Limon, yüksek C vitamini içeriğinin yanı sıra çok da iyi bir balgam sökücüdür.
Balgam, vücut için koruyucu bir salgı olmasından dolayı bazı sağlık sorunları yaşadığımızda ürettiğimiz balgamın miktarı artar. Bu sebepten ötürü balgamı bir belirti olarak görmek mümkündür. Astım, bronşit, alerjiler, zatürre ve soğuk algınlığı gibi bazı hastalıkları yaşayan kişilerin ürettikleri balgam miktarı artar.
Limon suyu ve bal, C vitamini ve antioksidanlar açısından zengin olduğu için balgam söktürücü etki içerir. Öksürüğü hafifletebilen ve soğuk algınlığı ve grip iyileşmesini hızlandırabilen solunum yolu iltihabını azaltmaya yardımcı olabilir.
İlgili 23 soru bulundu
Aşırı balgam, genellikle bir alerji veya enfeksiyonun sonucudur. Aynı zamanda süt ve diğer süt ürünleri, kemoterapi, hamilelik ve hatta kandida enfeksiyonları gibi belirli yiyecek ya da durumlardan da kaynaklanabilir.
Su içmenin yanında su ile gargara yapmak da balgam söktürebilir. Yine tuzlu su ile gargara yapmak balgamı gevşetebilir. Balgamı önlemek için bağışıklığınızı güçlü tutarak enfeksiyonlardan korunun.
Limon yüksek C vitamini içeriğinin yanı sıra çok da iyi bir balgam sökücüdür. Zencefil ve zerdeçal çayı ile karabiber ve kırmızıbiber tanelerini kaynatarak çay hazırlayabilirsiniz. Anti bakteriyel özelliğe sahip olan bal da çok iyi bir balgam sökücüdür. Bitki çaylarınıza bal ekleyebilirsiniz.
Her durumda vücuttan atılması ideal olanı olsa da, günlük hayatta balgam yutmak zararsızdır. Ancak balgamda enfeksiyon var ise, bu durum tehlikeli olabilir. Mide asidinin çeşitli bakteri veya mikropları yok edebilmesine rağmen, bu zararlı maddelerin kan dolaşımına katılma riski de vardır.
Sıcak su, boğazın yumuşamasına ve balgamın atılmasına yardımcı olur. Bitki çayları ise hem boğaz tahrişlerini azaltır, hem de balgam söktürücü bir etki verir. Kekik çayı, papatya çayı ve nane çayı balgam söktürücü etkisi en yüksek olan çay çeşitlerindendir.
SEKROL, balgam salgısını sulandıran ve salgılanmasını kolaylaştıran balgam söktürücü bir ilaçtır. Bu sayede balgamın kolayca atılmasını sağlayarak solunum güçlüğünü giderir ve öksürüğü azaltır. SEKROL tablet, bir yüzü çentikli, yuvarlak, çift kenarlı, beyaz, düz tabletler şeklindedir.
Sıcak İçecekler: Sıcak içeceklerin tüketilmesi boğazı ve hava yollarını yumuşattığından kaynaklı hırıltı ve balgamı hafifletir. Solunum Egzersizleri: Zaman zaman uygulanan solunum egzersizleri yapılan araştırmalar doğrultusunda hırıltı ve diğer ciğer rahatsızlıklarında hafiflemeye sebep olduğunu göstermektedir.
En sık karşılaşılan balgam çeşididir. Enfeksiyon kaynaklı bir solunum yolu hastalığı sonucunda görülebilir. Yapışkan Balgam: Bazen ufak pulları bulunan bir balgam çeşididir. İnce Balgam: Genellikle soğuk algınlığı ya da alerji nedeniyle oluşur.
Balgam, akciğerleri ve solunum yollarını nemli tutar, bakteriler ve yabancı maddelere karşı koruma sağlar. Akciğerlerin ürettiği aşırı balgam genizde birikerek rahatsızlık hissi oluşturabilir. Balgam fazla üretildiğinde öksürükle beraber vücuttan atılır.
Balgam, rahatsız edici bir durum olasa da solunum sistemi için hayati öneme sahiptir. Mukus, ağız, burun, sinüsler, boğaz, akciğerler ve gastrointestinal sistem hatları için son derece faydalıdır. Ancak balgam, burun ve göğüs tıkanıklıklarına, diğer yandan da, şiddetli öksürüklere neden olabilmektedir.
Nane çayının buharını solumak, ciğerlerin açılmasına yardımcı olur. Hatta, nane yağı ile boğaz ve göğüs bölgesine masaj yapmak, grip rahatsızlıklarına iyi gelir.Nane çayı, balgam atılmasını kolaylaştırır, ciğerleri temizler.
Genellikle bakteriyel pnömonilerde balgamlı öksürük olurken koronavirüs ve grip gibi viral pnömoni durumlarında balgamlı öksürük olur. Ancak yukarda görüldüğü gibi koronavirüs vakalarının %27'sinde balgamlı öksürükte olabilmektedir.
Balgamlı Öksürük Ne Kadar Sürer? Balgamlı öksürük tedavisi yapılması gereken ciddi akciğer ve solunum yolları hastalıklarından kaynaklanmıyorsa genellikle 1 hafta ila 10 gün içerisinde iyileşmektedir.
Süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünleri, aşırı yağlı veya işlenmiş etler, glüten ve kafein içeren ürünler; patates, muz, lahana gibi sebze ve meyveler özellikle hastalık zamanında vücuttaki balgam üretimini arttırır.
Vücudun direncini arttırır, öksürük kesmesi ve balgam söktürücü özelliğiyle bilinir. İşte pekmezin faydaları… -Kan dolaşımını dengelerken damar ve karaciğer, akciğerde meydana gelen hasarın onarılmasına yardımcı olmaktadır.
Balgam normalde de akciğerlerimizde üretilir ancak akciğerlerimiz hastalandığında üretim artar. Fazla balgam öksürük yoluyla atılmaya çalışılır. Ağızda üretilen tükürük, geniz akıntısı ve kusma yoluyla mideden atılan sümüksü sıvı balgam olarak kabul edilmez.
Öksürük zararlı bir durum değil aksine savunma mekanizmasıdır. Sağlıklı insanlar da günde birkaç kez öksürebilir. Sigara içmeyen, kronik akciğer hastalığı olmayan birindeki geçmeyen öksürüğün genellikle 3 nedeni olabilir. Bunlar astım, reflü ve kronik geniz akıntısı olarak sıralanabilir.
BALGAM NASIL ATILIR? Medikal tedavi gerektiren durumlarda genellikle balgam söktürücü ilaçlar verilmektedir. Bunlar çoğunlukla sıvı formda ilaçlardır. Bunun yanında balgam atmak için bol su tüketimi, buhar banyosu, ılık içecekler içmek ve solunan havanın nemli tutulması büyük ölçüde fayda sağlamaktadır.
Akciğerlerde üretilen mukus genellikle öksürükle dışarı atılabilmektedir. Mideden gelen salgılar, geniz akıntısı ve sinüs akıntısı balgam olarak görülmez.
Kırmızı balgam tehlikeli sayılabilecek bir balgam türüdür. Kan ile birlikte kırmızı balgam da görülür. Bu durum kanda bir balgamın olduğuna işaret etmektedir. Solunum yollarında ortaya çıkan enfeksiyonlar kırmızı balgama neden olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri