Tüm liseler için geçerli olan temel dersler ise; Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Beden Eğitimi ve Spor, Felsefe, Yabancı Dil gibi derslerdir.
9. sınıf felsefe konuları, öğrencilerin felsefe bilimine bilinçli bir yaklaşım sergilemesi için düzenlenmiştir. 9. sınıf felsefe müfredatı MEB internet sitesinde güncel halde bulundurulur. Her yılsonunda bakanlık tarafından müfredat çalışması ve güncellemesi yapılır.
Yine, Ders Geçme ve Kredi Sistemi'ne geçilmekle birlikte, ilk defa olarak Fen Lisesi ile Anadolu Liseleri'nin programlarına felsefe dersi ortak zorunlu ders olarak, 1991–1992 öğ- retim yılından itibaren girmiştir.
Sayısalda 11. sınıfta felsefe zorunlu mu? Evet.
İlgili 27 soru bulundu
Felsefe Dersi Öğretim Programı 10 ve 11. sınıflar düzeyinde verilecek olan felsefe dersini kapsamaktadır.
Tüm liseler için geçerli olan temel dersler ise; Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Tarih, Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Beden Eğitimi ve Spor, Felsefe, Yabancı Dil gibi derslerdir. 10.
Felsefe bölümü, üniversitede sözel kısımdan tercih edebileceğiniz 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Felsefe bölümü mezunlarının belli bir ünvanı yoktur.
Eşit ağırlık bölümü lise dersleri
Eşit ağırlık bölümünü seçtiğin takdirde 11. sınıftan itibaren ağırlıklı olarak Dil ve Anlatım, Türk Edebiyatı, Matematik, Coğrafya, Geometri, Tarih, Felsefe, İngilizce derslerini görürsün.
Mesleki ve teknik liselerde öğrenciler meslek alan dersleri ile beraber kültür dersleri olarak adlandırılan Türk dili ve edebiyatı, İngilizce, Almanca, coğrafya, tarih, matematik, fizik, kimya, biyoloji, felsefe, müzik, görsel sanatlar, beden eğitimi, din kültürü ve ahlâk bilgisi derslerini de öğrenmektedirler.
Müfredattan felsefe derslerini kaldıran Bakanlık 1594 felsefe öğretmenini 2023'e kadar ihtiyaç fazlası ilan etti.
Devlet okullarında felsefe dersi 10. sınıf ve 11. sınıflarda haftada 2 ders saati olarak zorunlu ortak dersler kategorisindedir. Psikoloji, mantık ve sosyoloji ise sadece Sosyal Bilimler Liselerinde zorunlu ortak ders olarak haftada 2 ders saati okutulur.
inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersinin 12. sınıfta okutulması kararı alındı. Öğrencilerin düşünme becerilerini geliştirmek açısından çizelgede sadece 11. sınıf ortak dersleri arasında yer alan felsefe dersi, 10. sınıfın ders programına ilave edildi.
Liselere verilen felsefe ders saati ise 2018-2019 eğitim öğretim döneminden itibaren 4 saate çıkıyor.
9. sınıf öğrencileri haftada toplam 40 saat ders görmektedir. Bu 40 saatin 34 saati zorunlu derslere, 5 saati seçmeli derslere ve 1 saati de rehberlik dersine ayrılmaktadır. 9. sınıf fen liselerinde seçmeli dersler 3 saat, rehberlik ve yönlendirme 1 saat, zorunlu dersler toplam 36 saattir.
Liseye geçiş için yapılacak sınav kapsamında sözel bölüm için soruların belirleneceği dersler şu şekilde; Türkçe, İngilizce, inkılap, Din Kültürü. Soruların dağılımı 20 Türkçe sorusu, 10 İngilizce, 10 İnkılap ve 10 soru din kültürü şeklinde olacaktır.
Sayısal bölüm dersleri lisede matematik, geometri, fizik, kimya, biyoloji olmak üzere 5 tanedir. Bu derslerin 9.sınıftaki konuları TYT(Temel Yeterlilik) sınavında sorulurken; 10, 11, 12.sınıf sayısal dersleri AYT( Alan Yeterlilik Sınavı) sınavında sorulmaktadır.
Eşit ağırlık bölümü yaygın olarak TM kısaltmasıyla bilinir. Türkçe-Matematik derslerinin baş harfi olan TM kısaltması, eşit ağırlık bölümünü ifade eder. Lise öğrencileri lise 3.sınıfta eşit ağırlık ya da sayısal bölümlerinden birisini tercih ederek eğitim hayatlarına devam eder.
Sıra Geldi Sosyal Bilimler Liselerine:
Sosyal bilimler liselerinde: Hukuk, sosyoloji, psikoloji, felsefe, edebiyat gibi bölümler için gerekli olan; dilsel ve sosyal zekayı kazanabilirsin.
Liselere getirilen yeni eğitim sisteminde zorunlu derslerin sayısı azaltıldı, seçmeli dersler artırıldı. Matematik, felsefe ve tarih seçmeli oldu, Din kültürü ve Ahlak bilgisi yine zorunlu.
Felsefe, insan düşüncesinin temel sorularını, bilgi, varlık, değer, gerçeklik, ahlak, bilinç ve evren gibi konuları derinlemesine inceleyen, düşünsel bir disiplindir. Felsefe, evrenin ve insanın doğası hakkında daha iyi anlamaya çalışırken mantıklı ve eleştirel bir yaklaşımı benimser.
Anadolu Lisesinde hafta içi her gün 8 ders saati olmak üzere, haftada toplam 40 ders saati vardır.
✓ Felsefe; varlık, bilgi, ahlak, siyaset, estetik değerler gibi alanlarda sorulan sorulara kapsamlı ve tutarlı cevaplar ortaya koymaktır. ✓ Felsefi sorgulama süreci sonrasında oluşturulan ce- vaplar, insanın kendini ve evreni algılama biçimini şekillendirerek insan davranışlarına yön verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri