Lokma tatlısı ülkemizde ya küre şeklinde ki buna saray lokması denmekte ya da ortası delik halka şeklinde olmaktadır. Hemen hemen aynı malzemeler kullanılarak imal edilen ve tırtıklı bir şekle sahip olanına tulumba tatlısı ismi verilmektedir.
gaziantep'te lokma tatlisina halk arasinda verilen ad...
TikTok. ne deniyo buna burda antep'te. gaziantep'te pislik taşlar deniyo pisik taşağı.
Yuvarlak şekilli olana İzmir lokması; küre şeklinde olana Saray lokması denir. Lokma, özellikle İzmir kültürünün vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir.
Tariflerin orijinalini araştırdığımızda Lokma'nın Türk, Arap ve Yunan ortak tatlısı olduğunu görüyoruz. Vikipedi'ye göre Lokma, Loqma veya Loukoumades adlı bu tatlının adı ilk olarak 13. yy. başlarında ilk Arap yemek kitaplarından birini yazan El-Bağdadi'nin tariflerinin arasında yer alıyor.
İlgili 17 soru bulundu
Bilinen ilk lokma Araplar tarafından 1400'lü yıllarda yapılmıştır. Adı Lukma kelimesinden geldiği düşünülmektedir. Arapların tatlısı olarak “لقمة القاضي” anlamı “kadı lokması” El-Bağdadi 13. yüzyılda tarif edildiği tarihçiler Tarafından düşünülmektedir.
“Alevi topluluklar tarafından ritüellerinde yenen yemek kutsal bir anlam kazanarak “lokma” adını almıştır. Ritüellerde yenen diğer yiyecek ve içecek- lere de lokma adı verilmektedir. Özelde ise cem ritüeli için tığlanan kurbanın etinden pişirilmiş yemeğe lokma denir. Alevi inanç sisteminde lokma kutsal- dır.
Yunanistan'dan, Arabistan'a içerisinde Türkiye'nin de bulunduğu geniş bir coğrafyada değişik isimlerle ve benzer tariflerle bilinen lokma tatlısı özellikle İzmir kültürünün vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Bu yüzden İzmir Lokması olarak bilinir.
Ankara saray lokma fındık şeklinde içi dolu olan lokma tatlısıdır. Tabi isminden de anlaşılacağı gibi saray geçmişi olan tatlıdır. Daha doğrusu lokma tatlısı Osmanlı mutfağına girdiğinde saray kültüründen hali ile etkilenmiş şekil değişikliğine uğramıştır.
Lokma kelimesi Türkçe'de "yudum, bir defada yutulan yemek" anlamına gelir. Arapça lḳm kökünden gelen luḳmat لقمة z "yudum, bir defada yutulan yemek" sözcüğünden alıntıdır.
Koç yumurtası diğer adı billur olarak da bilinir. Üzerinde saydam bir tabaka halinde zarı bulunan koç yumurtası kesildiği hayvan çeşidine göre farklı ağırlıklara sahiptir. Erkek koyunlarda bulunan koç yumurtası yaklaşık olarak 100-150 gram ağırlığa sahipken dana koç yumurtası yaklaşık 1-1,5 kilogram ağırlığındadır.
Genellikle sakatatçılarda bulunan bu yumurta, ıslak ve kaygan bir görünüme, beyaz renkli yumuşak bir yapıya sahiptir. Billur adıyla da bilinen koç yumurtasının üzerinde saydam bir tabaka halinde zarı vardır. Hayvanın çeşidine göre ağırlığı farklılık gösterir.
eski türkçede kedinin adı. 'pisi pisi' çağrısı buradan türemiştir.
Gaziantep'te baklavanın yanısıra şöbiyet, bülbülyuvası ve zümrüt yeşili dolama, kadayıf, künefe, susamlı, cevizli, leblebili helva, kuymak da aranılan tatlılardan. Ağzınıza değdiği an dağılan kurabiye ve katmer ise başka bir yerde bulamayacağınız tatlardan. Kahke'yi unutmamak gerek elbette.
Gaziantep'in meşhur yemekleri şunlardır; Ali Nazik kebabı, batma kaymak, patlıcan kebabı, lahmacun, ayva kebabı, elma kebabı, nohut dürüm, firik pilavı, simit kebabı, içli köfte, pirpirim aşı, Antep fıstıklı şekerli börek, mahşe, cacıklı Arap köftesi, cartlak kebabı, yağlı köfte, ekşili taraklık tava, iç katması, ...
🌹Şerbeti için, şekeri tencereye koyup suyu ekleyerek 20 dakika kaynatıyoruz ve limonunu ekliyoruz kaynayan şerbeti soğumaya bırakıyoruz.
Ölüm yıl dönümünde veya istenilen herhangi bir zamanda ölen kişinin ardından hayır yapmak amacıyla dağıtılabilir. Hem cenaze sahipleri için iç ferahlatıcı bir durum hem de cenaze arkadaşından lokma dağıtıp hayır dualarının okunduğunu görmek cenaze sahiplerini mutlu eder.
Özellikle ölüm yıl dönümlerinde ve bir belanın baştan savılması için dökülen lokma lokmacı tarafından dilediğiniz yerde dökülerek, sıcak olarak servis edilir. Hayır lokması, sonucunda bir hayırlı işin olması bekleniyorsa o zaman döktürülen lokma çeşididir.
Ağır lokma t kolu adı verilen el aletleri ve farklı boylarda anahtarlar ile oldukça kullanışlı bir lokma anahtar takımı kullanılır. Lokma setinde bulunan lokma anahtarını her boyutta somunu döndürmek için kullanabilirsiniz. Küçük tadilat işlerinden daha ağır ve daha özel işlere kadar çeşitli alanlarda kullanılabilir.
Tabii ki Türkiye denince ilk akla gelen tatlı baklava. Anlatmaya gerek bile yok. Baklavanın Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü coğrafyanın genelinde zevke tüketildiğini de hatırlatalım.
Conversation. Tabakta kalan son lokmayı kimse yemez genelde, Diyarbakırlılar buna “qurre lokması” derler.
Hayrına yapılır bu tatlı dağıtımı. Dağıtılan tatlıyı yiyenlerde “hayır duası” ederler. Ege'de bu tatlı sadece ölünün ardından değil, düğün, nişan nikah, sünnet sonrası, atlatılan kaza sonrası, kazanılan sınav sonrası, askerlik sonrası gibi yüzlerce neden sonrası da tatlısı dağıtılır.
O zaman ev reisinin makamına dede ya da baba oturur. İlk lokmayı dede, baba alır. Sonra yemek başlar. Yemek babanın sofra duasından sonra, ''Aşk olsun''demesinden sonra başlar.
Aleviler, Muhammed'in son peygamber olduğuna, Ali bin Ebu Talib'in ise veliliğine (ya da imamlığına) inanırlar. Aleviler, ibadetlerini cemevinde yaparlar. Günlük ibadetleri Sabah, Akşam ve Gece Gülbeng'idir. Kadir Gecesi'yle bağlantılı olarak üç gün ve Muharrem ayında ise on iki gün oruç tutarlar.
Tamamına yakını Türkmen (Oğuz) soylu olan Alevîler'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri