Ambulans şoförü olabilmek için öncelikle en az liseyi bitirmiş olmak gerekir. Ama üniversitelerde yer alan “acil tıp teknisyenliği” bölümünden mezun olan kişiler, ambulans şoförlüğü konusunda çok daha avantajlı bir yere sahiptir.
En az B sınıfı sürücü belgesine sahip olan tüm bireyler, ambulans şoförü olabilmek için verilen eğitimlere katılma ve gerekli sertifikaları alma hakkına sahiptirler. Özel kurumlardan B sınıfı ehliyet ve ilk yardım sertifikası almanız durumunda ambulans şoförü olabilirsiniz.
AMBULANS ŞOFÖRÜ OLMA ŞARTLARI
Başvuru yapacakların en az lise mezunu olabilmesi gerekir. Ortaokul ve daha altı kademelerden mezun olan kişilerin bu mesleği yapmasına izin verilmez. B sınıfı ehliyete sahip olunmalıdır.
112 ambulans şoförü sertifikası almak için Millî Eğitim Bakanlığı'nın ilan ettiği gerekli yerlere başvurulması gerekmektedir. İlk yardım eğitimleri, pratik ve teorik eğitimler kapsamında gerçekleştirilen bu program başarıyla tamamlanırsa bu sertifika alınır.
eleman.net verilerine göre, Ambulans Şoförü 2023 yılında ortalama 19.400 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Ambulans Şoförü , Ocak 2023 yılında ortalama 15.180 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 9.372 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
İlgili 42 soru bulundu
Türkiye'de 2023 yılında ambulans şoförlerinin maaşları, deneyime, coğrafi konuma ve işverene bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ancak, ortalama bir ambulans şoförü maaşının yaklaşık olarak 13.500 TL ile 18.000 TL arasında olması beklenmektedir.
Ambulans Şoförü Olmak için Kaç Puan Gerekir? Ambulans şoförü olmak için TYT'de İlk ve Acil Yardım taban puanları 177,59489 olarak belirlenmiştir. Ancak ambulans şoförü olmak için B sınıfı ehliyet ve ilk yardım sertifikası almak gerekir. Her iki belgeyi almak için girilecek sınavlardan en az 70 puan alınmalıdır.
İlk yardım yenileme eğitimlerinde ortalama 8 saatlik ilk yardım eğitimi alacakların 900 TL + KDV ödemeleri gerekir. 16 saatlik genel ilk yardım eğitimi alacakların ise ödeyecekleri tutar ortalama 1750 ,00 + KDV TL'dir. İlk yardım kursu fiyatlarına KDV dahil değildir.
Ön lisans fakültelerinin Acil Tıp Teknisyenliği mezunuysanız başvurunuz öncelik kazanıyor. Bununla birlikte, ilk yardım sertifikanızın olması, Sağlık Bakanlığı psikolojik analiz testinden geçmeniz ve ileri seviye sürüş yeteneğinizin olması gerekiyor. B sınıfı ehliyete ve SRC 2-4 belgelerine de sahip olmalısınız.
Adayların ilk yardım sertifikasına sahip olması gerekir. Hem pratik hem de hem de teorik olarak yapılacak olan sınav ile ölçüm yapılması gerekir. İleri sürüş teknikleri ile ilgili eğitim alan kişiler de ambulans şoförü olabilir. Tüm bu şartları sağlayan kişiler ambulans şoförlüğü yapabilir.
Hayatın her alanında görev alan kadınlar, acil yardımda da başarıyla hizmet yürütüyor. Antalya'da 20'si ambulans şoförü, 368'i ambulansta görevli acil tıp teknisyeni 388 kadın, gece gündüz kentin cadde ve sokaklarında hasta ve yaralıların yardımına koşuyor, ilk müdahaleyi yapıyor.
Ambulans Şoförlüğü Eğitimi Sertifikası (60 Saat)
Ambulansın dış kısmının ve şoför kabininin temizliğinden, nöbetçi ambulans şoförü sorumludur. Eğer, hasta kabininin temizliğine de yardım etmesi istenirse, yardım edebilir (Esen 2003).
Her yıl kamu ambulans şoförlüğü için Sağlık Bakanlığı tarafından iş alımları yapılır. Ambulans şoförü olmak isteyen kişiler, bu alımların duyurularını takip edebilir, alım yapıldığı süre zarfında KPSS puanı ile başvuruda bulunabilir. Ancak KPSS puanı ya da Acil Tıp Teknisyenliği diploması bu aşamada yeterli değildir.
Ambulans şoförü olmak için öncelikli olarak 18 yaşını geçmiş olmak gerekir. Gerekli evrakları tamamladıktan sonra Alfa VİP Ambulans tüm Türkiye standartlarında olduğu gibi ambulans şoförü olmak isteyen adayların bir takım psikolojik testlere girmesini sağlamaktadır.
Makam şoförü olmak için gerekenler sıralandığında ilki, en az lise mezunu olmaktır. En az B sınıfı ehliyet almış kişiler makam şoförlüğü yapabilir. Sonrasında Makam Şoförlüğü Eğitim Programını başarıyla geçmek gerekir. Bu programı tamamlayan kişiler ilgili yerlere iş başvurusu yaptıktan sonra mesleğe adım atabilir.
Çeşitleri ve Kullanım Alanları SRC belgelerini 5 çeşit olarak nitelendirebiliriz. SRC1, SRC2, SRC3, SRC4 ve SRC5 olmak üzere yapılan işin niteliği gereği değişik özellikteki ticari araç sürücüleri için farklı SRC belgeleri öngörülmüştür.
4925 Sayılı Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 32 nci maddesinde sürücülerde aranan özel şartlar altında yaş sınırları açıkça belirtilmiştir. Buna göre src almak için alt sınır 18 yaşını doldurmaktır. Üst yaş sınırı ise 66 yaşından gün almamaktır.
Kısaca src belgesi kullanılan araç ve gidilecek yere göre farklılık göstermektedir. Yolcu taşımacılığı yapacaklar 1 ve 2 nolu belge türünü alırken, eşya/kargo taşımacılığı yapanlar 3 ve 4 nolu belgeyi alır. Taşınacak yük tehlike barındırıyorsa 5 nolu belgeyi alması gerekir.
Ambulans şoförü belgesi alabilmek için gerçekleştirilen eğitimler Sağlık Bakanlığı ile MEB'in ortak çalışması sonucunda yapılır. “Ambulans Sürüş Teknikleri Eğitimi” ismi ile gerçekleştirilen kurslar aracılığıyla eğitimler tamamlanmaktadır.
Ambulans Şoförü olabilmek için adayların bazı eğitim programlarını tamamlamaları ve bu eğitimlerin sonunda kamu kurum ve kuruluşlarınca düzenlenen sertifikaları almaları gerekmektedir. Bu sertifikalar, MEB, Sağlık Bakanlığı ve Üniversitelerin Sürekli Eğitim Merkezleri tarafından hazırlanır.
Ambulans Sürüş Teknikleri eğitimi nereden alınır konusunda Tosfed yani Türkiye Otomobil Sporları Federasyonuna bağlı ileri sürüş teknikleri firmalarından alabilirsiniz.
Profesyonel şoför ya da sürücü geniş bir meslek grubunu ifade eder. Şoför ne iş yapar sorusuna özetle, bir aracı kullanarak mal veya yolcu taşımacılığı hizmeti sunan kişi olarak yanıtlayabiliriz.
KPSS 2023/5 Yerleştirme Sonuçlarına Göre Paramedik (ÖnLisans) Taban Puanları1.122 Paramedik Kadrosunun tamamına yerleştirme yapılmış olup KPSS 2023/5 alımlarında Sağlık Teknikeri (İlk ve Acil Yardım) Paramedik en düşük puanı 86,82 ile İSTANBUL BEYOĞLU 6 NOLU ASHİ yapılmıştır.
Üniversitelerin 2 yıllık, İlk ve Acil Yardım Paramedik Bölümünden mezun olan bireyler bazı şartları yerine getirmek suretiyle paramedik olmaya hak kazanırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri