Keçi boynuzu, A vitamini, B, B2, B3 vitaminleri ve D vitamini içeriği ile çok güçlü bir besindir. Aynı zamanda yüksek çinko içerir. Keçi boynuzu pekmezinin sağlıklı kişiler için de koruyucu ve destekleyici besin olarak kullanılması tavsiye edilir.
Doğal Şekerler: Keçiboynuzu pekmezi, doğal olarak fruktoz ve glikoz içerir. Bu, hızlı enerji sağlar. Mineraller: Pekmez, potasyum, kalsiyum ve magnezyum gibi önemli mineralleri içerir. Vitaminler: A, B6 ve C vitaminleri gibi çeşitli vitaminler içerir.
Pekmez içerisinde barındırdığı A, B ve D vitaminleri, magnezyum, demir, fosfor, demir, bakır, kalsiyum ve çinko elementleri bakımından oldukça zengin olan bir besindir. Özellikle akciğer hastaları başta olmak üzere, gebe anne adayları ve çocuklar için son derece faydalı ve besleyicidir.
Keçiboynuzu diğer adıyla harnup pekmezi içerisinde birçok yararlı bileşen içerir. Bunlar; A,B,B2,B3 ve D gibi vitaminler, potasyum kalsiyum, demir, çinko gibi mineraller bulunmaktadır. Fenolik bileşenler bakımından da oldukça zengindir.
Bu derlemede, keçiboynuzunun sahip olduğu nitelikler ve gıda alanındaki çeşitli ürün uygulamaları hakkında genel bilgiler verilmiştir. Yapılan literatür incelemesine göre, keçiboynuzu yüksek oranda şeker, mineral madde ve vitamin (A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, D, E) içermektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Su çeken bir yapıya sahip olan keçiboynuzu, hastalıklara karşı fayda sağlar. İçerisinde B2, B3, B6 ve A vitaminleri barındıran keçiboynuzu suyunun yararları şöyle açıklanabilir: Tüketildiğinde akciğer kanserine karşı korumaya yardımcı olur. Osteoporoz olarak faydalı olan keçiboynuzu suyu kemik erimesini önler.
Keçiboynuzu pekmezi tüketmek isteyen kişilerce 1-2 yemek kaşığı kadar tüketilmesi önerilebilir. Demir eksikliği durumunda demirin emilim oranını artırmak için keçiboynuzu pekmezi tüketilirken yanında C vitamini kaynaklarından olan doğal besin maddeleri ile de desteklenebilir.
Yüksek oranda doğal şeker içermesi de keçiboynuzunun pekmeze dönüşümünü kolaylaştırıyor. Ayrıca kalsiyum, çinko, potasyum, fosfor, K ve E vitaminleri gibi içeriklere de sahip. Unu, kapsülü, çayı, kürü dahi yapılabilen keçiboynuzu, özü ile de imal edilip tüketilebiliyor.
Yüksek kalsiyum içeriği sayesinde kemik sağlığını olumlu etkiler. Balgam söktürücü özelliği ile öksürük tedavisinde kullanılır. Akciğerleri temizler, sigaranın yarattığı hasarı azaltmaya çalışır. Alerjik hastalıklara, astım ve bronşite iyi gelir.
Su döküldüğünde pekmezin rengi suya geçiyorsa ve pekmezle su iyice karışıyorsa bu pekmezin kaliteli ve organik olduğunu söylemek mümkün. Eğer su dökülürken pekmez ile su karışmıyor ve pekmez bardağın altında kalıyorsa bu pekmez organik ve gerçek bir pekmez değildir.
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
Sadece bademin D vitamini açısından en zengin kuruyemiş olduğu söylenebilir. Bademin tek başına tüketiminin yanında badem sütü olarak tüketilmesi D vitamini alımı için daha etkili olacaktır.
Kırmızı pancar pekmezi keçiboynuzu pekmezi çok bilinmese de biraz acımsı bir tada sahip olduğu için fazla yemek yiyemeyenlere tavsiye edilir. En az keçiboynuzu kadar kan oluşturur. Hem üzüm hem de dut pekmezi demir ve B12 vitamini bakımından çok yüksektir.
En sağlıklı ve faydalı, pekmez Keçi boynuzu pekmezi olarak bilinmektedir. Çocukların bedensel ve zihinsel gelişimine katkı sağlar. Bunun yanı sıra bedeni kuvvetlendirir, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
Ne İşe Yarar? Keçiboynuzu özü aç karnına mı içilir sorularının cevabı olarak, en ideal olan kullanım şekli yetişkinler için her sabah aç karnına 2-3 yemek kaşığı, çocuklar için ise yine aç karnına 1-2 yemek kaşığı keçiboynuzu özü içilmesidir. Bebekler için ise tok karnına 1 çay kaşığı keçiboynuzu yeterli gelir.
Dişleri ve diş etlerini besler derdinizin devası olur.*Kansızlığa karşı ön koruyucudur. *Kemikleri güçlendirici özelliği vardır zira kalsiyum deposudur. *Keçiboynuzu pekmezinin az bilinen özelliği bağırsakları çalıştırdığı için çok iyi bir zayıflama aracı olmasıdır.
Fazla tüketimi sonucunda mide bulantısı ve ishal gibi problemlere sebep olabilmektedir. Ayrıca içeriğinde bulunan meyve şekeri yani früktoz nedeniyle aşırı tüketimi şeker yükselmesine sebep olabilmektedir. Bu da diyabetli kişilerde tehlikeli sonuçlara yol açabilir.
%100 Keçiboynuzu ve sudan üretilmiştir Prof Saracoglu Keçiboynuzu pekmezi katkı maddesi içermez. Günde bir kez kahvaltı, öğle veya akşam yemeğinden önce 1 yemek kaşığı Keçiboynuzu pekmezi (tam) tüketin.
KEÇİBOYNUZU İÇERİĞİNDE NELER VAR? Enerji, karbonhidrat, diyet lifi, Şeker, Omega-3 yağ asitleri, Omega 6 yağ asitleri, Protein bulunduğu gibi A vitmaini, C vitamini, Vitamin E, Thiamin, Riboflavin, Niasin, B6 vitamini, Folik asit, Betain ve K vitamini içeriğinde barındırır.
Keçiboynuzu özü, pekmezden farklı olarak meyvenin çekirdeği ile birlikte sıkılması ile üretilir.
Keçiboynuzu Özü Kullanımı
Özel durum teşkil eden herhangi bir sağlık sorunu olmayan yetişkinler, sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez, aç karnına 2- 3 yemek kaşığı keçiboynuzu özü tüketebilir. Çocuklarda ise kahvaltıda 1 ya da 2 yemek kaşığı yeterli gelecektir.
Pekmez: Özellikle karadut ve keçiboynuzu pekmezi iyi bir demir kaynağıdır. 100 gram pekmez yaklaşık olarak 400 mg kalsiyum, 10 mg demir içerir. Kuruyemiş ve kuru meyve: Demir açısından zengin bir aperatiftir.
Astım, bronşit ve nefes darlığı gibi solunum yolu hastalıklarına iyi geldiği bilinen keçiboynuzu pekmezi, öksürüğe ve soğuk algınlığına da iyi gelir. Özellikle alerjik astıma iyi gelen keçiboynuzu pekmezi 15 gün boyunca düzenli tüketilmesiyle astım ve alerjik astım için şifa kaynağı olacaktır.
Özellikle günlük kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum ihtiyacını karşılayabilen dut pekmezi, kansızlığa iyi gelen, soğuk algınlığı etkilerini azaltan, enerji veren, karaciğeri güçlendiren ve kan dolaşımını dengeleyen sağlıklı bir besin kaynağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri