Lokal anestezi işlem sırasında hastanın ağrı veya acı hissetmesini önler. Fakat lokal anestezi, diş çekimi sonrası uyuşukluk hissini de beraberinde getirir. Diş çekimi sonrası uyuşukluk hissi normal olup işlemden birkaç saat sonra kendiliğinden geçecektir.
Enjekte edilen anestezik maddenin etkisiyle meydana gelen uyuşukluk genellikle diş tedavisinin tamamlanmasını izleyen 3 ila 4 saat içerisinde tamamen geçer. Ancak uyuşukluğun kendiliğinden geçeceği unutulmamalı ve geçmesine yönelik herhangi bir müdahalede bulunulmamalıdır.
Çocuklarda Lokal Anestezi Etkisi Ne Kadar Sürer? Çocuklarda lokal anestezi etkisi genellikle 2 ila 6 saat arasında sürer. Bu süre, kullanılan anestezik ilacın türüne, uygulanan doza ve çocuğun fizyolojik özelliklerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Diş morfini etkisi kaç saat sürer cevap verebilir misiniz? Ortalama üst çenede 3-4 saat sonra, alt çenede 4-5 saat sonra morfin etkisini yitirir. Bu süre zarfına yemek yenmemelidir. Zira o uyuşukluk nedeniyle farkında olmadan dudak ve yanağını ısırabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Anestezi Etkisi Geçmeden Yemek Yemeyin
Çünkü uyuşukluk sırasında hafif gibi görünen ısırmalar daha güçlü olabilir. Uyuşukluk durumunu, parmağınızla dudağınıza dokunarak test edebilirsiniz. Çoğunlukla üst çene operasyonlarından sonra 3 saatte anestezi etkisi geçmektedir.
Diş Çekimi Sonrası Uyuşukluk
Basit diş çekimleri genellikle operasyonun ağrısız olması için lokal anestezi altında yapılır. Bu sebeple diş çekiminden sonra ağızda uyuşma hissi olabilir. Bu uyuşukluk normaldir ve diş çekildikten birkaç saat sonra kendiliğinden geçecektir.
Uyuşukluğun kendiliğinden geçeceği unutulmamalı ve geçmesine yönelik herhangi bir müdahalede bulunulmamalıdır. Anestezi uygulaması sonrasında görülen doğal bir durum olan uyuşukluğun bazı durumlarda nadiren de olsa 6 aya kadar sürmesi söz konusu olabilir.
Anestezinin yarattığı hissiyatsızlık geçmeden yemek yemek önerilmemektedir. Anestezinin etkisi geçmeden kişi dudaklarını, dilini ve ağzını kontrol etmekte zorlandığı için ağızda çeşitli yaralanmalar oluşabilir. Üst çenede uyuşukluk hisse 3 saatte, alt çenede uyuşukluk hissi ise genellikle 4 – 5 saatte geçmektedir.
Uyuşukluğun geçmesi: Uyuşukluk hissi genellikle birkaç saat içinde kaybolur. Ancak bazı durumlarda etki daha uzun sürebilir. Eğer uyuşukluk hissi birkaç saat sonra da geçmediyse veya endişe verici başka bir semptom gelişirse, diş hekiminize danışmanız önemlidir.
Lokal anestezide sadece girişimin yapılacağı cilt bölgesi uyuşturulur. Bu uygulamalarda da nadir de olsa bazı yan etkiler gözlemlenebilir. Yüksek dozda ilaca bağlı sistemik ve toksik etkiler, uzun süren kuvvet kaybı, baş ağrısı, idrar yapmada geçici güçlük, damar yaralanmaları vb. görülebilir.
Lokal anestezi uygulaması sırasında hafif ve geçici ağrı, şişlik, yanma, enfeksiyon, beklenmeyen alerjik reaksiyonlar gelişebilir. Alerjik reaksiyonlar; kaşıntı, döküntü, bulantı, kusma, solunum zorluğu, kalp atışında artış (taşikardi) veya azalma (bradikardi) şeklinde olabilir.
Anesteziden tam derlenme süreci tamamlandıktan sonra hastalar yemek yiyebilirler.
Lokal anestezinin etkisi ortalama 2 ila 6 saat sürebilir. Bu süre zarfında yemek yemekten kaçınmanız daha sağlıklı olabilir. Kanal tedavisinden sonra su içilir mi diye merak ediyorsanız sıvılar işlem gören dişi rahatsız etmez bu nedenle tedaviden sonra su içilmesine izin verilir.
Lokal Anestezi
Hastanın bilinci açıktır, duyabilir, konuşabilir, etrafındaki her şeyi görebilir. Ameliyat sonrasında ise baş ağrısı, mide bulantısı gibi yan etkile görülebilmektedir. Lokal anestezi iki farklı şekilde yapılmaktadır.
Lokal anestezi
Küçük cerrahi işlemlerde ağrı giderilmesinde en iyi yöntemdir. Hasta operasyon sonrasında hemen hastaneden ayrılabilir. Bu teknik ile hastanın ameliyat sonrası yemek yemesinde ve su içmesinde sorun yoktur.
Yaptırdıktan sonra ise en sık merak edilen konu diş dolgusundan kaç saat sonra yemek yenir sorusudur. Bu soruyu karşı genelde doktorlar iki saate kadar yemek yenmemesini tavsiye ederler.
Özellikle ön bölge estetik dolgu varsa bu dolgularla ısırma eylemi yapılmamalıdır. Aynı zamanda dolgu tedavisi sonrasında birkaç gün boyunca dişlerde renk değişimine yol açabilecek gıdalar tüketilmemelidir. Örneğin sigara, alkol, vişne, portakal, asitli içecekler, kahve ve çay tüketilmemelidir.
Diş dolgusu yaptırdıktan sonra dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekildedir: Gazoz, alkol ve kola gibi içecekler asit oranı yüksek olduklarından dolguların dağılmasına neden olur. Dişlerin günde 2 kere fırçalanması gerekir. Ağız içinde bakteri oluşumunu önlemek için diş ipi ve ağız bakım suyu kullanılmalıdır.
Diş çekimi için tam uyuşma sağlanması amacıyla normalde yapılandan daha fazla doz anestezi yapılmalıdır. Bu nedenle diş çekimin sonrası üst çenede uyuşukluk 4 saat sürerken, alt çenede 5 saat sürmektedir.
Diş çekiminden sonra mümkünse başınızın altına yüksekçe bir yastık koyup, dinlenin. Sıcak banyo yapmaktan kaçının. Ağzınızdaki uyuşukluk geçinceye kadar bir şey yemeyin, farkında olmadan uyuşuk olan bölgeleri ısırıp yaralanmaya neden olabilirsiniz.
Diş Çekiminden Ne Kadar Süre Sonra Su İçilir? Diş çekiminden sonra hemen su içebilirsiniz. Ancak ilk 24 saat boyunca suyu ağız çalkalamak veya aşırı sıcak veya soğuk su içmekten kaçınmanız önerilir.
Birkaç saatlik tedaviden sonra dudaklarınızda şişme veya kabarcıklar oluşursa, büyük olasılıkla alerjik bir reaksiyonunuz vardır.Böyle bir durum oluşmasına karşın derhal diş hekiminize başvurmalısınız.
"Hatalı diş dolgusu nasıl anlaşılır?" sorusunun cevabını öğrenmek için dişlerinizi düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Dişlerinizi fırçalarken veya diş ipi kullanırken herhangi bir ağrı veya hassasiyet hissederseniz, diş hekiminize görünün. Bu belirtiler, hatalı diş dolgusunun bir işareti olabilir.
Dolgunun tamamen sertleşmesi birkaç saat veya birkaç gün sürebilmektedir. Bu nedenle ilk günlerde çok sert yiyeceklerden kaçının. Diş dolgusu sonrası bakım sırasında diş fırçalama ve diş ipi kullanımı önemlidir. Ancak dolgunun olduğu bölgeye çok fazla baskı uygulamaktan kaçının.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri