Beyaz yakalı çalışanlar genellikle lisans mezunu iken mavi yaka çalışanlar için aranan eğitim kriteri ilköğretim veya lise düzeyinde oluyor. Beyaz yakalı çalışanlar zihinsel güç kullandıkları için işlerinde el becerisine ihtiyaç duyulmuyor.
Beyaz yakalı işçi (İngilizce: white-collar worker) , toplumsal sınıf olarak profesyonel, yönetsel veya idari işler yapan kişidir. Beyaz yakalı işler bir ofiste veya başka bir idari ortamda yapılabilir.
Eğitim alanına bakıldığında ise işletme mezunu olmak yöneticilik yolunda önemli bir tercih sebebi olarak görülüyor. Erkek müdürlerin yüzde 53'ü işletme bölümünden mezun olmuşken, kadın müdürlerde işletme mezunları yüzde 30 oranında. Beyaz yakalı kadın ve erkeklerin görev yaptıkları sektörler eşit dağılım gösteriyor.
Pembe yakalı işçi, bakım odaklı kariyer alanında ya da tarihsel olarak kadınların işi olduğu düşünülen alanlarda çalışan birini ifade eder. Bu, güzellik endüstrisindeki işleri, hemşireliği, sosyal çalışmayı, öğretimi, sekreterlik çalışmasını veya dadı gibi meslekleri içerebilir.
Memurlar, yönetici konumundaki kişiler, beyaz yakayı oluşturmaktadır. İşletmelerdeki idari ve araştırma – geliştirme kısımlarının çalışanlarıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Kırmızı yaka, hükümet çalışanları ve devlet işçileri olarak değerlendiriliyor. Sarı(Altın) yaka, beyaz yakalı personelin üstü olarak tanımlanır. Eğitim seviyesi ve deneyimi yüksek, üst düzey beyaz yaka olarak da konumlandırılabilir.
Gri yakalı işçi, beyaz yakalı işçi veya mavi yakalı işçi olarak sınıflandırılmamış çalışanların dengesini ifade eder. Hem mavi hem de beyaz yakalı unsurların bazılarını içeren ve genellikle gelir elde etme yeteneği açısından iki kategori arasında yer alan meslekleri ifade etmek için kullanılır.
Kırmızı Yaka: Kırmızı Yakalılar her türden devlet işçilerini kapsamaktadır. Turuncu Yaka: ABD'de mahkumlara giydirilen turuncu renkten dolayı, hapishane işçilerini kapsıyor. Yeşil Yakalı: Çevre ve yenilenebilir enerjiye ilişkin çok çeşitli mesleklerde çalışanları tanımlıyor.
Sarı yaka nedir, kimdir sorularına gelince; beyaz yakalının yöneticisi demek doğru ve net bir ifade olur. Sarı yakalılar, beyaz yakalıya göre daha eğitimli ya da daha tecrübeli çalışanlardır. Örneğin; bir şirkette insan kaynakları uzmanı beyaz yakalı iken, şirketin genel müdürü sarı yakalıdır.
Kara (Siyah) Yaka: Madencilik veya petrol sondajı gibi işçilerin ile yasadışı mesleklerde çalışanları tanımlamak için kullanılmıştır.
Asgari ücret 8 bin 506 TL oldu. Beyaz yakalılar ile yönetici ücretlerinin ne olacağı ise belirsizliğini koruyor. Beyaz yakalılar için 2023'te ücretlerde yüzde 60-65 arasında artış tahmin ediliyor. Asgari ücret bir yıl öncesine göre yüzde 100'e yakın artışla 8 bin 506 TL oldu.
Beyaz yakalıların maaşları ortalama 12.000 TL ile 80.000 TL arasında değişir.
Mavi yaka kısaca işçi sınıfını temsil eder. Mavi yakalılar fiziksel işlerde çalışan el emeğine dayalı çalışan işçilere denir. Mavi yakalar, fabrikalarda, inşaatlarda, endüstriyel, üretim tezgahlarında, sahada çoğunlukla ayakta çalışırlar.
Beyaz yakalı çalışanlar genellikle lisans mezunu iken mavi yaka çalışanlar için aranan eğitim kriteri ilköğretim veya lise düzeyinde oluyor. Beyaz yakalı çalışanlar zihinsel güç kullandıkları için işlerinde el becerisine ihtiyaç duyulmuyor.
Tarihsel olarak beyaz yaka sınıfına bakıldığında ofis işleri ve yönetim tarafından yürütülen iş kolları olarak tanımlanmaktadır. Mavi yaka denildiğinde ise geleneksel iş statüsüne sahip olan, fabrikalarda çalışan işçi sınıfını tabir eden bir kavramdır.
Yeşil yakalı işçi, ekonominin çevre sektörlerinde çalışan bir işçidir. Çevresel yeşil yakalı işçiler (veya yeşil işler) yeşil kalkınma talebini karşılar. Genel olarak, koruma ve sürdürülebilirliği artırmak için çevreye duyarlı tasarım, politika ve teknoloji uygularlar.
Peki kimdir bu altın yakalılar? İyi eğitim görmüş, yüksek vasıflı üst düzey beyaz yakalılardır. Bu sınıfa dahil olanların en önemli özellikleri, mevcut olan yüksek teknoloji ürünü iletişim olanaklarını, bilgisayarları ve yüksek teknolojiyle çalışan her türlü araçları kullanabilmeleridir.
İşçiler, çalıştıkları pozisyonlara göre kırmızı, beyaz, sarı ve mavi yaka olarak tanımlanır.
Bedensel gücü ile maaşlı ve ya süreli ücretli işlerde çalışan kişilere mavi yaka denilmektedir. Mavi yaka olarak bilinen bu kişiler mal ve hizmet üretimi yapılan yerlerde, sahada ve üretim tezgahı başında çalışırlar. Mavi yaka olarak bilinen çalışanlar genellikle işçilerdir.
Amerika Birleşik Devletleri'nde görev yapan mahkumlar, giydikleri kıyafetlerden dolayı turuncu yakalı olarak bilinirken askeri çalışanlar üniformalarından dolayı kahverengi yakalı olarak biliniyor.
Mavi yakalı işçi, el emeği yapan ve işçi sınıfında olan bir kişidir. Mavi yakalı iş vasıflı veya vasıfsız işçiliği içerebilir.
Ofiste çalışan, genelde çalışma ortamı temiz olan çalışan grubunun rengi ise beyaz. -Mavi yaka için çalışma ortamı fabrika, endüstriyel alanlar veya saha olabilir. Mavi yaka mesaisini ayakta çalışarak, beyaz yaka ise ofiste oturarak çalışıyor.
-Mavi yaka işçi sınıfı, beyaz yaka ise ofis çalışanı olarak biliniyor. -Beyaz ve mavi yaka arasındaki ilk ayrım iş gücü noktasında beliriyor. Mavi yaka zihinsel gücünün yanında ağırlıklı olarak beden gücünü de kullanıyor. Beyaz yakanın iş gücü kaynağı ise zihinsel gücü ve masa başı iş faaliyetleri.
Beyaz yakalı personel
Bankacılar, muhasebeciler, mühendisler, doktorlar, öğretmenler, avukatlar, planlama ve arge departmanlarında çalışanlar ve memurlar gibi pek çok meslek mensubu, beyaz yakalı çalışanlar arasında yer alır.
Beyaz yakalılar, her türlü işletmelerin ofis bölümlerinde çalışan müdür, şef, ofis görevlileridir. Bu gruba muhasebe, satış, pazarlama, çağrı merkezi gibi bölümlerde çalışan tüm personel dahildir. Genellikle beyaz gömleklerle ofislerde çalıştıklarından dolayı, bu personele “Beyaz Yakalı” denmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri