TAVUK ve hindiler de artık zeytinyağı ile beslenecek. Yılda ortalama yüzde 10-15 civarında büyüme gösteren beyaz et sektöründe, büyük firmalar tavukları zeytinyağlı yemle beslemeye başladı.
Hastalık görülen kümeslerde tavuklar birbirlerinin tüylerini yolmaya, gagalamaya başlarlar. Tavuklar yaralanır. Hastalık olan kümeslerde yemlerin daha iyi ve bol verilmesi, içme suyuna tuz konulması, sıkışıklığın önlenmesi ve iyice havalandırılarak sıcaklığın azaltılması gerekir.
Tavukların en fazla tükettikleri arpa, mısır ve buğday gibi tahıl ürünlerini ana besin olarak tüketirler. Bunların haricinde meyve ve sebzeleri de tüketebilirler. Tavuklar, solucan gibi yer altında yaşayan canlılarla da kendileri bularak beslenirler.
Tek başına tavuğun (özellikle kemikli yerleriyle yapılan) haşlama suyu yeteri kadar lezzetli olsa bile defne yaprağı, tane karabiber, soğan gibi ilavelerle daha leziz tavuk suları hazırlamak da mümkün!
Tavuklardaki İç-dış parazitleri döker. Elma sirkesinin aynı zamanda bit-pire savunmasında da önemi büyüktür. Tavuklarınıza sağlık kazandırır. Bunu sağlamın bir diğer yolu da, her 1 litre suya 2-3 diş sarımsak ezilerek içinde 1 gün bekletilir.
İlgili 32 soru bulundu
Aspir, etlik piliç ve yumurta tavuğu yemlerine belirli bir düzeye kadar rahatlıkla ilave edilebilecek bir yemdir. Yumurta tavuğu rasyonlarına bir miktar aspir tohumu, küspesi ya da yağı ilavesi yumurta yağ asitlerini doymamış yağ asitleri lehine arttırırken kolesterol düzeyini de düşürebilmektedir.
Hayvanlar için tuz ise sağlık ve sağlıklı gelişim için çok önemlidir. Hayvanların büyümesi, sağlıklı, düzgün işleyen bir vücut için tuza ihtiyaçları vardır. Tuz hayvanların hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasına ve direnç kazanmasına yardımcı olur.
Tavuklar için önemli vitaminler arasında A vitamini, D vitamini, E vitamini, B12 vitamini ve C vitamini bulunur. Vitamin takviyeleri nasıl verilmelidir? Vitamin takviyeleri tavuk yemi üzerine serpilerek veya suya karıştırılarak verilebilir. Uygun yöntemi veterinerinizle görüşerek belirleyebilirsiniz.
Dr. Başer, tavuk yetiştiriciliğinde antibiyotik yerine kekik ve kekik yağı kullanılmaya başlandığını, bu kapsamda İzmir'de bir firmanın üretim yaptığını söyledi. Tavuk üreticiliğinde antibiyotik kullanılarak tavukların en kısa sürede etlendirilmesinin sağlık sorunlarına yol açtığı bilimsel olarak kanıtlanmıştı.
Elma sirkesi tavukların bağışıklık sistemini destekler ve. bir çok faydası vardır. Bağışıklık sisteminin düşük. olduğu stres zamanlarında verilmesi tavsiye.
Şekerli yiyecekler: Çikolata, tatlı ya da sekerli yiyecekler, yalnızca tavuklar için değil kesinlikle hiçbir hayvana verilmemesi gereken besinler arasında yer almaktadır. Diş çürümesi, zehirlenme, obezite gibi pek çok soruna yol açabilir.
Özellikle otlamayla beslenen yumurtlayan tavuklara enerji sağlamak için kullanılan özel maddeler vardır. Bu maddeler, mısır ve tam buğdaydan yapılır ve tavukları kış soğuğunda sıcak tutmak için uygun yiyeceklerdir.
Tavuklara yumurtlama devresinde günde 14-16 saat ışık almaları sağlanmalıdır. Gün ışığı ile birlikte akşamları kümeste yapılacak bir aydınlatma programı ile bu süre yakalanmalıdır. Kış ayıyla birlikte kısalan gün ışığı nedeniyle, yeterli ışık süresi sağlanmayan sürülerde verimde düşüş gerçekleşmektedir.
Lor peyniri civcivlere ve tavuklara
Sadece kalsiyum için değil protein ve mineral ihtiyacı için de faydası büyüktür. Tuzsuz olması lazım. Haftada iki defa verin.
Tavuklarda göz iltihaplanmasının tedavisi, tavukların gözünü sıcak papatya çayı ile yıkama ile gerçekleştirilebilir. Bu yıkama işlemi birkaç kez tekrar edilmelidir. Ayrıca göz yıkama için %2'lik bor suyu da kullanılmaktadır.Eğer göz iltihaplanmasının geçmediği durumlarda ise veteriner hekime başvurulmalıdır.
Neftor Mevsim değişikliklerinde, ortam havasının değiştiği durumlarda , solunum sistemi hastalıklarında ve hırıltı problemlerinin giderilmesine yardımcı 500 ML olan harika bir üründür. Hırıltı hastalığı tavuklarda et veriminin düşmesine ve yumurta veriminin düşmesine neden olur.
Yağ ve ısı
Yer fıstığı yağı, kanola ya da susam yağını kızartma için kullanabiliriz. Ayrıca yağ sıçramasını istemiyorsanız doğru sıcaklığı bulmalısınız. Tavuk kızartırken; yüksek ısıda kızartmamız gerekiyor. Öncelikle kesinlikle tavuğu ısınmamış tavada pişirmeye kalkmayın.
Tavuklar hızlı nefes alıp vermeye başlar ve kanatlarını vücuttan uzak tutar. 38°C üzerinde özellikle yerleşim sıklığı ve nem oranı yüksek olduğunda yaşamsal tehlike olur. Eğer vücutlarındaki ısı birikimi durdurulmazsa sonuç olarak ölümler başlar. Kloaka (vücudun içi) sıcaklığı 45°C 'yi geçerse ölüm olur.
Tıbbi aromatik bitki olan nane ile yapılan çalışmalarda, farklı oranlarda kanatlı hayvanların beslenmesinde antibiyotiklere alternatif olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
Selenyum da tıpkı vitamin E gibi bağışıklık sis- temini düzenleyici rol oynar. Kanatlı beslemede genellikle 0.1 ile 1.0 ppm arasında kullanılmaktadır. Diğer sistemler gibi bağışıklık sisteminin de optimum çalışabilmesi için selenyumla vitamin E'nin belirli bir oranda rasyonda bulunması gereklidir (12).
Tüy dökümünü sağlayan pek çok yöntem vardır. Bunlar yemin uzaklaştırılması, suyun uzaklaştırıl- ması, ışık süresinin azaltılması, düşük düzeyde kalsiyum yada düşük düzeyde sodyumla, yüksek düzeyde çinko yada iyot ile yemleme, dane arpa veya yulaf kullanılması ve bazı ilaç-hormonların verilmesidir.
Yemlerine acı kırmızı biber ilave edilen erişkin yumurtacı tavuklarda bu maddenin tavukların karın içi yağ miktarını azalttığı ve yumurta verimini arttırdığını tespit ettik. Bu durum yumurta verimi bakımından önemlidir. Capsaicin iyi bir metabolizma hızlandırıcısıdır ve döl verimini arttırmaktadır" dedi.
Gurk tavuğunuz özellikle inatçıysa, onu bir köpek sandığına veya tel kafese taşımanız gerekebilir. Gün içerisinde talaşı veya yataklık vermeyiniz ve kafesi sürünün ortasına koyunuz. Bu kafes onun karın altını, kara kara düşünmeyi durduracak kadar soğutmalıdır.
Tavukların kalsiyum ihtiyacını büyük oranda karşılayan bu ürün sayesinde çok daha sağlam kabukları olan dayanıklı yumurtalar elde edebilirsiniz. Hem verimi artıran hem çatlama sorununa çözüm sağlayan mermer tozu ile kuşlarınızı da besleyebilir ve düzenli olarak sürekli kullanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri