Kıvamlı unlu çorbalar yapıyorsak, çorbayı arzu ettiğiniz ölçüde un ile besleyerek kıvamını attırabilirsiniz. Un dışında kıvam artırıcı olarak nişasta takviyesi yapabilirsiniz. Kıvamı koyu olan çorbaya, yapımında kullanılan su, sıcak bir şekilde eklenmelidir.
Çorbanıza kıvam katacak bir diğer malzeme de nişastadır. Nişastayı suyla iyice incelttikten sonra karışımı çorbanıza yavaş yavaş eklemeniz ve bu sırada devamlı karıştırmanız gerekir. Çorbaya ekleyeceğiniz nişasta miktarını kendi hedeflediğiniz kıvama göre ayarlayabilirsiniz.
Süt kullandığım çorbalarda kullandığım unu mutlaka kavuruyorum. Süt unun çiğ tadını ve kokusunu destekler ve daha fazla hissedilmesine neden olur. Çorbanın un kokmaması için unun çiğ kokusu çıkana kadar kavrulması gerekir bu nedenle. Unu kullandığım malzemeye göre malzemeden önce veya sonra kavurabiliyorum.
Çorbanız çok koyu olursa bir miktar sıcak su ekleyerek çorbanızın kıvamını açabilirsiniz. Eğer çorbanız çok sulu olduysa ayrı bir tavada yağ ve unu kavurup kıvamını koyulaştırabilir ya da çorbanızı bir süre daha kaynatabilirsiniz. Böylelikle çorbanın içindeki fazla su buharlaşacaktır.
Pişirdiğiniz çorbanın kıvamı içinize sinmediyse tüm çorbayı dökmeyi aklınızdan bile geçirmeyin; çünkü bu basit yöntem çorbanızı kurtarmaya yetecek! Kıvamından memnun kalmadığınız çorbanın içerisine bir miktar mısır nişastası ekleyerek ideal bir kıvam yakalayabilirsiniz.
İlgili 24 soru bulundu
Nişasta yerine un kullanılır mı? Nişasta genellikle yemek ve tatlılarda kıvam vermek amacıyla kullanılmaktadır. Eğer evde nişasta yoksa; nişasta yerine un kullanmak sizin için bir çözüm olacaktır. Yemek ve muhallebi gibi tatlıların yapımlarında, kıvam sağlamak amacıyla, nişasta yerine un kullanabilirsiniz.
Çorba kıvamı püf noktaları
Un dışında nişasta ilave edilerek de çorbanın yoğunluğu rahatlık ile arttırılabilir.
Un sayesinde çorbanız yoğunlaşacaktır. Dilerseniz 1 kepçe çorbanızı ayırıp içerisine nişasta koyarak hızlıca çırpabilir, onu da çorbanıza ilave edebilirsiniz. Topaklanmamasına mutlaka özen gösterin. Dilerseniz terbiye yaparak çorbanızın kıvamını yoğunlaştırabilirsiniz.
Çorbanın kesilmemesi için en önemli şey su ile yoğurtlu karışımdan birinin soğuk olmaması ve çırpıcı ile sürekli karıştırılmasıdır. Çorbanın altını kısın ara ara karıştırmaya devam edin.
Çorbanın Kesilmemesi İçin Ne Yapmalı? Genellikle çorbalara eklenen terbiyeler, un, yoğurt, limon ve yumurta ile hazırlanır. Öncelikle çorbanın kesilmesini önlemek için taze malzemeler kullanmaya özen gösterin. Terbiyeye ekleyeceğiniz yoğurdun tadına mutlaka bakın.
Kıvamlı unlu çorbalar yapıyorsak, çorbayı arzu ettiğiniz ölçüde un ile besleyerek kıvamını attırabilirsiniz. Un dışında kıvam artırıcı olarak nişasta takviyesi yapabilirsiniz. Kıvamı koyu olan çorbaya, yapımında kullanılan su, sıcak bir şekilde eklenmelidir.
Mercimek çorbanız çok koyu olursa, üzerine sıcak su ilave edebilirsiniz. Çorbanız çok cıvık olursa ise, kıvamını koyulaştırmak için öncelikle bir miktar un alıp tereyağında kavurun. Mercimek çorbanızdan biraz alıp kavrulmuş una ekleyin. Kavurduğunuz unu tekrar çorbaya ilave ederek koyuluğunu ayarlayabilirsiniz.
Karıştırma kabında yumurta sarısı, un ve yoğurt boza kıvamında koyu bir kıvam alacak şekilde çırpılır. Terbiyenizi çorbaya katarken çorbanın kısık ateşte olması önemlidir. Karışım yoğurt içerdiğinden yoğurdun kesilmemesi için çorbadan bir kepçe alınarak terbiye ile karıştırılır ve çorbaya öyle ilave edilir.
Pirinci 3 su bardağı sıcak suyla yumuşayana kadar pişirin. Pişince geriye kalan suyu soğuk olarak ilave edin. Ilınmasını bekleyin. Diğer yandan bir kap içerisine yoğurt yumurta sarısı ve nişastayı ekleyip güzelce karıştırın pürüzsüz olsun.
Not: Yoğurt çorbasına nişastalı ve kekikli pişirmek yayla köylülerinden öğrendiğim bir yöntem, çorbaya kıvam kazandırıyor, ölçüsünden fazla koymayın çorbanızı pelteleştirir. Tarifte arzu ederseniz kuru nane de kullanabilirsiniz.
Çorbanıza hem kıvam hem de ekşilik katmak için birebirdir. Yapılışı: Bir kaseye yumurta sarısı, yoğurt ve unu ekleyip güzelce çırpalım, çorba kaynadıktan sonra ilave edip karıştıralım ve tekrar kaynayınca çorbamız hazırdır.
hepsinde olmasa da bazı çorbalarda oluşur bu tabaka. görüntüsü hoş olmasa da mucizevi bir işlevi vardır bu tabakanın: sıcak içilmesi evla olan çorbanın hava ile temasını engelleyerek soğumasını geciktirmek.
yoğurtlu veya yumurtalı çorba terbiyesi çorba piştikten sonra yapılır ve tahmini bir 5 dk. içinde altı kapatılır. eğer yapılan terbiye kaynayan çorbanın suyu azar azar ilave edilerek ayrı bir kapta yavaş yavaş ısıtılmaz da bir anda kaynar çorbaya dökülürse çorba kesilir.
Lokanta usulü mercimek çorbalarına o nefis kıvamı veren ise un! Unu çırpma teliyle iyice tereyağında kavuruyorlar. Çırpma teli de burada önemli bir detay, zira unda hiç topak kalmamasını ancak bu şekilde başarabilirsiniz.
Un ilave etmek çorbanızın daha kıvamlı olmasına yardımcı olacaktır. Eğer çok yoğun kıvamlı çorbalardan hoşlanmıyorsanız un ilave etmenize gerek yoktur.
Bu tarifte soğan, un, salça önceden güzelce kavrulur ve diğer malzemeler eklenerek çorba pişmeye bırakılır. Un sevmeyenler yerine bir patates kullanabilirler, un ve patates çorbanın kıvamının daha koyu olmasını sağlayacaktır. Hemen hemen her çorbaya kemik suyu ya da tavuk suyu kullanırım.
Tam buğday unu: Beyaz unda ruşeym ve kepek kısmı çıkartılır. Ancak tam buğday ununda buğday bütün olarak öğütülür. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadığı için en çok tercih edilen sağlıklı un çeşitlerinden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri