Genel olarak İstanbul için hâkim rüzgâr kuzeydoğu'dur ve bu yönden esen rüzgâr poyraz olarak adlandırılır. İstanbul'un ikinci hâkim rüzgâr yönü güneybatıdır ve bu yönden esen rüzgâra lodos adı verilir. İstanbul'un mevsimlerini de bu iki rüzgâr belirler. Lodos sıcaklığın yükselmesine sebep olur.
Poyraz Özellikleri
Kuzeydoğudan esen, Karadeniz'in kuzey doğuya bakan kıyıları ile İstanbul Boğazı'nda hasar yaratabilecek şiddette esen soğuk rüzgar.
Lodos denizi kaldırır, derin dip dalgaları oluşturur. Böylece dipteki kum, çöp, pislik, yosun kalkar ve balık da bu karışık suyu yutar ve eti bozulur. Poyrazda ise denizin üstü dalgalanır, deniz dibi etkilenmez.
Poyraz: Kuzeydoğudan esen bir rüzgâr çeşidi (İsmi Yunan tanrısı Boreas'dan çevirme). Kışın kar ve soğuk getirir. Deniz hafif çalkantılı ve dalga üstünde beyaz köpükler olur.
Lodos, güneybatıdan esen rüzgârlara verilen addır. Türkiye'de, gezici siklonların içeriye daha çok sokulduğu kış mevsiminde çok görülür ve siklonların sıcak cephesinin geçişini izler. Sıcaklıkların yükselmesine neden olur. En sık aralık ayında görülür.
İlgili 45 soru bulundu
Genel olarak İstanbul için hâkim rüzgâr kuzeydoğu'dur ve bu yönden esen rüzgâr poyraz olarak adlandırılır. İstanbul'un ikinci hâkim rüzgâr yönü güneybatıdır ve bu yönden esen rüzgâra lodos adı verilir. İstanbul'un mevsimlerini de bu iki rüzgâr belirler. Lodos sıcaklığın yükselmesine sebep olur.
Lodos, güneybatıdan esen rüzgârlara verilen addır
Lodos'un diğer adları: boz yel ve kaba yel.
LODOS. Türkiye'nin batı kesimlerinde, güney batı yönlerden esen sıcak rüzgar.
Poyraz: Kuzeydoğu yönünden esen rüzgara poyraz denir. İsmi Yunan mitolojisine göre İstanbul'da mağarası olan bir tanrı olan Boreas'dan gelir. Başta Karadeniz bölgesi sahilleri ve Marmara denizi güney sahillerinde kaba dalgalar oluşturur. Soğuk eser.
Ilık hava taşıdığı için sıcak rüzgarlar sınıfında yer alır. Lodos rüzgarıyla birlikte genelde yağmur görülür. Lodosun yağmur taşıyıcı etkisi vardır. Kış aylarında lodos rüzgarının ardından rüzgarın kuzeye dönmesiyle birlikte genelde sert sıcaklık düşüşleri görülür.
Hangi rüzgar hızı tehlikeli? 10,8 m/s'ye kadar rüzgar “normal” kabul edilir. 10,8'in (10,8 * 3,6 = 38,8 km/saat) üstü güçlü rüzgardır. 17,1 m/s'den (61,2 km/saat) sonraki rüzgarlar fırtına'dır.
Lodos migreni tetikliyor
Basınç değişimlerinin de etkileri vardır. Bu durum insanı hem fiziksel hem de ruhsal olarak etkilemektedir. Genel olarak kişilerde yorgunluk, halsizlik, uykusuzluk, vücutta ağrılar, çalışma isteğinin azalması gibi şikayetlere yol açmaktadır.
Ayrıca lodosun taşıdığı çeşitli toz ve mineraller de baş ağrısı ve migrenin tetikleyicileri arasında yer alıyor. Aynı zamanda hormonal dengeyi bozan ve psikolojik sorunlara da yol açan lodosun marifetleri baş ağrısıyla sınırlı değil.
Yıldız; kuzeyden esen, adı yerel balıkçılar tarafından verilmiş olan soğuk rüzgardır. Genel olarak Karadeniz ve Marmara denizinin üstünden bir soğuk cephenin geçişinin ardından esmektedir. Yazın serin bir hava, kışın ise soğuk bir hava taşımaktadır.
Lodos rüzgarıyla birlikte genelde yağmur görülür. Lodosun yağmur taşıyıcı etkisi vardır. Kış aylarında lodos rüzgarının ardından rüzgarın kuzeye dönmesiyle birlikte genelde sert sıcaklık düşüşleri görülür.
İşte poyraz nereden eser sorusunun cevabı… Poyraz hangi yönden eser? Poyraz kuzeydoğu yönünden esen rüzgardır. Soğuk bölgelerden esmesi sebebiyle soğuk rüzgar türleri arasında yer alır.
Poyraz kuzeydoğu yönünden esen rüzgardır. Soğuk bölgelerden esmesi sebebiyle soğuk rüzgar türleri arasında yer alır. Kış aylarında hava koşullarının da elverişli olduğu hallerde poyraz ile birlikte özellikle Marmara, Karadeniz yoğun kar yağışı alabilmektedir.
Türkiye'de görülen yerel rüzgârlar, yıldız, poyraz, gün doğusu, keşişleme, kıble, lodos, gün batısı ve karayeldir. Yıl boyunca aynı yönde, daimi yüksek basınç alanlarından daimi alçak basınç alanlarına doğru esen rüzgârlardır. Alizeler, batı rüzgârları ve kutup rüzgârları olmak üzere üçe ayrılır.
Meltem. Meltemler, genellikle orta enlemlerde, yaz mevsiminde esen hafif şiddetde yerel rüzgârlardır. Isınma farkına bağlı yerel basınç farkından oluşurlar.
Lodos rüzgarının beraberinde taşıdığı mineraller ve toz nedeniyle insanlar üzerinde baş ağrısı, halsizlik, göz kanlanması, nefes darlığı gibi bir çok farklı etkiye yol açtığına inanılır. LODOS NE DEMEK? Güney ya da güneybatı yönünden esen, çoğu zaman kuru ve sıcak, kimi zaman yağış getiren rüzgâr.
Yorgunluk, halsizlik, uykusuzluk, çalışma isteğinin azalması, göz kanlanması, ağrı, mide bulantısı, nefes darlığı, uyuşukluk, iştah değişiklikleri ve psikolojik sorunlar gibi şikayetlere de sebep oluyor.
Bu rüzgarın yönü, Kuzey (N) = Yıldız Kuzeydoğu (NE) olarak gösterilir. Kuzeydoğudan (Rusya ve Balkanlar) başlayarak Adriyatik Denizi'ne, daha sonra Karadeniz, Yunanistan ve Türkiye üzerinden geçen rüzgardır. Özellikle kış mevsiminde oldukça sert ve soğuk bir hava dalgası meydana getirir.
Lodos, Türkiye'nin batı kesimlerinde, güney batı yönlerden esen sıcak rüzgardır.
Karadeniz'den esen rüzgârlar
Kuzey sahilinde Odessa civarında ilkbahar ile yaz mevsimlerinde zaman zaman şiddetlenerek poyraz ve lodostan, Azak Denizi ve Yalta civarında karayelden esmekte, Lampat ve Ayı Dağı civarında lodos rüzgârına da rastlanılmaktadır.
Rüzgârlar estikleri yönlere göre isim alırlar. Kuzeyden esene yıldız, güneyden esene kıble, doğudan esene gündoğusu, batıdan esene günbatısı, kuzeydoğudan esene poyraz, kuzeybatıdan esene karayel, güneydoğudan esene keşişleme, güneybatıdan esene ise lodos denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri