Akademik Veritabanı Nedir? Akademik veri tabanı olarak da bilinen akademik veri tabanı, çeşitli akademik disiplinlerle ilgili akademik kaynakların, araştırma makalelerinin, bildirilerin, dergilerin, kitapların, konferans bildirilerinin ve diğer bilimsel materyallerin dijital bir deposu veya koleksiyonudur.
Veri tabanı nedir? Kütüphane veri tabanları, kütüphane koleksiyonunda bulunan kitap, dergi makale vb. elektronik kaynaklara erişim olanağı sağlayan ortamlardır. Veri tabanları; atıf yönetimi, bibliyografik kaynak, tam metin gibi farklı türlerde hizmetler sunabilir.
Veritabanı genellikle bir bilgisayar sisteminde elektronik olarak depolanan yapılandırılmış bilgi veya veriden oluşan düzenli bir koleksiyondur. Veritabanı genellikle bir veritabanı yönetim sistemi (DBMS) ile kontrol edilir.
İlgili 39 soru bulundu
İçerdiği konulardan bazıları şunlardır: Bibliyometri, bilgi ve belge yönetimi, bilgi okuryazarlığı kataloglama, kütüphanecilik, online bilgi kaynaklarının kullanımı, sınıflandırma, veri tabanları.
The Cochrane Library Veritabanı Kanıta dayalı Tıp veri tabanıdır. Sağlık hizmetlerinde yapılmış tedavi ve müdahalelerde kanıtlanmış araştırmaları, metodolojik ve tanısal testlerin de yer aldığı güncel bilgileri içeren kaynaklara dayalı veri tabanlarını tek bir çatıda toplayan çevrimiçi bir kütüphanedir.
SciVerse Scopus bibliyometrik araçlarla birlikte araştırmayı izlemeye, analiz etmeye ve görselleştirmeye yarayan; hakemli yayınlardan oluşan en büyük makale ozu ve atıf veri tabanıdır.
Akademik düzeyde üretilecek makalelerdeki kopyacılık (intihal) oranının tespiti için kullanılmaktadır. Sisteme kayıt için [email protected] adresi ile iletişime geçilmesi gerekmektedir. Fizik konusunda kapsamlı tam metin dergi veri tabanıdır.
Web of Science, Thomson Reuters tarafından sağlanan, kapsamlı bir atıf araştırması sağlayan, ancak konu arama için de kullanılabilen çevrimiçi bir abonelik tabanlı bilimsel atıf indeksleme hizmeti olarak tanımlanmaktadır.
Bibliyografik Atıf Veri Tabanları Tarım, uygulamalı yaşam bilimleri, ormancılık, insan beslenmesi, veterinerlik, tıp ve çevre konularından oluşan 1024 dergiye tam metin erişim sağlayan veri tabanıdır.
En önemlilerini sayacak olursak ilişkisel veri tabanları, dosya tabanlı veri tabanı, nesne odaklı veri tabanı, dağıtılmış veri tabanı, veri ambarı, NoSQL veri tabanı, açık kaynaklı (open source) veri tabanı ve bulut veri tabanını sayabiliriz.
Structured Query Language sql açılımı olarak bilinir. Çevrilmiş anlamı ise yapılandırılmış sorgu dilidir. Bilgisayar ortamına aktarılan verilerin depolandığı belirli bir alana veri tabanı denir.
Veri tabanı verilerin organize bir şekilde tutulup kolay bir şekilde ulaşılmasını, yönetilmesini ve güncellenmesini sağlayan diğer bir değiş ile sanal ortamda verilerinizin toplandığı birimdir. Veri tabanlarında genellikle veri sorgulama ve yazma işlemi için (Yapılandırılmış Sorgu Dili) kullanılır.
Veri tabanı tümcesi, “veritabanı” olarak değil, “veri tabanı” şeklinde kullanılır. TDK'ya göre veri tabanı kullanımı esastır. Cümle içinde örneklendirilirse; DOĞRU: Veri tabanına erişim sağlayamıyorum.
Veritabanı işlemi, bir veya daha fazla veritabanı işleminden oluşan tek bir iş birimidir. Bu işlemler tek bir atomik birim olarak yürütülür, yani tüm işlemler başarıyla yürütülür veya hiçbiri yürütülmez. Bu, veritabanındaki verilerin tutarlılığını ve bütünlüğünü sağlar.
SpringerLink veritabanı, disiplinler arası 23 farklı konuda bilimsel yayın yapan 2296 dergi, 483 açık erişimli dergiyi kapsayan, bunlara tam metin erişim sağlayan ve 10 milyonun üzerinde kayıt içeren bir veritabanıdır.
SQL veri analizi, veri tabanlarının ilişkisel bir şekilde kullanılmasını ve birden çok veri tabanı ile aynı anda işlem yapılabilmesini sağlayan bir sistemdir. Kullanıcıların verileri analiz etmesini ve gelişmiş tablolar, araçlar ve göstergeler aracılığıyla iyi bir analiz süreci geçirilmesini sağlamaktadır.
Cochrane incelemeleri:
Dünyanın en iyi tıbbi araştırma çalışmaları sonucu oluşan içerikleri toplayarak bunları tek kaynakta sunar. Kanıt niteliğindeki son güncel bilgileri sunarak sağlık hizmeti çalışanlarının güncel bilgi hakimiyetini sağlar.
Açık Erişimli Veritabanları DOAJ, yüksek kaliteli, açık erişimli, hakemli dergilere erişim sağlayan ve bunları sağlayan bir topluluk tarafından çevrilmiş çevrimiçi dizindir.
Framework bir uygulama çatısıdır. Yani siz geliştirdiğiniz programları bu çatıya uygun halde ve bu çatı çerçevesinde geliştirirsiniz. Library (Kütüphane) ise yazılım geliştirme bağlamında, kullanımınıza hazır bir işlevler koleksiyonudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri