Hemşire olmak için 2 yıllık Sağlık Meslek Lisesi bitirerek hemşire yardımcısı olunabilir. Ardından 2 yıllık eğitim veren Sağlık Meslek Yüksekokullarından mezun olarak hemşirelik mesleğine adım atabilirsiniz. Ya da 4 yıllık Sağlık Bilimleri Fakültesi'ni bitirerek hemşire olunabilir.
Hemşire olmak için üniversitelerin Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri bölümünden lisans derecesi ile mezun olmak yeterlidir.
Yani dediğin şekilde düz lise çıkışlı biri olarak hemşire olarak atanman mümkün değil.
Bu durum kişinin tercihine göre değişebilmektedir. Bazen 3 sene sağlık meslek lise lise 2 sene de sağlık meslek yüksekokulu bitirip hemşire olunabilir. Bir başka seçenek de direkt 4 senelik lisans eğitimini sağlık bilimleri fakültesinde tamamlayarak da hemşire olabilmek mümkündür.
Sağlık Meslek Lisesi mezunları, Sağlık bakım teknisyenliği, Anestezi Teknisyeni ve Hemşire yardımcılığı gibi pek çok alanda çalışabiliyor. KPSS'de başarılı bir puan aldıkları zaman devlet kapısında da iş bulabiliyor.
İlgili 36 soru bulundu
Hayır hemşirelik sadece sayısala özgüdür.
Ortaöğretim hemşire olarak çalışan kişiler üniversite mezunu hemşirelere oranla daha düşük maaş alırlar. Ayrıca bu kişiler işe başladıklarında da kıdem dereceleri üniversite mezunlarına göre düşüktür. Ortaöğretim hemşire maaşları 2022 Ocak itibariyle ortalama 5898-6186 TL arasındadır.
Yapılan Ocak zammı ile 2023 Hemşire maaşı 13 bin 115 liraya yükselmişti. 1/4 derecesinde çalışan bir üniversite mezunu bir hemşirenin mevcut maaşı 13 bin 115 lira Temmuz ayında yapılan zam ile birlikte 26 bin 440 lira oldu. Ocak zammından sonra yeni başlayan Hemşire maaşları ortalama 26.440 lira bandındadır.
Bundan sonra sağlık liselerinde ebelik veya hemşirelik bölümleri olmuyor. Bu bölümler yerine hemşire yardımcısı ve ebe yardımcısı gibi bölümler açıldı. Bu bölümden mezun olanlar, liseyi bitirdikten sonra ebe yardımcısı veya hemşire yardımcısı olarak atanabilecek.
Yani, 2024 yılı Ocak ayı itibarıyla hemşire maaşlarına yüzde 15 oranında zam yapılacak. Bu zamla birlikte, en düşük 1/4 derece hemşire maaşı 26.440 TL'den 38.476 TL'ye yükselecek.
Hemşirelik bölümünden mezun olan ve meslekte deneyim kazanmış kişiler, ilgili eğitimleri alarak eğitim hemşireliği yapabilirler. Kişi, eğitim verme yetkisi bulunan kurumlar tarafından açılan eğitim hemşireliği eğitimlerini takip ederek ilgili kurslara katılabilir.
aöf hemşirelik bölümü YOKKKK.OLMAYAN BÖLÜMÜ OKUYAMAZ . sağlık meslek lisesi hemşirelik mezunu ise labaratuar ve veterinerlik bölümünü 2 yıl okuyabilir..
Hemşirenin bazı sorumlulukları ve yükümlülükleri vardır. Hemşire Nasıl Olunur? Hemşire olmak için üniversite sınavına mutlaka girmiş olmanız gerekiyor. Üniversite sınavına girdikten sonra üniversitelerin ilgili bölümlerden mezun olarak hemşirelik unvanına sahip olabilirsiniz.
olacak herhangi bir sağlık sorunu bulunmamak, 01.01.2023 tarihi itibariyle 45 (Kırk beş) yaşını doldurmamış olmak. - Yükseköğretim Kurumlarının Hemşirelik bölümü lisans mezunu olmak. - 01.01.2023 tarihi itibariyle 35 (Otuz beş) yaşını doldurmamış olmak. Hemşirelik dalından mezun olmak.
Türkiye'de hemşirelik sanatını bu Kanun hükümleri dahilinde hemşire unvanını kazanmış Türk kadınlarından başka hiç bir kimse yapamaz.
ATT Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir? Acil tıp teknisyeni olmak isteyen adayların belli başlı şartları karşılaması gerekir. Bunlar aşağıda belirtildiği gibidir. Sağlık meslek lisesi veya üniversitelerin ön lisans programlarından biri olan ilk ve acil yardım bölümünden mezun olmak.
Sağlık meslek liselerinde öğrenim süresi dört yıldır. Ülkemizde tüm lise türlerinin 9. sınıflarında aynı müfredat programı uygulandığından mesleki eğitime 10. sınıftan itibaren başlanırdı; ancak 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılından itibaren öğrencilerimiz 9.sınıftan itibaren meslek derslerini de göreceklerdir.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Bu mesleğin eğitimi; Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Anadolu sağlık meslek liseleri ve sağlık meslek liselerinde, Anestezi ve Anestezi Teknisyenliği bölümlerinde verilmektedir.
10 yıllık 4/2'sinde bulunan lisans mezunu hemşirelerin maaşları 11.828 TL iken, 15.511 TL'ye yükseltildi.
2/1 derecesinde yer alanlar için hemşire maaşları 16 bin 920 TL (15 yıllık hemşire için) 1/3 derecesinde bulunan kişiler için hemşire maaşları 17 bin 307 TL (20 yıllık hemşire için)
657 sayılı devlet memurları kanununa göre, memurların haftalık çalışma süresi 40 saat olarak belirlenmiş olmasına rağmen, 2368 Sayılı Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun uyarınca hemşirelerin çalışma süresi haftada 45 saattir.
Üniversite sınavında hemşirelik için taban puanı en yüksek üniversiteye göre bilgi verilecektir. Buna göre YKS say puan türünden 360 almak şarttır. Bu puan için TYT alanında toplam 63,75 net yapılmalıdır. Bu puan için AYT alanında ise 39 net yapmak yeterli görülmektedir.
Meslek lisesi mezunları 12. derecenin 2. kademesinden göreve başlayıp 3 derecenin son kademesine kadar yükselebilecekleri hüküm altına alınmış bulunmaktadır. Bu sebeple; Sağlık Meslek Lisesi (ebe-hemşire) bölümü mezunları 3üncü derecenin son kademesine kadar yükselmeleri mümkün bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri