
Bu nedenle kafein içeren içeceklerin alımını sınırlamanız gerekir. Bunlar da sadece çay ve kahve değil, kola ve enerji içeceklerini de sınırlamalısınız.
Gebelikte soğuk içecekler tüketilebilir. Gebelikte dondurma yenebilir. İşte bebeğim üşürmüş ondan sonra erken doğum olurmuş, düşük olurmuş gibi şeylere hiçbir şekilde itibar etmemek lazım.
"Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar. İş hayatına başlayan anneler 3 saatte bir süt sağmalıdır. Aylar ilerledikçe 4 saatte birde olabilir.
Günlük 2 veya 3 su bardağı yoğurt yenmesi gerekir. YAĞLI TOHUM ÇEŞİTLERİ: Ceviz, badem ve fındık gibi sağlıklı çiğ atıştırmalıklar, zengin yağ asidi, vitamin ve mineral özleri ile sütün kaliteli olmasına katkı sağlar.
Annenin yeterli sıvı almaması, yetersiz beslenme, psikolojk sorunlar gibi faktörler anne sütünün az gelmesine veya kesilmesine neden olur. İşte, anne sütü azlığının nedenleri ve belirtileri... Stres, hormonal değişimler gibi pek çok farklı etkene bağlı olarak anne sütünde azalmalar görülebilmektedir.
Çok fazla çay, kahve içmek de sütün kalitesine olumsuz etki edebileceğinden ve annenin uyku kalitesini düşüreceğinden tercih edilmemeli.
İyi haber ise şu; çoğu kadın bebeklerini emzirirken en sevdikleri içeceklerin tadını çıkarmaya devam edebilir. Emzirirken kahve içmek belirli doz ve sıklıkla sınırlanması koşuluyla sakıncalı değildir.
Emzirirken limon su içmek vücudunuza hidrasyon sağlayıp, su ihtiyacını giderir ve bu durum bebeğinize sağlıklı süt kaynağı olarak geri döner. Emziren anneler tükettikleri günlük su miktarını artırmalı ve içtikleri suya birkaç damla limon sıkıp öyle içmelidir.
Ayrıca anne adaylarının merak ettiği bir soru daha vardır: Kimyonlu rezene çayı süt yapar mı? Anne sütünü artırıcı özelliğe sahip rezene ve kimyondan oluşan bu çayın, süt miktarını artırdığı bilinmektedir. Annelerin uykudan önce kimyon çayı içmesi önerilmektedir.
En çok merak edilen konulardan biri göğüs pompası kullanımının süt miktarını azaltıp azaltmayacağıdır. Süt sağma pompaları kesinlikle annenin süt miktarında azalmaya neden olmazlar. Aksine bu ürün, göğüsleri sürekli olarak süt üreten annenin rahat etmesini, ayrıca fazla sütün sağılarak saklanabilmesini sağlamaktadır.
Bu nedenle annenin bol su içmesi, sıvı besinler tüketmesi, proteinden zengin beslenmesi, uykusunu alabilmesi ve stresten uzak olması gerekli. Büyüklerin de sıklıkla tavsiye ettiği hoşaf, ayran, şerbet gibi sıvıların da sütü artırmada olumlu etkisi var. Ayrıca ılık bir duş da annenin sütünü arttırabiliyor.
İki meme verilmişse bir sonraki öğüne son verilen taraftan başlanmalıdır. Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakika emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20-30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.
Yapılan araştırmalar rezene çayında bulunan bileşenlerin annede östrojen hormonunu uyardığını göstermektedir. Bu da anne sütünü artırmaya yardımcı olduğu anlamına gelir. Emzirme döneminde günde 1 bardak rezene çayı içen annelerin süt miktarında ve veriminde artış görülür.
Nezlede kullanılan bazı ilaçlar süt üretim hormonu olan prolaktini ve dolayısıyla sütün üretimini azaltıyor. 'Çok fazla su içersem sütüm bol olur' anlayışı doğru değil. Aşırı su içme çok süt üretileceği anlamına gelmiyor. Emziren anne susadıkça içmeli.
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
Doğru: Bazı besinler anne sütünün tadını değiştirir.
Sarımsak, acı biber, soya sosu gibi güçlü aromalara sahip besinler sütün tadını değiştirebilirler.
Sıvı ihtiyacı artan annenin, kaybettiği sıvıyı yeniden vücuduna kazandırması gerekmektedir. Bu bakımdan, anne sütünün temel hammaddesinin su olduğu düşünülürse, emziren kadınların bol su tüketmeleri önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri