Anesteziden tam derlenme süreci tamamlandıktan sonra hastalar yemek yiyebilirler. Derlenmenin tam olmadığı durumda hastaların yemek yemeye çalışması, boğulmaya ve akciğerlerine gıda kaçırmaya sebep olarak ciddi sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir.
Anesteziden Önce Nelere Dikkat Edilmelidir? Anesteziden önce mutlaka aç olmak gerekir. Eğer başka şekilde önerilmediyse gece yarısından sonra veya ameliyattan en az 6 saat öncesinden itibaren yemek yememeli, içecek içilmemeli, sigara veya tütün benzeri maddeler kullanılmamalıdır.
İlaçların istenmeyen etkileri (uyku hali, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi vs) sık görülmemekle beraber beklenen etkilerdir. 24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Anestezi Etkisi Geçmeden Yemek Yemeyin
Çünkü uyuşukluk sırasında hafif gibi görünen ısırmalar daha güçlü olabilir. Uyuşukluk durumunu, parmağınızla dudağınıza dokunarak test edebilirsiniz. Çoğunlukla üst çene operasyonlarından sonra 3 saatte anestezi etkisi geçmektedir.
Ameliyattan 3-4 saat sonra ağızdan su ve meyve suyu benzeri sıvılara başlanır. Akşam saatlerinde hafif bir çorba yeterli olacaktır. Ertesi gün kahvaltı ile normal beslenmeye geçilir.
İlgili 45 soru bulundu
Bu süre hastaya ve yapılan ameliyata bağlı olarak farklılık gösterebilir. Genellikle eğer batın bölgesini ilgilendirmeyen bir operasyon ise 4-6 saat sonra hastaların gıda alımına izin verilmektedir. Ancak her koşulda bulunduğunuz servisteki görevli sağlık profesyonelinden izin alınması gereklidir.
Yemek yedikten sonra, 2 saat boyunca çok fazla su içmekten kaçınmak en iyisidir, çünkü su sindirim asitlerini sulandırır ve midede bir yiyecek ve su havuzu oluşturur.
Herhangi bir sinire gelen travma paresteziye neden olabilir. Sinir tutulumuna travma direk olarak iğnenin mekanik olarak temasıyla da meydana gelebilir. Bu türlü bir travma sırasında yani enjeksiyon sırasında veya iğneyi ilerletirken sinire temas edildiği sırada hasta ani irkilme ile bir elektrik çarpması hissi duyar.
İyi çiğnemek kaydıyla tüm katı yemekleri yiyebilirsiniz. Yemek sırasında bir çay bardağı su içebilirsiniz. Şeker ve tatlılardan, kremalı çorba, sos, tereyağı, kızarmış gıdalar ve fast food gibi yüksek yağlı gıdalardan da kaçının. Protein ameliyat sonrası iyileşme için gereklidir.
Ayrıca periferik arter hastalığı olanlarda da bu ürün kullanılmamalıdır. Lokal anestetiğin yaratacağı enjeksiyon ağrısı, lidokain içine 1/10 oranında sodyum bikarbonat (ör: 0.1 ml sodyum bikarbonat ve 0.9 ml lidokain) eklenerek hafifletilebilir.
Lokal anestezide sadece girişimin yapılacağı cilt bölgesi uyuşturulur. Bu uygulamalarda da nadir de olsa bazı yan etkiler gözlemlenebilir. Yüksek dozda ilaca bağlı sistemik ve toksik etkiler, uzun süren kuvvet kaybı, baş ağrısı, idrar yapmada geçici güçlük, damar yaralanmaları vb. görülebilir.
Anesteziden önce mutlaka aç olmak gerekir. Başka şekilde önerilmediyse, gece yarısından sonra veya ameliyattan en az 6 saat öncesinden itibaren aç ve susuz kalınmalı, sigara içilmemelidir.
Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir. Yetişkin hastaları ameliyattan en az 6-8 saat öncesinden itibaren herhangi bir gıda almamaları gerekmektedir.
Kanal tedavisi yapılacak diş ve çevre dokular lokal anestezi ile uyuşturulur. Tedavi sırasında hasta ağrı hissetmez. Bununla birlikte bazı vakalarda hasta az da olsa rahatsızlık duyabilir.
Lokal anestezi, vücudun yalnızca belirli bir bölgesinin uyuşturulduğu anestezi türüdür. Girişim yapılan bölgeye çoğunlukla deri altından enjekte edilen anestezikler sayesinde yalnızca o bölgedeki sinir duyuları etkisiz hâle getirilir.
Modern anestezi pratiğinde yeni ve kısa etkili, yan etki oranları düşük anestezi ilaçlarının gelişmesiyle, “fazla narkoz verildiği” ya da “ hasta narkozu kaldıramadığı” için anesteziden uyanamamak gibi bir durum olamaz. Anestezi bir bilim dalıdır, kanıta dayalı tıbbın verilerini kullanarak kendi kurallarını oluşturur.
Kullanım amaçları ağrı duyusunu taşıyan lifleri bloke etmek olmakla birlikte diğer duyu sinirlerini, motor sinirleri ve otonom sinirleri de bloke edebilirler.
Yan etkiler: Lokal anestezikler genellikle iyi tolere edilir, ancak bazı yan etkiler ortaya çıkabilir. Bu yan etkiler arasında ağızda his kaybı, uyuşukluk, şişlik, kaşıntı veya dudaklarda renk değişikliği gibi durumlar yer alabilir. Bu etkiler genellikle geçicidir ve birkaç saat içinde kendiliğinden düzelir.
Hızlı cevap: Cevaplayan Melek Akyildiz. Karın operasyonu veya jinekolojik operasyon geçirmiş Yerleştirilme sırasında bağırsaklara hava dolar buda gaz oluşmasına neden olur. Bağırsakların ameliyat esnasında karışması durumunda gaz çıkarma sıkıntısı oluşabilir. Gaz çıkarmak bu yüzden çok önemlidir.
Hastaların ortalama % 15-20'sin de belli bir kilo verdikten sonra bir miktar kilo alma problemi oluşurken, %2 – 3'ün de tekrar eski kilolarına dönmeleri ihtimali vardır.
Taburcu sonrası 1-2. haftalarda sıvı kıvamdaki püre şeklindeki besinlerle besleneceksiniz. ( Domates, yayla,tarhana çorbası, yoğurt vb.) 3. hafta daha koyu kıvamlı püreler yiyebilirsiniz.( Ezogelin çorbası, patates-kabak püresi, az pişmiş yumurta, beyaz peynir, muhallebi vb.)
Uyumadan önce fazla su içerseniz bu durum, uyku sırasında azalan idrar çıkışının artmasına neden olabilir. Yani idrar ihtiyacı nedeniyle uykunuz bölünebilir, uyku kaliteniz düşebilir6, 7. Bu nedenle gece uyumadan önce fazla su içmemeye dikkat etmelisiniz. Yarım ya da bir bardak su, gece uyumadan önce yeterli olabilir.
Vücudunuzun kaybettiği suyu yerine koymak için ise uyanır uyanmaz su içmek oldukça doğru olacaktır.
Belirli aralıklarla, yudum yudum su içtiğiniz takdirde vücudunuza hızlı bir şekilde su alma, yani suyu birden tüketme ihtimaliniz de azalır. Bu durum, vücudunuzdaki suyun hızlı bir şekilde atılmasının da önüne geçebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri