Bunun dışında çok fazla tüketilen reyhan şerbeti böbrek ve karaciğeri yorabilir. Aynı zamanda çok hassas ve alerjik bir vücudu bulunan kişilerde doktoruna danışmadan tüketmemelidir.
Reyhan içindeki öjenol ile kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilecek kalsiyum kanallarını bloke etmektedir. Bitkideki uçucu yağlar, kolesterol ve trigliseritleri düşürmeye yardımcı olur.
İçeriğindeki bileşenler ile reyhan şerbeti öksürüğe, emziren annelere, karaciğere, böbreklere, kansızlığa, bağışıklık sistemine, sindirim sistemine, solunum yolu hastalıklarına, göz sağlığına ve mide sorunlarına iyi gelir. Aynı zamanda anksiyete sorunlarına da iyi geldiği bilinmektedir.
Sağlık açısından pek çok faydası bulunan bu şerbet oldukça lezzetlidir. Zayıflamaya yardımcı olan reyhan şerbeti yağ yakımına yardımcı olur. Reyhan şerbeti sinir sistemine iyi gelir. Ayrıca düzenli reyhan şerbeti tüketimi stresi ortadan kaldırarak rahatlamayı sağlar.
İlgili 16 soru bulundu
Oran aşıldığı zaman insan sağlığını tehlikeye atacak sorunlar ortaya çıkar. Böbrekleri yorabilir. Karaciğere zarar verebilir. İçerisindeki vitaminler çok alındığı zaman sağlık sorunlarına neden olabilir.
Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direncinizi arttırır. Kötü kolesterolü düşürerek kalp dostu bir tavır sergiler. Mide asidini düzenler ve hazımsızlık gibi sorunlarınızın giderilmesine yardımcı olur. Antienflamatuvar özelliği sayesinde ödem attırıcı etki gösterir.
Bu şerbeti hazırlarken özellikle koyu mor renkli reyhanları tercih edin. Unutmayın bu şerbeti kesinlikle kaynatmayacaksınız, kaynatırsanız rengi bozulur. Ayrıca su miktarını arttırdıkça rengi daha açık pembeye döneceğinden daha fazla şerbet hazırlamak isterseniz mutlaka kullanacağınız reyhan miktarını arttırmalısın.
Günlük olarak tüketilebilen mor reyhan şerbeti için uzman görüşlerine bakıldığında günde 3 bardak tüketilmesinin faydalı olduğu görülebilir. Günlük öğünlerden sonra 1'er barak içerek bu miktarı tamamlayabilirsiniz. Daha fazla içilmesi farklı rahatsızlıkları tetikleyebilir.
Sürahiye aktarıp buzdolabına kaldırın. Soğuk ikram edin. Bu şekilde buzdolabında 3-4 gün muhafaza edebilirsiniz.
Günde 3 defa tüketilmelidir
Reyhan şerbetinin bu faydalarından yararlanmak için içerisine şeker ilave etmeden sabah, öğlen ve akşam günde 3 defa tüketebilirsiniz.
Reyhan şerbetinin hazırlanışı
Bir tencere veya bir sürahinin içine şeker, limon tuzu koyun ve üzerine kaynar sıcak su dökün. Toz şeker ve limon tuzu eriyinceye kadar kaşıkla karıştırın. Birkaç parçaya bölünmüş reyhanı ilave edip karıştırın. Üzerini örtün ve 3-5 saat bu şekilde bekletin.
Özellikle Ramazan ayında soğuk içecek arıyorsanız, gazlı içeceklere rakip, buz gibi aroması güçlü rengi harika olan bu şerbeti mutlaka deneyin. Kaç kişilik: 3-4 Hazırlık:10 dak. Pişirme:5 dak.
Reyhan yoğun miktarda vitamin içerdiğinden dolayı ülser için mideye oldukça iyi gelmektedir. Mideyi yatıştırır ve mide çeperini de korumaktadır.
Mide spazmı ve şişliği gibi durumlarda oldukça faydalı olan reyhan, mide problemi olan kişiler için çok şifalıdır. Mide asitlerini dengeleyen reyhan, mide koruyucu etkiye sahiptir.
Reyhan bitkisi; yatıştırıcı, mide için yararlı, diüretik, gaz ve balgam söktürücü etkilere sahiptir.
Reyhan şerbeti ilk olarak mavi, daha sonra mor, son olarak ise kırmızımsı bir renk alır. İlave edilen limon tuzu sayesinde rengi harika bir pembe renge dönüşür. Bunun yanında limon tuzu hafif bir mayhoşluk katarak şerbetin tadını hafifletir.
Şerbeti hazırlarken limon tuzu yerine limon kullanmanızı tavsiye ederim. Limon kabuğunun mis kokusu çok güzel bir aroma ve ferahlık katacak şerbetinize. Seviyorsanız çubuk tarçın ya da karanfil de koyabilirsiniz şerbetinize ancak ben reyhanın kendine özgü rengini ve kokusunu değiştirdiği için koymayı tercih etmiyorum.
Reyhan şerbeti, öksürük giderici etkisiyle bilinir. Hazımsızlığı giderir, bağırsakları çalıştırır.
Taze reyhanları şekerle birlikte 3-4 dakika ovun. Hazırladığınız harcı derin bir tencereye aktarın ve üzerine sıcak su, tarçın çubuğu, karanfil, limon suyunu ekleyip karıştırın. Karışımı soğuyana kadar oda sıcaklığında bekletin. Servis etmeden önce süzdürün ve servis esnasında bol buzla birlikte servis edin.
Yaprakları önce yeşil olan fakat güneşi gördükçe renkleri koyulaşan reyhan bitkisi, fesleğenle aynı familyadan gelir. Bu nedenle çoğu zaman fesleğenle karıştırılır. Akdeniz topraklarında sıkça yetişen bir bitki olan reyhan, özellikle ılıman toprakları çok sever.
Kurutulmuş Reyhan Şerbeti Tarifi Nasıl Yapılır? Geçelim tarifimize ; Reyhanı boş sürahiye koyup üzerine kaynamış suyumuzu ve limon tuzunu koyup kaşıkla bir kez karıştırıyoruz. Biraz ılıdıktan sonra temiz bir sürahiye süzüp şekerini ekleyip buzdolabında soğutuyor ve arzu ettiğimiz zaman servis ediyoruz .
Reyhan otu diğer ismi ile fesleğendir. Ballıbabagillerden olan reyhan güzel kokan bir süs bitkidir.
Kaynar suya 1 limon suyunu ve 1 limonu keserek ekleyin. Yıkadığınız reyhanları da suya ekleyin. Reyhanlar rengini suya verene kadar bekletin. Ardından suyunu süzün ve dilerseniz bu şekilde dilerseniz 1 bardağa 1 tatlı kaşığı bal ekleyerek ve buz ilave ederek tüketin.
Reyhan genellikle taze olarak salatalarda kullanılır. Onun dışında sarma, dolma gibi yemeklere de katıldığında hoş bir aroma katar. Reyhan kurutulmuş olarak et yemeklerinde ve cacıkta da tüketilebilmektedir. Ayrıca reyhan bitkisi çay olarak da tüketilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri