Para talebinin faize duyarlılığı azaldıkça, milli gelirde yaşanacak artış sonucu faiz oranında yaşanacak artışın para talebi üzerindeki azaltıcı etkisi zayıflayacak, dolayısıyla LM eğrisinin eğimi artacak, eğri dikleşecektir.
LM eğrisi pozitif eğimlidir. Faiz oranında bir artış reel para talebini düşürür. Para talebini sabit para arzına eşitlemek için gelir düzeyinin yükselmesi gerekir.
Kamu harcamalarının artırılmasıyla IS sağa kayar, AE ve Y artar. Bu durumda para talebi artar ve faiz oranı yükselir. 2. Artan faizlerin, özel yatırımları dışlamaması için para arzı, para talebini dengeleyecek şekilde artırılır, LM sağa kayar.
IS-LM modeli, mal ve para piyasalarındaki faiz oranı ile reel çıktı arasındaki ilişkiyi göstermeye yarayan makroekonomik bir araçtır.
Genişletici para politikası LM eğrisini sağa doğru kaydıracak, milli gelir düzeyini arttırırken faiz oranlarını düşürecektir.
İlgili 27 soru bulundu
*Eğimi belirleyen iki unsur vardır: -k, para talebinin gelire duyarlılığı: “k” ne kadar büyük olursa LM o kadar dik olur. -h, Para talebinin faiz duyarlılığı: “h” ne kadar küçük olursa LM o kadar dik olur. * i= (k/h)Y-(1/h)M/P LM denklemindeki (k/h) oranı LM eğrisinin eğimini verir.
Faiz oranları ve milli gelir arasında para talebi üzerinden oluşan bu aynı yönlü ilişki nedeniyle LM eğrisinin eğimi pozitiftir.
Toplam hasıla do˘gal ürün düzeyinin üzerinde olaca˘gı için ekonomik genis- leme fiyatlar üzerinde baskı yapar ve fiyat genel düzeyi artar. Fiyat genel düzeyinin artması LM' i etkiler. Fiyat genel düzeyi arttı˘gı için reel para arzı azalır ve LM e˘g- risi sola kayar.
Faizlerin artırılması ile piyasada talep azalır. Bu sayede harcama eğilimi de azalmaya başlar. Bu politika sonucunda bankalar, TCMB'den para talep ettiği zaman yüksek faiz oranlarıyla karşılaşır.
Faiz oranı, elde para tutmanın fırsat maliyetini göstermektedir. Enflasyon oranı ya da beklenen enflasyon aynı iken nominal faiz oranı artarsa reel faiz oranı da artar, r = i Bu durumda reel para talebi de azalacaktır. Çünkü fırsat maliyeti yükselir.
IS-LM modeli kısa dönemde “Mal ve Para Piyasaları” arasındaki etkileşimi gösterir. IS-LM modeli “faiz oranı” ile “reel çıktı” arasındaki ilişkiyi göstermeye yarayan makroekonomik bir araçtır. Ekonomide kısa dönem incelendiğinden “Fiyat Düzeyi” sabit kabul edilir.
Malın fiyatı düştükçe o malı daha düşük fiyatlardan satma eğilimi gösterir. Arz eğrisinin pozitif eğimli olması aslında artan marjinal maliyetler veya artan ortalama maliyetlerle açıklanır ki bu da üretim ve prodüktivite şartlarına bağlıdır.
Arzın yüksek olması, bir mal veya hizmetin piyasaya sunulan miktarının talepten daha fazla olması durumudur. Bir hisse senedinin arzı çok yüksek iken talep düşük seyrederse hisse fiyatları düşebilir.
BP eğrisinin eğimini etkileyen iki unsur söz konusudur. Ekonomide marjinal ithalat eğilimi arttıkça BP eğrisi dikleşir. Sermaye hareketlerinin yurtiçi ve yurtdışı faiz oranları arasındaki farka olan duyarlılığı arttıkça BP eğrisi yatıklaşır.
Eğer bir ekonomide para arzı çok artarsa faiz oranı düşerken enflasyon oranının yükseldiği görülür. Aksi takdirde ekonomide para arzının azalması durumunda ise faiz oranlarının yükseldiği, fiyatların ve üretimin azaldığı görülür. Bu durum işsizliğe ve üretim kapasitesinin yetersiz kullanılmasına yol açar.
Toplam talep eğrisi, toplam talebin bileşenleri -tüketim harcamaları, yatırım harcamaları, devlet harcamaları ve ihracat harcamaları eksi ithalat harcamaları- arttıkça sağa kayar. Bu bileşenler azaldıkça AD eğrisi yeniden sola kayacaktır.
Bir ekonomide faiz oranlarını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörlerden bazıları; para arzı, enflasyon, döviz kuru, uluslararası faiz oranları, kamu iç borçlanması ve güvendir.
Merkez Bankası, ekonomideki enflasyonu azaltmak veya döviz kurlarını dengelemek için faiz oranlarını artırabilir. Faiz oranlarının yükseltilmesi, tüketici harcamalarını ve yatırımları azaltabilir çünkü daha yüksek faiz oranları, borçlanma maliyetlerini artırır. Bu da ekonomideki büyümeyi yavaşlatabilir.
Faiz artırımı, genellikle enflasyon kontrolü, yüksek borçlanma maliyetleri, düşük tüketici harcamaları, düşen yatırımlar ve işsizlik artışı gibi sonuçlara yol açar.
Talep eğrisinde bir değişme yokken arz eğrisi sağa kayarsa başlangıç fiyatında bir arz fazlası ortaya çıkar, fiyat düşer, miktar artar.
Likidite tuzağı nedir? Likidite tuzağı para arzındaki artışların faizleri daha fazla düşüremeyeceği bir aşamayı ifade eder. Bu aşamaya gelindiğinde ekonomiye enjekte edilen likidite atıl birikim biçiminde elde tutulmaya başlanır ve dolayısıyla para arzındaki artış ekonomiyi canlandırmaya yaramaz.
Merkez Bankası faiz oranını düşürdüğündeyse para arzı artar. Para arzının sürekli artması, enflasyona neden olur. Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirerek para arzı ve enflasyon üzerinde etkili olur.
Parasal dengenin örneğin para arzındaki artış nedeniyle bozulması sonucu gelir ve fiyatların her ikisinde de artış ortaya çıkmaktadır(Hafer, 2001: 14). Şöyle ki; merkez bankasının para arzını arttırması halinde parasal denge bozulmakta, eldeki fiili para miktarı tutulmak istenen miktarın üzerine çıkmaktadır.
Genişletici para politikası, ekonomideki toplam para arzının artırılması anlamına gelirken, daraltıcı para politikası, genişletici para politikasının tersine, ekonomideki toplam para arzının azaltılması anlamına gelmektedir.
İşlem ve ihtiyat saikiyle para talebi söz konusu olduğunda faiz oranının ne derece etkili olduğu tartışmalıdır. Keynes'e göre, kişiler, aynı zamanda spekülasyon amacıyla da para talep ederler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri