Yunanistan'dan, Arabistan'a içerisinde Türkiye'nin de bulunduğu geniş bir coğrafyada değişik isimlerle ve benzer tariflerle bilinen lokma tatlısı özellikle İzmir kültürünün vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Bu yüzden İzmir Lokması olarak bilinir.
Yuvarlak şekilli olana İzmir lokması; küre şeklinde olana Saray lokması denir. Lokma, özellikle İzmir kültürünün vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. İzmir'de dini öneme sahip günlerde kalabalık köşe başında pişirilen lokma tatlısının halka ücretsiz dağıtıldığı görülebilir.
Tariflerin orijinalini araştırdığımızda Lokma'nın Türk, Arap ve Yunan ortak tatlısı olduğunu görüyoruz. Vikipedi'ye göre Lokma, Loqma veya Loukoumades adlı bu tatlının adı ilk olarak 13. yy. başlarında ilk Arap yemek kitaplarından birini yazan El-Bağdadi'nin tariflerinin arasında yer alıyor.
Bilinen ilk lokma Araplar tarafından 1400'lü yıllarda yapılmıştır.
İlgili 43 soru bulundu
Yüksek besin değerine sahip olan tatlı, binlerce yıllık geçmişiyle Türk lezzetleri arasında geleneksel bir değer haline geldi. Geleneksel Türk lezzetlerinden biri olan aşure, BBC tarafından efsanelere dayanan geçmişi ve temsil ettiği kültürel kodlarla 'dünyanın en eski tatlısı' olarak nitelendirildi.
Lokma tatlısı ülkemizde ya küre şeklinde ki buna saray lokması denmekte ya da ortası delik halka şeklinde olmaktadır. Hemen hemen aynı malzemeler kullanılarak imal edilen ve tırtıklı bir şekle sahip olanına tulumba tatlısı ismi verilmektedir.
İzmir en meşhur tatlısı olan lokma, herkesin sevdiği çıtır çıtır, nefis bir tatlıdır. Ege mutfağında tatlı olarak tüketilse de bazı yörelerde pişi gibi şerbetsiz, peynir ile de yenir.
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri: İzmir Lokması; un (buğday unu), su, tuz, maya ve şeker (toz şeker) ile tekniğine uygun olarak hazırlanan hamurun fermantasyonundan sonra şekil verilip kızgın (bitkisel rafine) yağda kızartılarak şerbette bekletilmesi ile elde edilen bir üründür.
İzmir merkez ve ilçeleri için lokma fiyat listemiz. 350(üç yüz elli) kişilik İzmir lokma fiyatı 700 TL'dir. 450(dört yüz elli) İzmir lokma fiyatı 800 TL'dir. 550(beş yüz elli) İzmir lokma fiyatı 900 TL'dir.
gaziantep'te lokma tatlisina halk arasinda verilen ad...
“Alevi topluluklar tarafından ritüellerinde yenen yemek kutsal bir anlam kazanarak “lokma” adını almıştır. Ritüellerde yenen diğer yiyecek ve içecek- lere de lokma adı verilmektedir. Özelde ise cem ritüeli için tığlanan kurbanın etinden pişirilmiş yemeğe lokma denir. Alevi inanç sisteminde lokma kutsal- dır.
Çankırı'ya özgü yumurta tatlısı tarifi.
Ankara saray lokma fındık şeklinde içi dolu olan lokma tatlısıdır. Tabi isminden de anlaşılacağı gibi saray geçmişi olan tatlıdır. Daha doğrusu lokma tatlısı Osmanlı mutfağına girdiğinde saray kültüründen hali ile etkilenmiş şekil değişikliğine uğramıştır.
Düğün, dernek, cenaze olduğu zaman lokmacılar tüm mahalleye yetecek kadar lokma hazırlayıp, dağıtırlarmış. Günümüzde ise durum bunlardan pek farklı değil. Hayır sahipleri, dilekleri ya da niyetleri için Anadolu Yakası hayır lokması dağıtmaktadırlar.
Lokma kelimesi Türkçe'de "yudum, bir defada yutulan yemek" anlamına gelir. Arapça lḳm kökünden gelen luḳmat لقمة z "yudum, bir defada yutulan yemek" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça laḳm لقم z "yutma" sözcüğünün ismi merresidir.
Örneğin 500 kişilik lokma tatlısı dağıtım hizmeti her şey dahil 1.750 TL iken, 1000 Kişilik hayır lokması fiyatları 2.300 TL'dir. Ayrıca bu sayı arttıkça kişi başı fiyatlandırma düşmektedir. 2.000 kişilik lokma dağıtım talepleriniz için fiyatlandırmamız ise 4.000 TL'dir.
Ölü için lokma dökme işlemi genelde cenaze sonrasında, 7'sinde, 40'ında veya 52'sinde lokma dökülebilir. Ölüm yıl dönümünde veya istenilen herhangi bir zamanda ölen kişinin ardından hayır yapmak amacıyla dağıtılabilir.
Çoğu insanın sevap niyetiyle yaptığı ölmüşlerin hayrına hayır lokması döktürme işi kişinin tamamen niyetine dayanmaktadır. Bu faaliyet sonucunda hem yiyen hem döktüren hem de döktürenin niyet ettiği kişi fayda görebilmektedir. Yiyen kişi bedavadan tatlı yemiş olur ve dilerse döktürene hayırlı dualar okuyabilir.
Antalya'nın meşhur tatlıları içerisinde kabak tatlısı, kıvrım tatlısı, tahinli katmer, tahinli un helvası, hamali tatlısı, elmalı baklava, babata keki, taş kadayıf ve Finike muz tatlısı, bergamot reçeli, yanık dondurma, keçi boynuzu pekmezi popüler olanlardır.
İzmir'in Meşhur Tatlıları
İzmir'in meşhur tatlılarından akla gelen ilk şey lokmadır. Lokma tatlısını denemek isteyen birinin hem şerbetli şekilde hem de sade şekilde yeme imkânı vardır. İzmir'e gidenler yuvarlak şeklinde yapılan lokma tatlısını, İzmir'in birçok yerinde yeme imkânı bulabilirler.
Doğu Karadeniz'de Ağustos ayının sonunda neredeyse bütün sofralarda bulunan pepeçura, neredeyse Laz böreği kadar önemli bir yere sahiptir. Hafif mayhoş, hafif tatlı ve ferahlatıcı bir lezzettir. Laz böreği ve Hamsiköy sütlacı da, kuzeyin incisinin özgün tatlılarındandır.
Gaziantep'te baklavanın yanısıra şöbiyet, bülbülyuvası ve zümrüt yeşili dolama, kadayıf, künefe, susamlı, cevizli, leblebili helva, kuymak da aranılan tatlılardan. Ağzınıza değdiği an dağılan kurabiye ve katmer ise başka bir yerde bulamayacağınız tatlardan. Kahke'yi unutmamak gerek elbette.
Datça'nın damat tatlısı da bir tür baklava sayılabilir. Elbette en önemli ayırt edici yanı ceviz, antep fıstığı yerine bolca badem kullanılması. Elde açılan yufka ile yapılıyor.
Tüketimde ölçülü olmanızı hatırlatarak sizlere lokmanın kalorisini sunalım: 1 lokma kaç kalori: 78 kalori. 1 porsiyon şerbetli lokma kaç kalori: 957 kalori. 5 lokma kaç kalori: 388 kalori.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri