- Günlük tüketilen bir parça çiğ soğan vücudu enfeksiyonlara karşı korur doğal olarak iltihap oranını düşürür bununda akabinde eklem rahatsızlıklarına da iyi gelir.
Soğan özellikle A vitamini , C ve B vitaminleri açısından önemli bir kaynaktır. Ayrıca kükürt, iyot, kalsiyum, demir, folat, magnezyum, fosfor, potasyum ve antioksidanlar açısından da zengindir. A vitamini hem enfeksiyonlara karşı bağışıklığı hem de göz sağlığını destekler B vitaminleri ise suda eriyen vitaminlerdir.
İçeriğindeki sulfosid ve allisin sayesinde doğal antibiyotik görevi görür. Nezle ve soğuk algınlığı ile boğaz iltihabının önlenmesinin yanı sıra, vücuttaki enfeksiyon ve mikroba karşı birer savaşçı edasıyla mücadele eder.
Özellikle çiğ soğan iştah açıcı özelliği nedeniyle kilo sorunu ve reflü, bağırsak-mide ülseri rahatsızlığı olan kişiler tarafından tüketmemelidir.
İltihapları yok eden soğan suyu iltihaplı sivilce ve aknelerin tedavisinde de pek iddialı. Düzenli kullanıldığında sivilce oluşumunun da önüne geçen soğan suyu cildin nefes almasını ve yenilenmesini sağlıyor, antibiyotik etkisiyle ciltte oluşan mantar enfeksiyonlarını da tedavi ediyor.
İlgili 34 soru bulundu
Özellikle pişmiş kırmızı soğan vücuttaki bulunan tüm iltihabı idrar yolu ile atmaktadır.
Çiğ soğan tüketimi iltihabi ve enfeksiyonal hastalıkların tümüne karşı etkilidir. Bu bağlamda çiğ soğan tüketmek özellikle idrar yolu iltihabına yakalanma riskini düşürmektedir. Hastalığın oluştuğu dönemdeyse iyileşme sürecini kısaltmaya yönelik rol üstlenmektedir.
Bunun yanı sıra kuru soğanın migren ağrılarını tetikleyici etkileri olduğundan da bahsedilir. Ayrıca kuru soğan çiğ olarak tüketildiğinde midede şişkinlik ve yanma yapabilir. Yani reflü, gastrit gibi mide rahatsızlıkları olanların çiğ kuru soğan tüketmekten mümkün mertebe kaçınması gereklidir.
Soğan besin değeri yüksek bir sebzedir. Soğan suyu antioksidan özelliği ile vücutta oluşabilecek doku hasarını ve kanser oluşumunu önler, kalp ve damar sağlığını iyileştirerek kan basıncını ve yüksek kolesterolü düşürür, kalp krizini riskini azaltır ve kanı sulandırarak kanda pıhtı oluşmasını önler.
Soğanı sıcak, rutubetli, nemli ortamlarda bırakırsan çürümeye başlar. Çürümenin de ilk belirtisi filizlenmesidir. Kuru soğanın filizleri de kendisi de bu aşamadan sonra yenmez, zararlıdır.
Soğan suyu, yüksek miktarda antioksidan içeriği ile vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olur, toksin maddelerin atımını kolaylaştırır, yağ yakımını hızlandırır.
Halk arasından doğal antibiyotik olarak bilenen soğan suyu kadın hastalıklarına, enfeksiyon hastalıklarına, iltihaplanmalara, saça ve cilde iyi gelir. Adet söktürücü özelliği vardır.
Özellikle çiğ olarak tüketilen soğan mide ekşimesi için bir tetikleyicidir. Bu listedeki diğer yiyecekler gibi soğan da asit reflü ve mide ekşimesi semptomlarına neden olabilecek alt özofagus sfinkterini gevşetebilir. Ek olarak soğan geğirmeye neden olabilecek zengin bir fermente lif kaynağıdır.
Peki, kaynatılmış soğan suyu neye iyi gelir, iltihaba iyi gelir mi? Kaynatılmış soğan suyu sağlık açısından birçok faydası olan doğal bir içecektir. Soğanın antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleri sayesinde, vücutta iltihaplanmaları azaltarak bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olabilir.
Vücut için oldukça faydalı olarak bilinen bu besin dünyada yapılan birçok yemekte karşımızı çıkmaktadır. Taze soğan, çorbalarda, salatalarda ya da diğer yemeklerde hem çiğ hem de pişmiş olarak yenebilir.
Soğan. Soğan çiğ tüketilmelidir çünkü çiğ hali antioksidan ve antikanserojen özellik gösteren sülfürlü bileşiklerden daha zengindir.
Kuru soğan yemeklerden önce tüketilebileceği gibi birlikte veya yemek sonrasında kullanılabilir. Ancak günde en fazla 1 adet kuru soğan tüketilmeli. Aşırı kullanılması halinde mide zarına zarar erebilir.
Kırmızı soğan: Daha çok antioksidan içerir
Sarı sğana göre daha fazla antioksidan vardır. Antioksidan ise vücuttaki sağlıklı hücrelere zarar veren serbest radikalleri ortadan kaldırır.
Beyaz soğan vücuttaki iltihaplanmayı kurutmaya ve yok etmeye yardımcıdır. İdrar yolları enfeksiyonlarında ve Rahim iltihaplanmalarında etkilidir. Miyom oluşumunu engelleyerek adet sancısının oluşmasını engellemektedir. Beyaz soğan kalp rahatsızlıklarında ve damar yolu hastalıklarında oldukça önemli bir yiyecektir.
Lezzetli olması ile beraber sağlığı üzerinden ön plana çıkan kırmızı soğan, farklı yemek kültürleri kapsamında değerlendirilebilir. - Kan basıncını düzenleme konusunda etkilidir. - Ayrıca kanı temizler ve kanın pıhtılaşmasını önler. - Enfeksiyonlara karşı koruyucu bir özelliği bulunur.
Potansiyel Yan Etkileri
Alerji olsun veya olmasın bazı insanlar soğana dokunmakla bile alerjik reaksiyonlar yaşayabilir. İntolerans gelişebilir. Mide ekşimesi, kramp, ishal ve gaz sorunlarına sebep olabilir.
Soğan Alerjisi Teşhisi
Soğan alerjisinin teşhisinde yaygın kullanılan yöntemler şunlardır: Deri delme testi: Bu testte çok az miktarda bir soğan alerjeni derinizin altına yerleştirilir ve bu bölge 15-20 dakika gözlemlenir. Bu bölgede bir kızarıklık ya da kabarma varsa alerjiniz olduğu sonucuna varılabilir.
Soğan suyu, boğaz iltihaplanmasından idrar yolları iltihaplanmasına kadar birçok soruna iyi geliyor ve bu iltihapları kısa sürede tedavi ediyor. İltihapları ortadan kaldıran soğan suyu, yumurtalık kisti ve miyomları da küçülterek yok etme özelliğine sahip.
Sulu yemeklerin lezzetini ve kıvamını belirleyen en önemli etmenlerden biri soğandır. Yemeğe soğanla başlanır, yani yemeğin ilk lezzet vericisi soğandır. Soğanı olması gerektiği gibi kavuramazsanız yemeğin lezzeti de olması gerektiği gibi olmayacaktır.
Et ezilmesine ve morarmaya iyi gelen en çok tercih edilen bitkisel yöntem soğan ve zeytin dövülmesidir. Öncelikle soğan ve zeytini iyi bir şekilde dövün. Daha sonra bunu bir streç film ile birlikte et ezilmesi ve morarma yaşanan bölgeye sürün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri