Yönetmelikle, MEB'e bağlı resmi ve özel okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin kılık ve kıyafetlerine dair usul ve esaslar düzenlendi. Yönetmelikte belirlenen sınırlamalar dışında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbest olacak.
Dün Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenleme ile ise, “Kılık kıyafetle ilgili kurallara uymamak” olarak tanımı değiştirilen davranışın cezası da “okul değiştirme”den, “kınama”ya düşürüldü.
MADDE 3 – (1) 4 üncü maddede yer alan sınırlamalar dışında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbesttir.
Okullarda, serbest kıyafet giyilecek, ancak vücut hatlarını belli eden şort, tayt, diz üstü etek, derin yırtmaçlı etek, kısa pantolon, kolsuz tişört ve kolsuz gömlek giyilmeyecek. Okullarda boyalı saç, makyaj, bıyık ve sakal yasak olacak.
İlgili 33 soru bulundu
Makyaj: Tüm okullarda kız öğrencilerin makyaj yapmaları yasak. Ancak göz makyajı dışında allık, ruj, pudra gibi hafif makyaja karışılmıyor.
* Okul içinde baş açık, saçlar temiz ve boyasız olacak. Öğrenciler makyaj yapmayacak, bıyık ve sakal bırakamayacak. Bu yönetmelik hükümlerine aykırı hareket eden ortaokul öğrencilerine MEB İlköğretim Kurumları Yönetmeliği, lise öğrencilerine MEB Ortaöğretim Kurumları Ödül ve Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanacak.
Önceki yönetmelikte lise öğrencilerine yönelik 'Kaşlar alınmaz, tırnak uzatılmaz ve cilalanmaz. Yüzük, küpe, kolye, iğne ve bilezik gibi süs ve ziynet eşyası takılmaz" ifadeleri yer alıyordu. Yeni yönetmelikte bu ifadelere yer verilmemesi; öğrencilerin ojeli, küpeli ve hatta piercingle okula gidebilmesinin önünü açtı.
Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı okullarda, öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamayacak.
OKULUN İLK GÜNÜ SİVİL GİDİLİR Mİ? Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda öğrencilerin kılık ve kıyafet yönetmeliğine göre okulun ilk günü okula sivil olarak gidilmez. 11 Eylül Pazartesi günü eğitim kurumunun uyguladığı okul üniforması ile okula gidilmelidir.
Merhaba kolay gelsin Okul içinde aksesuar takmak yasak değil.
Edit: Başlık "Okullarda takı (küpe, kolye, bileklik vb.) takmak ve saç uzatmak yasak mı? Öğretmen/öğrenci" olacaktı, mod değiştirmiş. Eski yönetmelikte yasak idi ama 2012'de geçilen yeni yönetmelik ile bu yasak kaldırıldı.
Bu konudaki açıklama Milli Eğitim Bakanlığından geldi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre okullar 11 Eylül 2023 Pazartesi açılacak. MEB, 2023-24 eğitim öğretim yılına ilişkin yeni kararları yayınladı. Bakanlığın aldığı karara göre okul kıyafetlerinde zorunlu durumlar haricinde kıyafet değişikliği yapılmayacak.
Cevap: Öğrenci okula hangi kıyafetle gelirse gelsin alınmak zorundadır. Kıyafetten dolayı öğrencinin okula alınmaması Anayasal suçtur, Türk Ceza Kanunu'nun 112 maddesine göre 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası gerektirir. 112. Maddeye göre bu fiili işleyen hakkında iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
Azınlık ve yabancı okullar hariç, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda, yönetmelikte belirlenen sınırlamalar dışında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbest oldu. Öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamayacak.
Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez.
OKUL AİLE BİRLİKLERİ EŞOFMAN SATABİLECEK
- Zorunlu sebeplerle mevcut öğrenci kıyafetlerini bu genelgede belirtilen usulle değiştirecek okullar, bir sonraki yıl giyilecek kıyafetleri en geç mayıs ayının ilk haftasında ilan edecek.
Okul kıyafeti zorunluluğunu kaldıran ve serbest kıyafet dönemine geçişi sağlayan Milli Eğitim Bakanlığı, kıyafet standardı bulunan okullar için ise yeni bir yazı yayımladı. Bakanlık tarafından yayımlanan yazıya göre velilere maddi külfet oluşturmamak adına okul kıyafetlerinde değişiklik yapılmayacağı belirtildi.
Okulların forma zorunluluğu getirmesindeki en önemli sebeplerden biri de aidiyet hissinin arttırılmasıdır. Bu durum yüzyıllardan beridir, devam eden bir kuraldır. Kıyafet, arma, amblem gibi ögelerin kurumlara ait olma, prestij ve gibi topluluğun parçası olmak anlamlarını taşır.
Yargıtay Ceza Genel Kurulu, velilerin sınıfa izinsiz girmesinin iş yeri dokunulmazlığı ihlal suçunu oluşturduğuna hükmetti.
Okullarda kılık ve kıyafet oylaması 4 yılda bir yapılacak.
Saçlara jöle, tırnaklara oje, sürülemez, spor ayakkabıyla okula girilemezdi. Erkekler kravat, kızlar fiyonk takmadan, yaka ve tırnak kontrolü yapılmadan derse girilemezdi.
Ergenlik döneminde beden algısı ve fiziksel görünüş çok fazla önem taşıdığı için değişimi ilk olarak fiziksel özelliklerde görmeye başlarız. Aslında makyaj yapmak sadece ergenlik döneminde değil kız çocuklar için hayatın her döneminde oldukça ilgi çekicidir. Makyaj yapmanın ergen için birden fazla anlamı olabilir.
Bugünkü tabir ile aşırı olmamak şartıyle makyaj yapabilirler. Sokağa çıkarken ve kendilerine nikâh düşen erkeklerin görecekleri yerlerde bu tip süslenmeleri terk etmeleri ve tesettüre uymaları gerekir. Bunun aksini yapmak caiz değildir.
Okullarda yüzü açık bulunur, saç boyama, vücuda dövme ve makyaj yapamaz, bıyık ve sakal bırakamaz. Okul öncesi eğitim kurumlarında ve ilkokullarda okul içinde baş açık bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri