Gelelim sorumuzun cevabına; O1 kategorisi 750 kg kapasiteli araçlarda ruhsat zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak bu belgeli olması zorunluluğunu ortadan kaldırmaz. Bir karavan veya römork alırken mutlaka tip onay belgesine sahip olmalıdır.
750kg altı bile olsa O1 tip onay belgesine sahip olmayan karavanların karayollarına çıkmaları mümkün değildir. Yine, bir şekilde ülkemize girmiş ancak gümrük şehadetnamesi ve/veya ruhsatı olmayan 750kg altı ve/veya üzeri karavanların da yollarda dolaşması kesinlikle yasal değildir.
Evet görüldüğü üzere tescilde zorunluluk yok fakat belge? Belge zorunlu. Tip onay belgesi motorlu taşıtlar ve bunlara bağlanan römorklarda O1 kategorisini içinde kapsar ve belgelendirilmesi zorunludur.
O1 ve O2 Belgesi Nedir? O1 ve O2 belgeleri aslında karavana ya da römorka ait belgeler değildir. Trafiğe çıkış belgesi olarak adlandırılan bu belgeler, aracınızın arkasına takacağınız römorkun taşıma kapasitesi üzerinden aracınızı sınıflandırmak için kullanılan trafiğe çıkış belgesidir.
Özetle, O1 belgesi büyük araçlar için emniyet ve güvenlik standartlarını karşıladığını doğrulayan bir belgedir. Bu belgeyi almak için, aracın teknik özelliklerini belirlemeniz ve yetkili bir kuruluşa başvurmanız gerekir.
İlgili 38 soru bulundu
750kg altı çekme karavanlar için B sınıfı ehliyet yeterli. 750kg üstü çekme karavanlar için BE, CE ya da DE sınıfı ehliyet gerekli. Motokaravanlar için kamyon olarak geçmiyorsa B sınıfı yeterlidir.
O1 Belgeli yani 750Kg altındaki çekme karavanların satışını karavanın O1 Belgesi ve Fatura'sı ile gerçekleştirilebilirsiniz. Bunun için alıcı ile birlikte Noter'e giderek 750Kg altı karavan satmak istediğinizi söylemeniz yeterlidir.
O1-O2 Belgem Olmazsa Ne Olur
Eğer çeki demiriniz ruhsata işli ve çektiğiniz römorkun O1 veya O2 belgesi varsa, karışmış olduğunuz kazada aracınızın mevcut trafik sigortası, aksi bir durum belirtilmediyse, sigorta poliçesinde belirtilen limitler dâhilinde karşı tarafın hasarını karşılamakla yükümlüdür.
Sadece kamyonet/kamyonetlerle taşımacılık faaliyetinde bulunacak olan gerçek veya tüzel vergi mükellefi taşımacılar için K1 yetki belgesi bedeli 2.500,-TL, Kamyon, tır, kırkayak vs gibi azami yüklü ağırlığı 3,5 ton' dan fazla araç/araçlarla taşımacılık faaliyetinde bulunacak olanlar için 10.000,-TL' dır.
Çekme karavan kullanımlarında ise, B sınıfı ehliyetlerle 750kg'ye kadar olan çekme karavanları kullanabilirsiniz. Daha büyük olan çekme karavanlarda ise BE sınıfı ehliyete ihtiyacımız olacaktır.
O1 kategorisi araç demek taşıma aracın kendisi ve yüküyle birlikte ağırlığının en fazla 750 kg olabileceği yani azami yüklü kütlesinin 750 kg olması anlamına gelmektedir. Karayollarında araçların tescili O1 kategorisinde bir istisnaya tabidir. O1 kategorisi römorkların (Karavanların) tescili zorunlu değildir.
Tescile tabi olmamakla beraber, yüklü ağırlığı 750 kilograma kadar olan römork veya yarı römorkların arkasına çeken araca verilen numarayı taşıyan plaka takılır veya resmedilir.
Trafiğe çıkış belgesi olarak adlandırılan O2 Belgesi, aracınızın arkasına takacağınız römorkun taşıma kapasitesi üzerinden aracınızı sınıflandırmak için kullanılan trafiğe çıkış belgesidir.
Ancak karavanını istediğin her yere park edemeyeceğini önceden bilmen gerek. Dünyanın herhangi bir yerinde karavan park alanları dışında rastgele alanlarda bir karavanda kalmak ne yazık ki yasak, o yüzden kalacağın yerleri ve oraya kaç günde ulaşabileceğini önceden hesaplamalısın.
Tekerlekli Tiny House; Karayolları Trafik Yönetmeliği kapsamında olup, tip onay belgesi bulunan, plakalı ve ruhsatlı olarak yasal bakımdan "Çekme Karavan" niteliğindedir. Ayrıca İmar Kanunu bakımından bir izin-ruhsat alınması gerektirmez. İmarlı bir arsaya ya da tarla vasıflı bir araziye konulabilir.
Piyasada en çok talep gören 750kg sınırındaki Cubic 3.60 modelinin de içinde olduğu karavan sınıfı için bir öneri yaparsak 180Nm tork ihtiyacı olacaktır. Benzinli araçlar için min 1.2(Turbo olması şartıyla) veya 1.3 Turbo dizel araçlar ile kullanmanız mümkün olacaktır.
Kendi işi ile meşgul olup yük taşıyan ve 3.5 tonu geçmeyen ve kamyoneti olan tüm işletmelerin bu belgeyi alması gerekmektedir. Yıldızlı K2 yetki belgesini alabilmek için vergi mükellefi olma şartı gerçek kişilerden kaldırılmıştır. Tüzel kişilerin ise vergi sistemine kayıt olmaları gerekmektedir.
K2 YETKİ BELGESİ OLAN FİRMALARIN UYMASI GEREKEN KURALLAR
Eklenmeyen araçlara 625 TL cezai işlem uygulanır. * Satılan araçlarının 60 gün içerisinde belgelerinden düşürülmesi gerekmektedir. Düşürülmeyen her araç için 490 TL para cezası yada 5 uyarma cezası verilir.
Plakaya gerek yok. 750 kg üstü olanların O2 belgesi ve ruhsatının olması lazım tabi ayrı bir plakası olacak ve her yıl muayene olması lazım vergisi yok. 750 kg altı çekme karavanınızı B sınıfı ehliyetle kullanabilirsiniz, 750 kg üstü çekme karavan için BE - CE veya DE Sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekir.
Q1 – KALITEDE 1 NUMARA Küresel Ford Q1 (Kalitede 1 Numara) belgelendirme sistemi kalitenin yanı sıra kapsamlı çevresel ve sosyal kriterler içeriyor ve bu sertifika parça tedarikçilerinin yüksek standartları karşıladığının bir göstergesi oluyor.
O2 Sınıfı – 750 kg Üstü Karavan Özellikleri
751 kilogram ile 3500 kilogram arası ağırlığa sahiptir. Çekme karavan ruhsatı gerektirir. Vergiye tabi değildir. Kendine ait plakası vardır.
Tüvtürk muayenesi bittikten sonra araç ruhsatı, motorlu karavan projesi, tuvtürk evrakları ile birlikte en yakın notere ruhsat değişimi için müracat edilmelidir. Noterde karavan ruhsat ücreti olarak 2023 yılı araç ruhsat değişimi ücreti 715 tl ödeme yapılacaktır.
Karavanınız muayene süreçlerini tamamladıktan sonra, hem muayene belgesi hem de TSE belgesi ile birlikte notere gidip ruhsat işlemlerini başlatabiliyorsunuz. Tüm belgeleriniz noterde de kontrol edildikten sonra M sınıflı özel amaçlı motokaravan ruhsatına kavuşuyorsunuz.
750 kg üstü ya da 750 kg altı çekme karavan vergisi 2023 yılı itibari ile de değişiklik göstermeyip 0TL'dir. Yani herhangi bir çekme karavanınız var ise, otomobiliniz için ödediğiniz vergi dışında herhangi bir vergi ödemezsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri