Devlet tarafından açılan kadrolara da başvurabilen ve atanarak göreve başlayabilecek olan sağlık meslek lisesi mezunları, devlet atamalarında ihtiyaç doğrultusunda verilen görev yerlerine atanırlar ve hastane veya sağlık ocaklarında mesleklerini idame ettirirler.
Sağlık Meslek Liselerini bitiren mezunlar Sağlık Bakım Teknisyeni olarak Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında, yataklı ve yataksız sağlık kuruluşları, Devlet Hastaneleri, Özel Hastaneler, Doğum evleri ve Üniversite Hastanelerinin Servis ve acil servislerinde çalışmaktadırlar.
Mezun olduklarında seçtikleri bölüme Hemşire yardımcılığı, Ebe yardımcılığı ya da Sağlık Bakım Teknisyenliğinden birini yapabilecek seviyeye gelmişlerdir. Sağlık meslek liseleri mesleki beceri ve istihdamın yanı sıra, kendini bilen, ailesi ve çevresine faydalı, bilinçli gençleri topluma kazandırır.
Sağlık meslek lisesinde okuyan öğrenciler katıldıkları staj programları ile sektöre deneyim kazanmış olarak giriş yaparlar. Sağlık meslek lisesinden mezun olan öğrenciler iş yeri açma belgesi alabilirler ve kendilerine ait bir sağlık işletmesi de açabilirler.
Meslek liseliye 'ek puan' geri geliyor! Tasarı yasalaştığında sınavsız geçiş hakkını kaybeden meslek liseli ek puan hakkını geri kazanmış olacak.
İlgili 42 soru bulundu
Adayın orta öğretim başarı puanı: 70*5=350'dir.
SINAVSIZ GEÇİŞ VAR MI? Meslek lisesi mezunlarının bir diğer merak ettiği konuysa sınavsız geçiş hakkıydı. ÖSYM'nin açıklamasına göre, sınavsız geçiş hakkı artık yok. 2017 yılından itibaren ön lisans programlarına sınavsız geçiş uygulaması kaldırıldı.
Hemşire yardımcıları; devlet hastanesinde, özel hastanede ya da özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışabilir.
Yalnızca sağlık meslek lisesi bitiren kişiler de mezuniyet sonrasında hemşire yardımcısı pozisyonunda çalışabilmektedir. Ancak mutlaka hemşire olmak için en az ön lisans eğitimi veren sağlık meslek yüksek okullarını bitirmeleri gerekmektedir.
Yeni çıkan bir KHK ile Meslek Lisesi mezunu yada iki yıllık SHMYO mezunu hemşire, att, teknisyen, tekniker aklınıza gelen tüm meslek lisesi mezunları okula başladıkları yılı bir dilekçe vererek sigorta başlangıcı olarak düzeltme hakkına sahip oluyorlar.
Devlet tarafından açılan kadrolara da başvurabilen ve atanarak göreve başlayabilecek olan sağlık meslek lisesi mezunları, devlet atamalarında ihtiyaç doğrultusunda verilen görev yerlerine atanırlar ve hastane veya sağlık ocaklarında mesleklerini idame ettirirler.
Ancak Sağlık Bakanlığı'nın 22 Mayıs 2014 tarihinde çıkarmış olduğu yönetmelik ile yapılan değişiklik üzerine; Sağlık Meslek Lisesi mezunlarının meslek statülerini hemşire yardımcılığı, ebe yardımcılığı ve sağlık bakım teknisyenliği olarak değiştirdi.
Hemşire olmak için 2 yıllık Sağlık Meslek Lisesi bitirerek hemşire yardımcısı olunabilir. Ardından 2 yıllık eğitim veren Sağlık Meslek Yüksekokullarından mezun olarak hemşirelik mesleğine adım atabilirsiniz. Ya da 4 yıllık Sağlık Bilimleri Fakültesi'ni bitirerek hemşire olunabilir.
Sağlık Teknisyeni maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 10 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Sağlık Teknisyeni maaşları 12300 TL'dir. En düşük Sağlık Teknisyeni maaşı 11400 TL iken, en yüksek Sağlık Teknisyeni maaşı 15870 TL'dir.
Sağlık Teknikeri Ne Demek? Sağlık teknikeri; Sağlık Bakanlığı'na ait idari kurumlarda, sağlık ocaklarında, hastanelerde ve acil servislerde çalışabilen, temel sağlık bilgisi ve becerisine sahip, nitelikli sağlık çalışanıdır. Aynı zamanda evrak ve cihaz hazırlama süreçlerinde de görev alan yetkili kişilerdir.
Uzaktan eğitimle hemşirelikte lisans tamamlamaya ancak hemşirelik, hemşireliğe eş değer sağlık memurluğu ve sağlık teknikerliği programlarının hemşirelik bölümünden mezun olanlar başvurabilirler.
Hemşire yardımcısı olmak için liseye geçiş sınavlarına girip dört yıllık sağlık meslek lisesini kazanıp buradan mezun olmak yeterlidir. Dört yıllık eğitim boyunca genellikle sağlığa yönelik dersler ağırlıkla öğretilir. Hemşire yardımcılarının hastanelerde ya da sağlık kuruluşlarında staj görmeleri zorunludur.
Meslek liselerinde verilen uygulamalı eğitimler sayesinde meslek lisesinden mezun olan kişiler seçtikleri bölümlerde nitelikli olarak mezun olmuş olurlar. İş bulma potansiyeli daha yüksektir.
a) Türkiye'de mesleğini icra etmeye yetkili ve ortaöğretim veya yükseköğretim kurumlarının ebelik, hemşirelik, sağlık memuru (toplum sağlığı) acil tıp teknisyenliği bölümlerinden mezun olanlar başvurabilecektir. b) Vekil ebe veya hemşire olarak çalışan kişiler de başvuru yapabilecektir.
(3) Aile hekimleri, sağlık hizmetlerine yardımcı olmak amacıyla ebe, hemşire, sağlık memuru, tıbbi sekreter gibi ilave sağlık hizmetleri personeli ile güvenlik, temizlik, kalorifer, sekretarya ve benzeri hizmetler için ferden veya müştereken personel çalıştırabilir ya da hizmet satın alabilirler.
Tıbbi sekreterlik sertifikası alabilmek için öncelikle bir üniversite onaylı tıbbi sekreterlik kursuna kayıt yaptırıp burada verilen eğitimlere katılmanız gerekmektedir. Verilen eğitimi başarıyla bitirmeniz halinde tıbbi sekreterlik sertifikasına sahip olup bu alanda iş başvuruları yapabilirsiniz.
Yani DGS sınavı bir (1) yıl geçerlidir. DİKEY GEÇİŞ SINAVI HANGİ AVANTAJLARI SUNAR?
Meslek lisesi mezunuyum sınavsız tercih hakkım var mı? 2017 yılından itibaren ön lisans programlarına sınavsız geçiş hakkı kaldırılmıştır.
Ek puanlı yerleştirme puan hesaplaması şu şekilde yapılır: Diploma puanı x 5 x 0,12 bu tüm ortaöğretim mezunları için ortak hesaplanan ek puandır. Meslek ve teknik ortaöğretimden mezun olan adaylar için ayrıca hesaplanan ek puan şu şekildedir: Diploma notu x 5 x 0,06.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri