Teknisyen Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? Teknisyen ile tekniker genellikle karıştırılır. Teknisyenler, mesleki eğitim veren lise ve dengi eğitim kurumlarından mezun olanlar için kullanılır. Tekniker ise meslek yüksekokulu mezunlarının kazandığı bir unvandır.
Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri, varolan bölümlerinden mezun olanlar, 3795 sayılı Kanuna göre TEKNİSYEN unvanı ile istihdam edilirler.
Teknisyenler, birçok farklı sektörde çalışabilirler, örneğin sağlık, bilgisayar, elektronik, mekanik, endüstriyel üretim gibi sektörlerde çalışabilirler. Teknisyenler, teknik cihazların bakım ve onarımını yaparlar, teknik sorunları çözerler, test ve ölçüm işlemlerini gerçekleştirirler.
Tekniker ile teknisyenlik terimleri meslek kollarındaki uzmanlık derecelerine göre kullanılan terimlerdir. Teknisyen meslek lisesi mezunları için kullanılmakta ve mezuniyetleri Teknisyen unvanı ile sağlanmaktadır. Tekniker ise 2 yıllık meslek yüksek okulu mezunları için kullanılmaktadır.
Teknisyen olmak için 4 sene lise eğitimi en az 2 sene de üniversite eğitimi alınır. Mesleki uzmanlık eğitimleri ile eğitim süresi toplamda 7 seneyi bulur.
İlgili 40 soru bulundu
TEKNİSYEN MAAŞLARI NE KADAR OLDU? Enflasyon oranlarına göre lise mezunu teknisyenlerin maaşı, 13 bin 130 liradan, 14 bin 434 liraya yükseldi.
eleman.net verilerine göre, Teknisyen 2023 yılında ortalama 24.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Teknisyen , Ocak 2023 yılında ortalama 18.920 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 11.660 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Tekniker kime denir, sorusu ise şöyle cevaplanabilir: Tekniker unvan teknisyen yerine de kullanılıp ayrıca işin onarım, kurulum, faaliyet gibi kısımlarında rol alan kişilere verilmektedir.
Teknik Hizmetler Sınıfında tekniker veya teknisyen kadrolarında görev yapmakta olup, mühendis unvanı alan personelin hangi ek gösterge rakamından faydalanması gerektiği hususunda görüş talep eden ilgi yazı incelenmiştir.
Genel olarak, lise mezunları 13 üncü derecenin 3 üncü kademesinde, ön lisans mezunları 10 uncu derecenin 2 nci kademesinde, lisans mezunları ise 9 uncu derecenin 1 inci kademesinde memuriyet görevine başlar.
Kamuya ve Özele alım yapan kurumların yaptıkları açıklamalara göre 2023 yılı tekniker maaşları merak edilen konular arasında yer almakta. Kamuda hizmet ve dereceye gire hizmet veren tekniker adayları ortalama olarak 12.200 TL Maaş almaktadır.
Tekniker Nasıl Olunur? Tekniker olmak için öncelikle iki yıllık ön lisans programından mezun olmak gerekir. Bunun yanı sıra “Tekniker nasıl olunur?” sorusuna kişide olması gereken beceriler eklenir. Tekniker olmak; teknik bilgi, problem çözme ve kişiler arası becerilerin bir kombinasyonunu gerektirir.
Teknisyen olmak için genellikle bir eğitim veya sertifika programına kayıt olmak gereklidir.
Anadolu Teknik Lisesi, Anadolu Meslek Lisesi, Endüstri Meslek Lisesi ve Kız Meslek Lisesi ile Çok Programlı Liselerin bu okullarda uygulanan programlarından mezun olanlar, 3795 Sayılı Kanuna göre, TEKNİSYEN unvanı ile istihdam edilirler.
Meslek lisesi öğrencileri ise teknik bilgi ve becerilere sahip ara eleman veya teknisyen olabilirler. Ayrıca eğer isterlerse kendi alanlarında yükseköğretime de devam edebilirler. Meslek liseleri mezunları, ilgili meslek dallarında yüksek öğrenime geçişte avantaj elde edebilirler.
I - GENEL İDARE HİZMETLERİ SINIFI: Kurumlarda yönetim, icra, büro ve benzeri hizmetleri gören ve bu Kanunla tespit edilen diğer sınıflara girmeyen memurlar Genel İdare Hizmetleri sınıfını teşkil eder. unvanlara sahip olup, en az orta derecede mesleki tahsil görmüş bulunanlar, Teknik Hizmetler sınıfını teşkil eder.
Söz konusu hüküm izahatlar çerçevesinde; 4 yıl süreli Teknik Eğitim Fakültesi mezunu memuriyete 9'uncu derecenin 1'inci kademesine anılan 36 maddenin A/2 bendi uyarınca 1 derece ilave edilerek 8'inci derecenin 1'inci kademesinden memuriyete başlatılması gerekmektedir.
Teknisyenler, binanın bakım, onarım ve tamirat işlerinin yapımı, kullanımı, sürekli çalışır durumda olmalarının takibi ve sağlanması gibi teknik işleri yapar. Bu serviste tekniker, teknisyen, teknisyen yardımcısı ve benzeri personel çalışır.
Meslek Yüksekokullarının teknik programlarından mezun öğrencilere tekniker, sosyal programlarından mezun olanlara ise meslek elemanı ünvanı verilmektedir.
Tekniker ile teknisyen kavramları sıklıkla karıştırılmaktadır. Teknisyen meslek lisesi veya dengi lise mezunları teknisyen unvanını alırlar. Tekniker ise Meslek yüksekokulu 2 yıllık mezun olması şartı bulunmaktadır.
Bir başka şekilde söyleyecek olursak; ben memur olarak çalışırken başka bir bakanlıktaki örneğin tekniker unvanlı kadroya atanabilir miyim? Bu sorunun cevabı ne yazıkki olumlu değildir. Memur olarak çalışanların örneğin başka bir kurumdaki teknisyen, tekniker veya mühendis kadrosuna naklen atanması mümkün değildir.
eleman.net verilerine göre, Tekniker 2023 yılında ortalama 17.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Tekniker , Ocak 2023 yılında ortalama 13.640 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 8.404 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Güler, teklif kapsamında memur maaşlarına 8.075 TL'lik seyyanen bir zam öngördüklerini belirtti. TEKNİSYEN MAAŞI NE KADAR OLDU? 6 aylık enflasyon farkı ve 8.077 TL seyyanen zamla beraber 1/11 derecesine teknisyen maaşı 23 bin 511 TL oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri