Lokal anestezi, vücudun sınırlı bir bölgesinin uyuşturulduğu anestezi türüdür. İşlem sırasında bilinci açık olan hasta, işlemin uygulandığı bölge uyuşturulduğu için herhangi bir ağrı hissetmez.
Anestezi, ağrısız ve güvenli bir ameliyat için kişinin ağrı duymasının çeşitli ilaçlar yardımı ile engellenmesidir. Böylece, hem kişi ağrı duymaz, hem de cerraha rahatça çalışabileceği bir ortam yaratılır. Anestezi, anestezi uzmanı olan doktorlar tarafından verilir.
Lokal anestezi, vücudun yalnızca belirli bir bölgesinin uyuşturulduğu anestezi türüdür. Girişim yapılan bölgeye çoğunlukla deri altından enjekte edilen anestezikler sayesinde yalnızca o bölgedeki sinir duyuları etkisiz hâle getirilir.
Lokal Anestezi, vücudun küçük bir bölgesini geçici olarak uyuşturmak için kullanılır. Bölgesel Anestezi ise, hasta vücudunun sadece ameliyat edilecek kısmının uyuşturulmasıdır. Son olarak Sedasyon uyku hali olarak bilinir. Ameliyat öncesinde hastanın kaygılarını azaltmak amaçlı uygulanır.
Tedavi tamamlandıktan sonra anestezinin etkisi geçtiğinde çok hafif bir ağrı hissedilebilir. Ancak bu da çok kısa sürede yok olacaktır.
İlgili 24 soru bulundu
Lokal anestezi, vücudun sınırlı bir bölgesinin uyuşturulduğu anestezi türüdür. İşlem sırasında bilinci açık olan hasta, işlemin uygulandığı bölge uyuşturulduğu için herhangi bir ağrı hissetmez.
Çocuklarda Lokal Anastezi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Dişin uyuşturulması için kullanılan lokal anestezikler sağlık bakanlığı ve dünya sağlık örğütü onaylı ürünlerdir.Lokal anestezi her ilaçta olduğu gibi yaklaşık 2- 4 saat içinde vücuttan atılır.
Ameliyatınızın anestezi şekli ne olursa olsun (lokal anestezi ya da genel anestezi) ameliyat öncesi güvenliğiniz için ALTI saatlik kesin açlık süresi gerekmektedir. Bu altı saat içinde su dahi içmemeniz önemlidir.
Lokal anestezi öncesi özel bir hazırlık yoktur. Yani, sünnet öncesi çocuğun kan tetkiklerinin yapılması, 6 saat öncesinde aç kalması istenmez. Lokal anestezi tüm hekimler tarafından uygulanabilir.
Anestezi verilecek hastaların midesi boş olmalıdır. Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir.
Kullanılan Anestezik İlaç: Diş hekimleri genellikle lidokain, prilokain gibi lokal anestezik ilaçları tercih eder. Bu ilaçların etkileri genellikle 1 ila 5 saat arasında sürer.
Lokal anestezi, vücudun sadece belirli bir bölgesini uyuşturan bir anestezi türüdür. Bu tür anestezi uygulandığında hasta uyanıktır, bilinci yerindedir ancak ağrı hissi yoktur.
Diş içi uyuşturucu iğnenin etkisinin tamamen geçmesi genellikle 2 ila 4 saat sürer. Ancak bazı durumlarda, etki süresi daha uzun olabilir. Eğer diş tedavisi sırasında kullanılan anestezik madde uzun etkili bir madde ise, uyuşukluk hissi daha uzun sürebilir. Bu durumda, etki süresi 6 ila 8 saate kadar çıkabilir.
Lokal anestezide sadece girişimin yapılacağı cilt bölgesi uyuşturulur. Bu uygulamalarda da nadir de olsa bazı yan etkiler gözlemlenebilir. Yüksek dozda ilaca bağlı sistemik ve toksik etkiler, uzun süren kuvvet kaybı, baş ağrısı, idrar yapmada geçici güçlük, damar yaralanmaları vb. görülebilir.
Enjekte edilen anestezik maddenin etkisiyle meydana gelen uyuşukluk genellikle diş tedavisinin tamamlanmasını izleyen 3 ila 4 saat içerisinde tamamen geçer.
Operasyon sırasında uyanıklık ya da farkında olmak çok nadir rastlanılan bir durumdur. Kişiler genellikle ağrı olmaksızın sanki rüyadaymış gibi bazı sesler duyduklarını ifade ederler. Ancak ameliyat boyunca acıyı hissetmek ve tepki verememek gibi olumsuz bir tablo söz konusu değildir.
Bölgesel anestezi işlemi; kol, bacak veya vücudun belden aşağısındaki bölgeler için uygulanan bir anestezi çeşididir. İşlem sırasında uyanık olmanın mümkün olmasıyla birlikte doktor tarafından sakinleştirici bir ilaç da verilebilir. Bölgesel anestezi genellikle doğum veya küçük operasyonlar için tercih edilir.
Hasta derin bir uykudadır ve ağrı hissetmez, cerrahi işlem devam eder.
Lokal anestezide kullanılan iğneler can yakar mı? Saç ekiminde, lokal anestetik ilaçlar uygulanırken 4 mm. uzunluğunda insülin enjektörleri kullanılır. Her gün binlerce diyabet hastası bu iğneleri güvenle kullanmaktadır. Cilde girerken bir miktar rahatsızlık verse de ciddi bir ağrıya sebep olmaz.
Ameliyattan önce su dahil 8 saatlik açlık dönemi gerekiyor. Bunun nedeni ise midenin dolu olması durumunda anestezi sırasında mide içeriğinin akciğerlere kaçarak yaşamsal problemlere neden olabilmesi.
Spinal iğne acıtır mı? İşlemin her aşamasında lokal anestezik ilaçlarla uyuşturma sağlandığından işlemler ağrısızdır. Ancak sinirin kanalda ciddi bir şekilde sıkıştığı küçük bir hasta grubunda uyuşturmaya rağmen küçük bir ağrı olabilir.
Lokal anestezi:
Sünnet yapılırken çocuğun canının acıdığı tek yer burasıdır ve yaklaşık 30 saniye sürer. 15 -20 dakika içinde tam uyuşma sağlanır ve sünnete başlanır. Çocuk bilinçli veya doğal uykusundadır.
Lokal anestezi küçük alanların (parmak, küçük cilt kesileri vb) uyuşturulmasında cilt altına verilen ilaçlar yardımı ile yapılır. Bu yöntem ile birlikte damar yoluyla verilen rahatlatıcı ilaçlar yardımı ile hastanın rahatlaması sağlanır. Basit, uygulanması kolay ve çok az riski olan bir yöntemdir.
Spinal anestezinin uygulanması için ameliyattan önce hasta oturtulur. Spinal kord ve sinirlerin içinde bulunduğu dura adlı sert zar geçilerek enjeksiyon yapılır. Anestezinin etkisiyle hastanın alt göğüs bölgesi ile ayaklarına kadar olan bölüm uyuşur ve hissizleşir. Ağrılar beyne iletilmediğinden hasta ağrı hissetmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri