f) Kamu haklarından mahrum bulunmamak, g) Askerlikle ilgisi bulunmamak veya askerlik çağına gelmemiş olmak ya da askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfa geçirilmiş olmak, h) En az lise veya dengi okul mezunu olup, öğretim yoluyla verilen daktilo ya da bilgisayar ...
Genel çerçevede zabıt katibi olabilmek için adalet alanında bir eğitim almak gerekmektedir. Bu eğitimler hem lise hem de üniversite üzerinden ön plana çıkar. Özellikle teknik meslek liseleri kapsamında zabıt katipliği bulunmaktadır.
Üniversitelerin herhangi bir önlisans (2 yıllık) veya lisans (4 yıllık) bölümünden mezun olmak yeterli bir ön koşul olacaktır. Lisans mezunu olmanın ön lisansa göre daha fazla şansı olsa da her iki eğitim durumundaki kişinin de KPSS'den en az 70 puan alması gerekmektedir.
Zabıt katibi olmak için mesleki teknik liselerin adalet alanına bağlı “Zabıt Katipliği” bölümünde eğitim görmek gerekir. Ayrıca, Adalet Meslek Lisesi, Adalet Meslek Yüksek Okulu ve meslek yüksek okullarının, adalet ön lisans bölümlerini bitiren kişiler “Zabıt Katipliği” yapabilir.
2023 Yılı Adalet bakanlığı Personel Alımı Detayları:
Adaylat 2023 yılı beklediği ilan için açıklama gelerek ilan için başuru süreci 25 Nisant 2023 tarihi ile başladı. KPSS 70 Taban puanı olan P94, P93 veya P3 puan türüne sahip olan adaylar başvuru yapabliyor.
İlgili 25 soru bulundu
İyi bir icra memuru olmak için üniversitede Hukuk Fakültesi veya Adalet Meslek Yüksekokulu'na bağlı bir bölümde eğitim almak gerekir. Örneğin Adalet Bölümü, Hukuk Bölümü okuyan kişiler bu mesleği yapabilir. Ayrıca iyi bir KPSS puanı alıp atanmak için kursa kaydolmak ve ek eğitim almak gerekebilir.
a) Başvurular e-Devlet üzerinden yapılacak olup, adaylar 25 Nisan 2023 – 11 Mayıs 2023 tarihleri arasında saat 23:59:59'a kadar https://www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden giriş yaparak, “Adalet Bakanlığı İş Başvurusu” ekranını kullanarak başvuruları gerçekleştireceklerdir.
Katip olmak isteyenlerin öncelikle lise veya dengi okul mezunu olmaları gerekmektedir. Mezuniyet sonrasında, KPSS sınavına girerek yeterli puanı almaları gerekmektedir. Yeterli puanı alan adaylar, Adalet Bakanlığı tarafından yapılan sözlü ve/veya uygulamalı sınava girmek için hak kazanırlar.
Başvurular genellikle devlet kurumları tarafından açılan ilanlar aracılığıyla yapılır. İlanlarda, başvuru için gerekli koşullar belirtilir. Genellikle en az lise mezunu olma şartı aranırken, bazı durumlarda üniversite mezunu olma şartı da aranabilir.
Tercihen lacivert ya da gri,iki parçadan oluşan resmi bir takım elbise giyilmesi uygun olur. Giydiğiniz takım elbise resmi bir gömlek ya da bulüzle tamamlanmalıdır. Takım içerisine beyaz ya da pastel renkler tercih edilmelidir. Temiz,yeni boyanmış resmi ayakkabılar giyilmelidir.
Zabit katipleri, genellikle üniversitelerin hukuk fakültelerinden veya ilgili meslek yüksekokullarından mezun olurlar. İlgili bölümden mezun olanlar, daha sonra Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile zabit katipliği kadrolarına başvurabilirler.
Adayların hukuk fakültesi, adalet meslek yüksekokulu, meslek yüksekokullarının adalet bölümü veya adalet meslek eğitimi ön lisans programı mezunu olmaları gerekecek.
Adaylarda KPSS şartı bulunmazken başvuru işlemleri 10-16 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Katip Ne Kadar Maaş Alır? Katip olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Katip maaşı 2023 verilerine göre ortalama 23.500 TL civarındadır.
Adalet bölümü 2 yıllık bir önlisans (meslek yüksekokulu) programıdır. Bu bölümde adalet sisteminde görev alan hakim ve savcılara birçok konuda destek sağlayacak ara personel yetiştirilmesi amaçlanır. Ara personeller zabıt katipliği ile infaz ve koruma aşamalarında görev alabilirler.
- Zabıt kâtibi, mübaşir, teknisyen, işaret dili tercümanı, şoför, aşçı ve hizmetli unvanları için 35 yaşını bitirmemiş olmak, (1 Ocak 1987 ve sonrası doğumlu olanlar sınava müracaat edebilecektir.)
En çok 4. dereceye kadar yükselebilir. Liseden mezun olanlar 13. derece ve 3. kademeden göreve başlar. En çok 3. dereceye kadar yükselebilir. İki yıllık üniversiteden mezunlar, 10. derece ve 2. kademeden göreve başlar.
2- Zabıt Katibi olabilmek için ikinci şart ise KPSS ( Kamu Personeli Seçme Sınavı ) ' den en az 70,00 puan almaktır.
Zabıt katibi olmak için mesleki teknik liselerin adalet bölümüne bağlı “Zabıt Katipliği” bölümünde eğitim alınmış olmalıdır. Adalet Meslek Lisesi, Adalet Meslek Yüksek Okulu ve meslek yüksek okullarının, adalet ön lisans bölümlerinden mezun kişiler de “Zabıt Katipliği” yapabilir.
2022 Zabıt katibi klavye sınavı metinleri 29 Nisan 2022 tarihi itibariyle yayımlandı. Zabıt katibi klavye sınavlarının 9 Nisan 2022 tarihinde yapılacağını düşünürsek sınav metinlerinin yayımlanmasıyla birlikte adayların bayram tatilini de klavye çalışarak geçirebileceğini söyleyebiliriz.
İcra kâtipleri, mahkeme kararlarını uygulamak için haciz işlemlerini gerçekleştirir, satış işlemlerini takip eder, icra dosyalarını hazırlar ve takip eder, icra edilecek malların değerlerini belirler, borçlu ve alacaklılarla ilgili yazışmalar yapar, icra takibi sonucunda tahsil edilen paraları hesaplar ve ilgili ...
Her hâlükârda, adayların yazmış olduğu metinlerdeki yanlış yazılan kelıme sayısının aynı metinde yer alan toplam kelime sayısının yüzde kırkından fazla olması veya iki ve üzeri satır ya da toplam 14 ve üzeri kelime atlanması hâlinde, aday başarısız sayılacaktır.
Diğer devlet kurumlarında olduğu gibi çalışma saatleri benzerdir. Genellikle hafta içi 08:30 - 12:00 / 13:00 - 17:00 saatleri arasında mesai yapmaktadırlar.
4- Adayların metinlerde yer alan imla kurallarına (Büyük küçük harf, paragraf başı, nokta gibi) riayet etme zorunluluğu bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri