Son çalışmalar akne ile süt, özellikle kaymağı alınmış süt arasındaki ilişki üzerine. Önceleri aknede yağı alınmış sütün etkisi üzerinde durulurken zaman içinde fazla miktarda tam yağlı süt ürünlerinin (süt, kefir ve yoğurt) tüketimi ile orta ve şiddetli akne oluşumu arasında ilişki olduğu bildirilmiştir.
Evet, süt ve süt ürünleri sivilce yapabilir. Peki süt ürünleri derken neyi kastediyoruz? Peynir, yoğurt, süt ürünleri içeren çikolata ve paketli gıdalar, süt içeren kekler ve pastahane ürünleri, kefir, ayran, krema, tereyağı ve labne. Kısaca içinde süt olan her şey sivilce yapma eğiliminde.
3) Süt ve Süt Ürünleri
Özellikle ergenlik dönemindeki gençler üzerinde yapılan araştırmaların sonuçları bu yönde. Yine yapılan araştırmalarda inek sütünün içerisinde bulunan amino asitlerin, karaciğerin daha fazla IGF-1 üretmesine neden olduğu ve bu durumun sivilce oluşumunu tetiklediği gözlenmiştir.
Bu nedenle de sivilcelerini azaltmak isteyen kişilerin beslenmene dikkat etmesi, diyetindeki şekeri ve donmuş yağ azaltması gerekir. Süt ve süt ürünleri içeriğindeki yağlar ve hormonlar nedeni ile vücutta sivilceye yol açabiliyor.
İlgili 18 soru bulundu
Vücudun ihtiyaç duyduğu suyu tüketmemenin kuru bir cilde neden olabileceğini belirttik. Peki, kuru cildin sivilce oluşumuna neden olabileceğini biliyor muydunuz? Bunun nedeni ise kuru cildin yağ üretimini artırması ve artan yağ üretiminin de sivilce oluşumuna neden olabilmesidir8.
Bu dönemde şikayetler aşırı olursa, doktorunuzun önereceği yardımcı dermatokozmetik ürünler, komedon temizliği ve ilaçlar ile bu dönem rahatça atlatılabilir. Cilt genellikle 1.5-2 ayda tedaviye alışır ve iyileşmeler başlar. Tamamen düzelme, 4-8 ay arasında değişebilir. 3. Sivilce ( akne ) tedavisi uzun bir süreçtir.
Muz sivilce yapar mı diye merak eden birçok kişi de bulunuyor. Muz, sağlık açısından hiçbir zaman tehdit unsuru olan bir yiyecek değildir ve bununla birlikte sivilce yapmaz.
Yoğurtta bulunan laktik asit sivilcelerin giderilmesine yardım eder. Yoğurdun soyucu etkisi sivilce izlerinin giderilmesini destekler.
Yanaklarda çıkan sivilcelerin en büyük sebebi günlük alınması gereken şeker miktarından daha fazla alınmasıdır. Bunun yanı sıra akciğer ve solunum yoluyla ilgili rahatsızlıklardan da kaynaklanmaktadır. Kaşların arasında çıkan sivilceler yüksek ihtimalle karaciğer de meydana gelen bir rahatsızlığı işaret etmektedir.
Son çalışmalar akne ile süt, özellikle kaymağı alınmış süt arasındaki ilişki üzerine. Önceleri aknede yağı alınmış sütün etkisi üzerinde durulurken zaman içinde fazla miktarda tam yağlı süt ürünlerinin (süt, kefir ve yoğurt) tüketimi ile orta ve şiddetli akne oluşumu arasında ilişki olduğu bildirilmiştir.
2010 yılında yapılan bir çalışmada ise süt tüketimi ile akne tedavisi arasında herhangi bir ilişki bulunamadığını belirten Tutar, “Fakat daha sonra yapılan birçok çalışma; yağsız süt tüketiminin akne tedavisinde yoğurda göre daha iyi sonuçlar verdiğini gösterdi.
Vücut için oldukça faydalı olan yoğurt, her gün tüketilmesi gereken bir besin olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca yoğurt; potasyum, fosfor, riboflavin, iyot, çinko, A, E ve B vitaminleri içeriyor.
Yoğurtta rengi gibi cildinizi beyaz hale getirmeye yardımcı olan besinlerden bir tanesi. Yoğurdun içerisinde bulunan laktik sitler cildinizin beyazlamasına yardımcı olur. Sade halde bulunan yoğurdu cildinize hafif hafif dokunuşlarla sürün.
Yoğurtun yüksek proteinli yapısı da cilt sağlığına önemli katkılar sağlar. Yoğurttaki protein, cildin kendini yenilemesine yardımcı olur. Yoğurtta bulunan laktik asit ise cildinizin görünümünü canlandırarak ona pürüzsüzlük kazandırır. Böylece daha genç görünürsünüz.
Sivilceye, Yoğurt ile peeling maskesi, Gül suyu ile tonik, Zerdeçallı yoğurt maskesi, Hindistan cevizi yağı, Limon suyu, Karbonat peelingi, Kahve telvesi peelingi, İltihap giderici diş macunu ve Lavanta yağı gibi yönetemler iyi gelebilmektedir.
Yoğurttan alınan kalsiyum yağ yakımını da hızlandırmaktadır. Yoğurt ayrıca potasyum, fosfor, riboflavin, iyot, çinko, A, E ve B vitaminleri içermektedir. Bu da yoğurdu gastrointestinel bozukluklara, hipertansiyona yol açan kötü kolesterol ve kalp-damar hastalıklarına karşı güçlü bir koruyucu haline getirmektedir.
Sivilceleri Kurutur
Tek yapmanız gereken şey muz kabuğunun pürüzlü ve lifli tarafı ile cildinize masaj yapmak! Bu şekilde hem cilt ölü derilerden temizlenecek hem de sivilce izleri kısa sürede kaybolacaktır.
Şeker, beyaz un, pirinç ve patates gibi yüksek glisemik indeksli yiyecekler de vücudun daha çok insülin salgılamasına neden olacakları için, sivilce oluşumunu tetikleyebilirler.
Limon sivilcelerin geçebilmesine destek olan olumlu etkenlerden biridir. Limon içeriğinde asit bulunması sivilce iltihabını önler ve sivilcenin kısa sürede kurumasını sağlar. Güneş lekelerine dahi bir çözüm olabilen limonun sivilce lekelerini de geçirmesi oldukça muhtemeldir.
Sivilce oluşumunu en fazla artıran gıdalar ve yiyecekler şunlardır; - Yoğun Yağ İçeriğine Sahip Besinler: Özellikle patates kızartması, kızarmış tavuk ve diğer fastfood ürünleri. - Yoğun Yağ Asitleri Barındıran Kuruyemişler: Ceviz, badem, gazlı ve asitli içecekler. - Yoğun Miktarda Şeker Olan Ürünler: Şekerlemeler.
Yapılan son çalışmaların ortaya koyduğu bilimsel verilere göre, stresten sivilce çıkar mı sorusuna cevap, evet olacaktır. Zira cilt de vücudun birçok organı gibi stresten etkilenir. Örneğin, stresli bir dönemden geçerken gözlemlenen sivilceler, stresin olmadığı bir dönemde görülenlerden biraz farklı görünür.
Yetişkinlerde sivilce oluşumu hormon dengesizliğinden kaynaklanabilir. Menopoz, bebek beklemek, hormon ilaçları kullanmak, sağlıksız beslenmek, kişisel hijyene özen göstermemek gibi etkenler sivilceleri tetikleyebilir. Yetişkinlik dönemindeki sivilcelerin düzelmesi için dermokozmetik ürünlerden yardım alabilirsiniz.
Özellikle iltihap önlemleri almadan sivilce patlatmak ciltte kalıcı hasara yol açabilir. Sivilce patlatarak, cildinizde cilt lekelerine ve çukur gibi deformasyonlara neden olabilirsiniz. Cilt dokusunun zarar görmesi özellikle ilerleyen yaşlarda daha çok sorun çıkmasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri