Demlenen irmik helvasını servis kaselerine alıp, ters çevirip çıkardıktan sonra arzuya göre tarçın ilavesiyle birlikte dondurma ile servis edin. Afiyet olsun!
Hazırladığınız dondurmalı irmik helvasının üzerini yeşil toz fıstık ile süsleyerek, servis edebilirsiniz. İrmik helvasını daha koyu bir renk isterseniz daha fazla kavurabilirsiniz. Aynı zamanda irmiği kavurduktan sonra üzerine eklediğiniz sütlü şerbet sıcak olmalıdır.
Kısık ateşte şerbetini çekene kadar karıştırmaya devam ediyoruz. İstediğimiz kıvama gelince ocağımızından alıp demlenmesi için tenceremizin kapağını kapatıyoruz. Demlendikten sonra istediğimiz şekilde şekil verip süslüyoruz. (Ben silikon küçük kek kalıpları kullandım siz istediğiniz şekilde şekil verebilirsiniz. )
Her iki kaptaki pişirme süreci tamamlanınca sıcak şerbeti kepçe ile kavrulmuş sıcak irmiğin üzerine yavaşça dökün. Her iki malzeme de sıcak olduğundan şerbet irmiğin üzerine dökülür dökülmez aniden kaynamaya başlar ve sıçrayıp elinizi yakabilir.
İlgili 38 soru bulundu
Bir bardak irmiğe bir bardak şeker veya iki bardak irmiğe iki bardak şeker kullanmak yeterli olacaktır. Suyu ölçerken ise bir ölçüye karşılık bir buçuk ölçü su kullanmalısınız. Bir bardak şekere bir buçuk bardak su veya iki bardak şekere 3 bardak su ekleyerek şerbet hazırlayabilirsiniz.
Oda sıcaklığında ki süt ve su ilave edilip karıştırılır. Şerbetini iyice çektikten sonra demlenmeye bırakılır. Ilıdıktan sonra fincana irmik koyup tabağa ters çevrilir üstüne ceviz de koyup servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
1) İrmik helvasının koyu bir rengi olması için kısık ateşte güzelce kavurun. İyi kavrulmuş bir irmik helvası çok daha iyi bir kıvam alacaktır. Bu aşamada dikkat etmeniz gereken şey, eşit bir şekilde kavrulması ve yanmaması için sürekli karıştırmak! 2) İrmik helvasının dağılmaması için az miktarda un kullanabilirsiniz.
Eriyen yağın üzerine 1 su bardağı irmik ekleyin. İrmiği yağa iyice yedirin. Ardından orta ateş üzerinde irmiğin rengi hafifçe kahve rengi olana kadar kavurun. Kavurduğunuz irmiğin üzerine şerbeti dökün.
Tatlının sıcak, şerbetin soğuk olmasına dikkat etmeden birbirlerine kavuşmalarına izin veriyorsunuz. Şerbetli tatlıların altın kuralıdır bu. Tatlı sıcakken bir köşede oda sıcaklığında soğuttuğunuz şerbeti üzerine dökeceksiniz ki tatlı dağılmasın, o şerbet her yerine işlesin.
1,5 su bardağı toz şeker (daha az şekerli bir helva istiyorsanız şekeri 1 bardak olarak kullanın) Sunum aşamasında helvanın üzerine tarçın, Antep fıstığı, Hindistan cevizi, limon kabuğu rendesi serpiştirilebilir ya da çikolata sos dökülebilir.
Sütlü irmik tatlısı süsleme önerileri
Pastanızın üzerine meyveli sos dökebilirsiniz. Fındık,ceviz,toz antep fıstığı ile süsleyebilirsiniz.
Yanına Ne Gider
İrmik helvasını dondurma ya da kaymakla servis edebilirsiniz. Bunun yanı sıra nefis bir Türk kahvesi, çay ya da meyve suyu ile helvanızı ikram edebilirsiniz.
Sıvı yağlı irmik helvası yapımında; ilk olarak şerbetini hazırlayın. Çukur bir kase içine 2 su bardağı su ve 1 su bardağı toz şeker koyun. Şeker eriyene kadar sürekli karıştırın. Daha sonra derin ve geniş bir tencere içine yarım çay bardağı sıvı yağ, 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık ve 1 su bardağı irmik koyun.
Un helvasının ilk ve en önemli aşaması yağı eriterek başlıyor. Yağınız henüz çok sıcak olmadan kavurma işlemine başlamanız gerekiyor. Yağınızı eritirken diğer yandan ununuzu bir kabın içerisinde güzelce eleyin. Birkaç kez elemeniz un topaklarını engellemenize yardımcı olacaktır.
Tatlının şerbeti için; 1,5 su bardağı su, 1,5 su bardağı şeker ve 1,5 su bardağı sütü küçük bir sos tenceresine alın. Karıştırdıktan sonra kısık ateşte kaynamaya bırakın. İrmik iyice kavrulduktan sonra sıcak şerbet karışımını, tavaya azar azar aktarın.
Eğer şerbet sıcak olursa un helvası koyacağınız şerbeti çekmez ve bu yüzden de beklediğiniz kıvamı alamazsınız. Son olarak dikkat etmeniz gereken bir diğer püf noktası da şerbeti helvaya eklerken yavaş yavaş ekleyip karıştırmanız olacaktır.
Kavrulan irmiğimize 2 su bardağı şeker ve 3.5 su bardağı suyumuz eklenir ve sıçrama yapmaması için kapak hemen kapatılır. Ocağımızın en küçük gözüne en kısık şekilde açılarak tenceremiz pilav gibi yavaş yavaş pişmeye bırakılır. Her ne kadar kısık ayarda olsa da irmiğimiz suyunu çabuk çekip tencereye yapışabilir.
Derin bir tencere içine 3 su bardağı toz şeker, 3 su bardağı su ve 2-3 damla limon suyu koyun. Tencereyi ocak üzerine alın. Şeker eriyene kadar sürekli karıştırarak, kaynamaya bırakın. Şerbet kaynamaya başladıktan sonra 2 dakika daha kaynatın.
3 yemek kaşığı tereyağını tavada eritin. Yarım su bardağı çam fıstığını içine atarak kavurmaya başlayın. Fıstıklar kavrulduktan sonra 1,5 su bardağı irmiği tencereye aktarın. Sürekli karıştırıp, kısık ateşte 20 dakika kadar kavurun.
1 bardak toz şekerini ekliyoruz ve 4-5 dakika daha kavuruyoruz. Ardından sütü ve suyu ekleyip karıştırıyoruz. Son olarak 1 bardak daha toz şekeri ekleyip, şeker eriyene kadar kavuruyoruz. İrmik helvasının kapağını kapatıp, ocaktan alıyoruz ve yarım saat kadar dinlendiriyoruz.
En kısık ateşte un ve yağı güzelce karıştırarak kavurmaya başlayın. Ununuzun yağla birlikte güzelce bütünleşmesi ve hafif sarımsı bir kıvam alması gerekiyor. Bu aşamadan sonra yine karıştırmaya devam edin. Unun kokusu iyiden iyiye çıkmaya başladığında şerbetini verme vaktiniz de gelmiş demektir.
En iyi irmik markasından biri sayılan Sinangil İrmik, bu kaliteyi büyük ölçüde sağlıyor. Üretiminden paketlemesine kadar pek çok aşamadan geçen ürün, özenli bir şekilde tüketicilerine sunuluyor.
Yapışmaz tabanlı bir tencereye tereyağını alın, tereyağı erir erimez fıstığı ilave edin. Fıstıkları bir kaç kez çevirip, hemen ardından irmiği ekleyin ve tahta bir kaşık yardımıyla, sürekli karıştırarak kavurun. İrmiğin rengi karamel rengi olana dek kavurmayı sürdürün. Hemen ardından sıcak şekerli sütü ilave edin.
1,5 su bardağı şeker (Çok şekerli sevmeyenler 1'e kadar indirebilirsiniz. )
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri