Hayrına yapılır bu tatlı dağıtımı. Dağıtılan tatlıyı yiyenlerde “hayır duası” ederler. Ege'de bu tatlı sadece ölünün ardından değil, düğün, nişan nikah, sünnet sonrası, atlatılan kaza sonrası, kazanılan sınav sonrası, askerlik sonrası gibi yüzlerce neden sonrası da tatlısı dağıtılır.
Başka birine lokma verdiğini görmek, rüya sahibinin başkalarına faydalı ve yararlı olduğuna veya olacağına işaret eder şeklinde yorumlanmıştır.
l Hayır lokmasını hem daha önce ölmüş olan kişinin ruhuna gitmesi ve kendisinin sevap kazanması için, hem de dünyaya yeni gelmiş olan çocuğunun sevinci ile ikram amaçlı dağıttırmaktadırlar. Her iki amaçta kişiye sevap kazandırmaktadır.
Bayatlamaması ve akitli tatlı olması nedeniyle oldukça tercih edilen bir üründür. Ölen kişinin ruhunun huzur bulması adına yapılan lokma dağıtmak işlemi, yiyen her kişinin yedikten sonra ölünün ruhuna dua okuması nedeniyle sevap işlenmesine sebep olur.
Bir işin güzel gitmesi için, sıkıntılı durumlardan kurtulmak için, birisi adına hayır işlemek için hayır lokması dökülür ya da döktürülür. Kimi zaman sevinçli günlerde düğünlerde, törenlerde, açılışlarda lokma dağıtılırken kimi zaman da cenaze, ölüm yıldönümü, hastalık gibi zor günlerde de dağıtım yapılabilir.
İlgili 37 soru bulundu
Yiyen kişi bedavadan tatlı yemiş olur ve dilerse döktürene hayırlı dualar okuyabilir. Döktüren kişi ise yiyenin duasıyla sevap alır. Maddi imkânı yerinde olan yetişkinlerin yapabileceği bu hayır işinin amacı ölen kişinin huzur içinde yatması ve cennete erişebilmesine katkı sağlamaktır.
Örneğin 500 kişilik lokma tatlısı dağıtım hizmeti her şey dahil 1.750 TL iken, 1000 Kişilik hayır lokması fiyatları 2.300 TL'dir. Ayrıca bu sayı arttıkça kişi başı fiyatlandırma düşmektedir. 2.000 kişilik lokma dağıtım talepleriniz için fiyatlandırmamız ise 4.000 TL'dir.
Komşular yaptıkları yemekleri ölü ailesine yardımda bulunmak ve kalplerini kazanmak için gönderirler. Çünkü cenaze sahipleri musibetle, gelen gidenlerle meşguliyet sebebiyle yemek yapamamış olabilirler.
Cenazelerde her evde helva kavuruluyor ve taziyeye gelen misafirlere ikram ediliyor. Hatta sonrasında ölünün, yedinci helvası, kırkıncı helvası, elli ikinci helvası diye bir çok kez yapılmaya devam ediyor.
Kavurma esnasında çıkan kokunun eski Türk geleneklerine göre ölünün ruhuna gittiğine inanılır. Koku ölünün ruhunu, helvanın kendisi ise geride kalanları besler. Hazırlanan irmik helvası ölünün ağzının tadı gelsin, İslam inancıyla kabir azabı hafiflesin gibi temennilerle pişirilir, misafirlere ikram edilir.
“Yemek yedirmek/dağıtmak” sadaka türünden bir ibadettir.
Günümüzde çoğunlukla lokma dağıtılmadan önce bir stant kurulur. Kurulan bu stant içinde kızdırılan yağa lokmalar hızlıca ard arda dökülür. Yağ içinde kızarmış olan lokmalar sıcak olarak misafirlere servis edilir. Böylelikle istenen hayır gerçekleşmiş olur.
Çok farklı nedenleri de olsa sonuç olarak amaç insanların hayır duasını almaya sebep olacak bir hayırda bulunmaktır. Hayır lokmaları genellikle hayatını kaybetmiş insanların adına, ruhuna bereket olsun inanışı ile yakınlarının yaptığı bir hayır girişimidir.
Mobil araçlarla sadaka lokması döken ve dağıtan kişiler bulunmaktadır. Bir lokma sadaka, daha önce ölen kişinin ruhuna fayda sağlamak ve ölenin dua alması için dağıtılır.
Düğün, dernek, cenaze olduğu zaman lokmacılar tüm mahalleye yetecek kadar lokma hazırlayıp, dağıtırlarmış. Günümüzde ise durum bunlardan pek farklı değil. Hayır sahipleri, dilekleri ya da niyetleri için Anadolu Yakası hayır lokması dağıtmaktadırlar.
Hayır lokması neden dökülür
Genellikle mevlit verirken gelen misafirlerin dualarını almak için, iş yerlerinin açılışında kazadan beladan korunsun kazancı bol olsun diye dökülür. Düğünlerde ve sünnetlerde ise bol bol yapılıp dağıtılır. Böylece hayır lokmasını dağıttıran kişi için bol bol dua edilir.
Ceset yumuşaksa onun ardından ölümlerin devam edeceğine, • Ceset ağırsa ölenin çok günahının olduğuna, hafifse az günahı olduğuna, • Cesedin rengi siyahsa günahının çok olduğuna inanılmaktadır.
1 ayda ölüye ne olur? Solunum durduktan sonra bakteriler harekete geçmektedir. Anında vücudu çürütmeye başlarlar. 1 ay içerisinde de vücudun birçok organı çürümüş olur.
Ölen kişi ölmeden önce gideceği yeri gördüğüne dair rivayetler vardır. Ancak bundan dolayı cesedinin ağırlaşacağına dair bir bilgi bilmiyoruz. İnsanlar ölürken yanında bulunanları güçlükle tanır ve bazen de hiç tanıyamaz. Bunun sebebi, ölüm anındaki insanın akli kuvvetinin zayıflaması olduğu sanılıyorsa da o değildir.
Ölüye ait eşyalar 1 hafta-10 gün içinde yıkanarak fakir fukaraya dağıtılır. Bazı giyecekler ise hatıra olması amacıyla saklanır. Ayrıca ölen kişinin ruhunun evini kontrole geldiğine inanılarak, ölü evinde 7 gün lamba/ışık yakılır.
Komşular, yaptıkları yemekleri ölü ailesine yardımda bulunmak ve kalplerini kazanmak için gönderirler. Çünkü cenaze sahipleri musibetle, gelen gidenlerle meşguliyet sebebiyle yemek yapamamış olabilirler.
Mezara gömülmesinden sonraki gelenekler; diğer bölgelerdeki geleneklerden farklı değildir. -Ölü evinde aş kaynamaz. -“Ölüyü böreksiz, düğünü beleksiz(hediyesiz) yapma” diye bir söz vardır. Dolayısıyla ölü evine yemek getiremeyen eş-dost şeker, pirinç, yağ gibi ihtiyaçları getirir.
Hayır lokması İstanbul'da, Cami önünde namaz çıkışı, metro durağı gibi insanların kalabalık olduğu yerlerde, mevlit, kandil, Cuma günü veya insanların kalabalıkça gittiği Eyüp Sultan, Yuşa tepesi, gibi kalabalık yerlerde ve hayır lokması dağıtımı için özel hazırlanmış mobil araçlarımızla hayır için dağıtılır.
izmir'in hemen hemen her noktasında lokma yapılır.özellikle cuma günü izmir'i ziyarete gelirseniz cami köşelerinde görürseniz, çekinmeden sıraya girin, halka hayır olarak dağıtılıyor. buna “lokma dökmek” ya da “lokma döktürmek” deniliyor.ortası delikli halka şeklinde olana izmir lokması, deliksiz, küçük yuvarlak ...
İzmir merkez ve ilçeleri için lokma fiyat listemiz. 350(üç yüz elli) kişilik İzmir lokma fiyatı 700 TL'dir. 450(dört yüz elli) İzmir lokma fiyatı 800 TL'dir. 550(beş yüz elli) İzmir lokma fiyatı 900 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri