Valiler mezun oldukları ilkokul, ortaokul ve liselere göre değil, bilgi, birikim, ehliyet ve liyakatlerine göre atanmaktadır. Halen görev yapan 81 il valisinin 69'u (yüzde 85,2) genel lise, 12'si (yüzde 14,8) ise imam-hatip lisesi mezunudur."
Vali olabilmek için ilk olarak, üniversitelerde 4 yıllık eğitim veren İktisadi ve İdari Bilimler, İşletme ya da Hukuk gibi çeşitli fakültelerinden mezun olmaları gerekir. Bunun dışında üniversiteden mezun olduktan sonra İçişleri Bakanlığı, Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavına da girerek başarılı olunması gerekir.
1982 Anayasası'na göre Türkiye'de vali olmanın şartı ilkokul mezunu olmaktır. Vali yardımcısı ya da kaymakam olmak için üniversitelerin 4 yıllık bazı fakültelerinden mezun olma şartı aranırken tüm bu kadroların amiri olan valiler için yüksek tahsil şartı aranmaz.
Valiler, doğrudan cumhurbaşkanı tarafından, cumhurbaşkanı kararı ile atanırlar. Vali, ilde Cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari yürütme vasıtasıdır. Cumhuriyet tarihinde bugüne kadar sekiz kadın vali atanmıştır. 1991-1995 yılları arasında Muğla valiliği yapan Lale Aytaman vali olarak atanan ilk kadın olmuştur.
Her beş yılda bir il ve ilçelerin niteliklerinde meydana gelen değişme ve gelişmeler incelenir, gerekiyorsa sınıf değiştirmeleri yapılır.
İlgili 22 soru bulundu
Paylaşılan en düşük Vali maaşı 37.700 TL iken, en yüksek ise 146.400 TL'dir.
Sağlık açısından valilik görevini yapmaya uygun olmak, En az 35 ve en fazla 45 yaşında olmak.
18 Temmuz 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Bayburt valiliğine atanmıştır. Bu atamayla birlikte 38 yaşında valilik görevine başlamış ve Türkiye'nin en genç valisi unvanını, 42 yaşında atanmış eski meslektaşı Abdurrahman Akdemir'den devralmıştır.
Valiler mezun oldukları ilkokul, ortaokul ve liselere göre değil, bilgi, birikim, ehliyet ve liyakatlerine göre atanmaktadır. Halen görev yapan 81 il valisinin 69'u (yüzde 85,2) genel lise, 12'si (yüzde 14,8) ise imam-hatip lisesi mezunudur."
Vali olmak için önce kaymakam olunması gerekir. Kaymakamlık için de sınava girme yaşı ise 35 olarak belirlenmiştir. Bu nedenden dolayı 35 yaşını doldurmuş olmak gerekir.
Bu süre erkekler için 25 yıl, kadınlar için 20 yıldır. Kamuda 1 Mayıs 2008 itibarıyla işe başlayan Vali ise 9000 gün prim ödediği sürece erkeklerde 60, kadınlarda 58 yaşında emekli olur.
Vali Olma Şartları Nelerdir? Üniversitelerin İktisadi ve İdari Bilimler, Hukuk veya İşletme bölümlerinden mezun olup Kaymakam Adaylığı Sınavına girilmesi ve başarılı olunması gerekir. Gerekli tecrübeyi kazanmış olan kaymakam veya İçişleri Bakanlığı çalışanları İçişleri Bakanlığı tarafından vali olarak önerilir.
Sınavda yaş şartı var mı? Sınava girebilmek için sınavın yapıldığı yılın 1 Ocak tarihi itibariyle 35 yaşını doldurmamış olma şartı vardır. 2022 yılında yapılması planlanan sınava 01.01.1987 ve daha sonraki tarihlerde doğanlar başvurabilecektir.
Vali Olmak İçin Gerekenler
Vali olmak isteyen kişilerin, öncelikle üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren İktisadi ve İdari Bilimler, Hukuk ya da İşletme gibi fakültelerinden mezun olup İçişleri Bakanlığı Kaymakam Adaylığı Giriş Sınavında başarılı olması gerekir.
Valilik emrine atanan kaymakamlar, bir süre başarı ile görev yaptıktan sonra vali yardımcısı unvanı olabiliyor. Mülki idare amirlerinden biri olan vali yardımcıları, aynı zamanda da üst düzey memurdur. İl Emniyet Müdürlüğü'nde bir süre boyunca görev yapmış olan kişiler arasından da vali yardımcıları seçilebiliyor.
“Valiler, İçişleri Bakanlığı'nın inhası, Bakanlar Kurulu kararı ve Cumhurbaşkanı'nın tasdiki ile atanırlar.
Sınavda KPSS'ye girme şartı aranmamaktadır.
valilik istisnai bir memurluk olduğu için ortaokul mezunu olmanız yeterlidir. gerisi siyasi çevrenize bakar.
Bu sıfatla : A) (Değişik: 2/7/2018 – KHK/703/138 md.) Valiler, ilin genel idaresinden Cumhurbaşkanına karşı sorumludur. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, görevlerine ait işleri için valilere re'sen emir ve talimat verirler.
Valilikler & Kaymakamlıklar. 81 ilin Valilik ve 922 ilçenin Kaymakamlık bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.
Kısaca kaymakamı Kim Atar cevabı; Cumhurbaşkanı ülkeyi yönetir. Vali ve kaymakamı İçişleri Bakanlığı Bakanlar Kurulu'na önerir. Cumhurbaşkanı da uygun olan kişiyi vali veya kaymakam olarak seçer, göreve alır.
Ali Fuat Atik (1975, Trabzon), Türk bürokrat. 9 Haziran 2020 tarihinde cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile birlikte Denizli Valiliğine atanmıştır.
Sadece başlangıçta “Vali Bey” diyenler oluyordu, ama sonra “Vali Hanım” olağan bir hitap oldu.
Devlet tarafından gönderilen bir yönetici olduğu için devletin ilde bulunan temsilcisi olarak görev yapar. İlde; eğitim, ulaşım, sağlık gibi devlet işleri vali tarafından yürütülür. Yine ilde huzur ve güvenliğin sağlanması için tedbirler vali tarafından alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri