50 Türk Üroloji Dergisi: 27 (1): 50-55, 2001 Page 2 KRONİK PROSTATİTİN PSA'YA ETKİSİ sinin bozulduğu durumlarda yükselebilir.
Tablo 1'de görüldüğü üzere prostat iltihabı veya prostat biyopsisi yapılan olgularda 6 haftaya kadar sürede PSA yüksekliği görülebilmektedir.
Prostat dokusu içerisinde ve menide çok yoğun miktarda bulunan Prostat Spesifik Antijen yani PSA, kana çok az salınmaktadır. BPH denilen iyi huylu prostat büyümesinde prostat büyüdükçe PSA'nın kan değeri ılımlı bir miktarda artar, anormal PSA artışları ise şu durumlarda görülür: Prostat kanseri. Prostat iltihabı
Enfeksiyonlar: İdrar yolu veya prostat enfeksiyonları PSA değerini yükseltebilir. Bu yüzden PSA değeri yüksek olan hastalarda olası prostat iltihabı için antibiyotik verilip, daha sonra kontrolü şeklinde bir uygulama yaygındır.
Kronik prostatit bulaşıcı değildir, ancak kesin tedavisi çok zor olan ve yıllarca devam edebilen bir hastalıktır.
İlgili 37 soru bulundu
İleri durumlarda ise infertilite (kısırlık), epididimit, endokardit (kalp kapakçığı iltihabı), cinsel işlev bozuklukları, duygusal sorunlar gibi ciddi durumlar ortaya çıkabilir. Kronik bakteriyel prostatite genellikle idrar yolu, kan veya kalın bağırsak duvarı yoluyla prostat dokusuna giren bakteriler neden olur.
Prostat iltihabı prostatit tedavi edilmezse kısırlığa, idrar yapamamaya ve kanda bakteriyel enfeksiyona neden olabilir.
Benign Prostat Hipertrofisi (BPH) ile PSA Arasında Ne Tür Bir İlişki Vardır ? BPH, iyi huylu prostat büyümesidir. Bu durumda da PSA değerinde yükselme görülmektedir. Ancak PSA değerleri genelde 4-10 ng/ml arasında kalmakta ve çok yükselmemektedir.
Kontrol amacı ile PSA testi yaptırdım ve yüksek çıktı. PSA'yı düşürmek amacı ile antibiyotik kullanmam gerekir mi? Hayır.
Sistoskopi, prostat biyopsisi ya da prostat ameliyatlarının da PSA düzeyini etkilediği gösterilmiştir. PSA'nın yarılanma süresi üç gün olduğu için bu yükselmeler geçicidir. Prostat biyopsisinden sonra 2-4 hafta içinde PSA normal düzeyine iner.
PSA seviyesi 4 ile 10 arasında olan erkeklerin prostat kanseri geliştirme riski yaklaşık 4'te 1'dir. PSA 10'dan fazlaysa prostat kanseri olma riski % 50'nin üzerindedir.
PSA'nın normal değeri 4 ng/ml olarak kabul edilir. Ancak her PSA yüksekliği kanser anlamına gelmemektedir. PSA testi bir tarama testidir, tanı testi değildir. PSA yüksekliği kanser dışı durumlarda da yükselebilir.
Prostat kanseri geliştiğinde, PSA seviyesi genellikle 4'ün üzerine çıkar. Yine de, 4'ün altındaki bir değer, kanser olmadığının bir garantisi değildir. PSA düzeyi 4 ile 10 arasında olan erkeklerin prostat kanseri olma olasılığı yaklaşık 4'te 1'dir.
Kronik prostatit/kronik pelvik ağrı sendromunda ise üç aydan uzun süre boyunca ağrılı ve zorlu idrar yapma, kasık ve genital bölgeyle birlikte anüs çevresinde ağrı ve ejakülasyon (boşalma) sırasında zorluk ve ağrı şikayetleri görülebilir.
Bakteriyel prostatit için genellikle ağızdan oral antibiyotikler önerilir. Uzun süren veya tekrarlayan enfeksiyonları olan kişiler, 6 aya kadar devam edebilen uzun vadeli antibiyotik tedavisine ihtiyaç duyabilir. Ağızdan tedavi yeterli olmazsa hastalığın damardan tedavisi gerekebilir.
Kanda bulunan PSA'nın 2 durumu bulunmaktadır. Serbest PSA ve total PSA testlerinin her ikisinde de kandaki PSA seviyesi ölçülmektedir. Elde edilen sonuçlara göre prostat iltihabı ya da prostat kanseri gibi hastalıklar teşhis edilmektedir.
Belirli bir süre içerisinde olan hızlı psa artışları prostat kanseri olasılığını arttırmaktadır. Yapılan çalışmalarda PSA seviyesi 4-10 ng/ml arasında olan hastalarda yıllık 0.75 ng/ml'nin üzerindeki artışlarda kanser saptama spesifikliği % 90 ve sensitivitesi % 80 olarak bildirilmiştir.
PSA kaç olursa kanser olur? PSA ne kadar yüksek olursa prostat kanseri saptanma oranı o kadar artar. Özellikle 20 ng/ml üzerindeki PSA değerlerinde bu oran çok yüksektir (%85-90). Yapılan çalışmalarda Total PSA değeri 100'ün üzerindeki hastalarda ise %100 e yakın metastatik hastalık saptanmıştır.
Prostat hacmi 80 ml'den fazla olan kişilerde açık prostat ameliyatı veya günümüzde HoLEP ameliyatı önerilmektedir.
İyi huylu prostat büyümesi varsa muayenede prostat boyutları simetrik olarak büyür, prostatta ağrı ve sertlik yoktur. Muayenede elastik kıvamda bir prostat dokusu tespit edilir. Eğer prostat kanseri varsa muayenede sert ve ağrılı bir kitle ele gelir (nodül). Kitlenin boyuutu ve sayısı değişik olabilir.
PSA değerinin yüksek çıkmaması için mutlaka dikkat edilmesi gereken durumlar vardır. Hasta PSA testi, yapacağı son 24 saat içerisinde cinsel ilişkiye girmekten ve boşalmadan kaçınması gerekir. Numune işlemlerinin gerçekleştirilmeden önce mutlaka bu durum dikkate alınmalıdır.
Kronik prostatit, prostat bezinde ortaya çıkan, bulaşıcı olmayan ancak uzun süren ve tedaviye dirençli belirtilerle seyreden iltihabi durumdur. Kronik prostatit teşhisi için semptomların en az üç ay boyunca mevcut olması gerekir. Akut prostatitte ise belirtiler çok daha çabuk geçer.
Alfa-blokerler, prostatın düz kaslarını gevşeterek belirtileri ve idrar akışını iyileştiren bir grup ilaçtır. BPH'si olan erkeklere en sık önerilen ilaç grubudur. Alfuzosin, Doxazosin, Tamsulosin, Terazosin, Silodosin bu gruptaki ilaçlardandır. İlaçlar tam etkilerini genellikle birkaç haftada gösterir.
Yağlı kırmızı et, işlenmiş etler, yağlı süt gibi doymuş yağ oranı yüksek protein kaynakları genel sağlık gibi prostat sağlığını da olumsuz yönde etkileyebilir. Prostat hastalarının bu konuda etin veya kıymanın yağsız kısmı, yarım yağlı sütler, yine aynı şekilde çok yağlı olmayan peynirleri tüketmesi gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri