Evli olanların liselere kaydı yapılamayacak. Öğrenciyken evlenenlerin ise örgün eğitimle ilişiği kesilecek. Ancak eğitimde 4+4+4 yasası gereği bu öğrenciler liseye devam etmek zorunda oldukları için kayıtları e-okul üzerinden açık öğretim lisesine veya mesleki açık öğretim lisesine nakledilecek.
; bu okullarda eğitimlerini sürdüren öğrencilerin, Medeni Kanun uyarınca evlenme yaşına sahip olsalar bile, evlenmeleri halinde kayıtları silinmektedir.
Nişanlanan lise öğrencilerinin okuldan atılmasına neden olan 45 yıllık yönetmelik değişiyor. Nişanlı öğrenciler okuldan atılmayacak. Evli öğrencilerin kaydı yapılmayacak, okul sırasında evlenenlere de kapılar kapanacak. Mevcut yönetmelikte, "Evli ve nişanlı olanlar öğrenci olarak alınmazlar.
“(4) Evli olanların kayıtları yapılmaz, öğrenci iken evlenenlerin okulla ilişiği kesilerek kayıtları e-Okul üzerinden Açık Öğretim Lisesine, Mesleki Açık Öğretim Lisesine veya Açık Öğretim İmam Hatip Lisesine gönderilir.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bir yönetmelik değişikliğiyle lise ve ortaokul öğrencilerinin nişanlamasını serbest bıraktı. Kimileri bu değişikliğin çocukların nişanlandığı gerekçesiyle okuldan alınmasının önüne geçeceğini düşünürken, diğerleri erken evliliği özendireceğini öne sürüyor.
İlgili 33 soru bulundu
Nişanlanma akdini yapanların ayırt etme gücüne sahip olması gerekir. Kanunda bir yaş koşulu öngörülmemiştir. Ancak nişanlanma akdinde makul hareket edebilme yaşı olarak cinsel olgunluğa erme koşulu aranmaktadır.
Nişanlanma, yasal temsilcilerinin rızası olmadıkça küçüğü veya kısıtlıyı bağlamaz.
Bundan böyle yönetmelik çerçevesinde, istisnai durumlar hariç açık liseye geçilemeyecek.
11. sınıftan açık liseye geçiş nasıl yapılır? Geçiş işlemi için yapmanız gereken tek şey, aktif dönem kaydınızı yenileyip öğrencilik durumu aktif olduktan sonra geçiş yapmak istediğiniz yüz yüze Mesleki Açık Lisenin derslerini veren Mesleki Teknik Anadolu Lisesine dilekçe vermektir.
Yönetmelik ile milli sporcular, kaynaştırma öğrencileri, koruma kanunu kapsamındaki öğrenciler, şehit ve gazi çocukları, Bakanlıkça mazereti uygun görülenler ile yönetmeliğin ilgili hükümlerine göre örgün ortaöğretim kurumlarında okuma hakkını kaybeden öğrenciler gibi istisnalar dışında açık liseye nakil ve geçişler ...
Türkiye'de evlenme yaşı
2002'de uluslararası ortalamaya uyum sağlamak adına hem erkeklerde hem de kızlarda 18 yaş olarak belirlenmiştir. Ancak kişi, ebeveyn rızası varsa 17 yaşında, olağanüstü koşullarda ve mahkeme kararıyla 16 yaşında evlenebilir. Türkiye'de 15 yaş ve altındaki bir kişinin evlenmesi yasaktır.
Buna göre: “Erkek veya kadın onyedi yaşını doldurmadıkça evlenemez.” Aynı mad- denin ikinci fıkrasında olağanüstü evlenme yaşı belirtilmektedir: “Ancak, ha- kim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple onaltı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir.
Hayır, evlenmek için konulmuş üst bir yaş sınırı yoktur, evlenmek için en düşük belirlenen yaş sınırına ulaşan bir kişi ayırt etme gücüne sahip olduğu müddetçe ileriki yaşlarda da evlenebilir. Örneğin 80 yaşındaki bir kadın ya da erkeğin de evlenmesi mümkündür, yaş açısından herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.
17 Nisan 2020 tarih ve 31102 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan, Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun “Açık öğretim sisteminde üst üste dört dönem kayıt yenileme koşullarını yerine getirmeyen öğrencinin ilgili programdan ilişiği kesilir.” hükmünü içermektedir.
Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı öğrencinin ilişik kesme işlemini başlatır. İlişik kesme formu ve öğrenci kimlik kartı teslim alınarak Öğrenci Bilgi Sistemin- den, birim Yönetim Kurulu Kararıyla öğrencinin kaydı silinir.
Okul Kamera Kayıtlarının Silinme Süresi Nedir? Okul kamera kayıtlarının silinmesi için belirlenen süre 12 aydır. Saklama için en az 1 yıllık süre boyunca kamera kayıtlarının muhafaza edilmesi ve korunması gerekir. Bu kayıtların silinmesi için günlük ya da haftalık işlemin yapılması çoğunlukla önerilmez.
Açık Öğretim Lisesinde örgün eğitimdeki normal liseler gibi sınıf geçme sistemi yoktur. Dolayısıyla Açık Lisede sınıf geçme ve kalma terimleri de yoktur.
Açık Öğretim Lisesinde sınıf geçme yerine ders geçme ve kredi sistemi uygulanır. Açık Öğretim Lisesi sınıf yerine dönem kavramı vardır. Öğrenci 8 dönem sonunda mezuniyet kredisine ulaştığı takdirde mezun olur.(18 yaşından gün alan öğrenciler 5 dönem sonunda mezuniyet kredisine ulaştığı takdirde mezun olur.)
Yeni açıklanan yönetmelik ile birlikte istisnai durumlar haricinde artık açık liseye geçilmeyecek.
Seçme ve seçilme hakkı bulunuyor. İşgüzar, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, "gençten kasıt, Medeni Kanun anlamında 18 yaşından küçüklerdir" dedi. 18 yaşını geçmiş kişilerin, kadın ya da erkek, aynı evde bulunmaları konusunda ise, kanun gereği ailelerin bile müdahale hakkı bulunmuyor.
Açık Öğretim Lisesinde kayıtlı öğrenciler kaydını aktif ettikten sonra her öğretim yılının başında yüz yüze eğitim veren okul müdürlüğüne dilekçe ile başvurarak geçiş yapabilirler. Açık Öğretim Lisesinde kazandıkları dönemler ve krediler aynen korunur.
Milli Eğitim Bakanlığı 12 yıllık zorunlu eğitim kapsamında liseler için yeni bir düzenleme yaptı. Yeni sisteme göre 8 yaş üstü öğrenciler liseye kayıt yaptırabilecek ancak 22 yaşına kadar mezun olamayanların kayıtları silinecek ve Açık Liseye yazdırılacak.
2021 araştırmasına katılanlar, erkekler ve kadınlar için uygun görülen ilk evlenme yaş aralığını çoğunlukla 25-29 yaş olarak belirtti. 2016 ile 2021 yılı karşılaştırıldığında kadınlar için uygun görülen ilk evlenme yaşının, 20-24 yaş aralığından 25-29 yaş aralığına çıktığı gözlendi.
Olağanüstü evlenme yaşı, Türk Medenî Kanunu'nda 1 düzenlenmiştir. “Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple on altı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir” (TMK. m. 124/2).
C)Yasa gereği kız-erkek 16 yaşını doldurmadıkça evlenemez. Ancak aile mahkemesinden alınacak izin ile evlenebilirler. 17 yaşını tamamlayan erkek-kız velinin izni, eğer veli yoksa vasi veya vesayet makamının izni ile evlenebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri