Makarnanın pişip pişmediğini anlamanın en geçerli yolu ise tadına bakmaktır. Bu nedenle pişirme sırasında paket üzerinde yazan süreden 3, 2 ve 1 dakika önceden makarnanın tadına bakınız. Makarnayı pişirirken, haşlama suyuna tuz atınız, çünkü makarna tuzu sever. Tuzu, makarnanın suyu kaynadıktan sonra atmalısınız.
Pişen makarna süzülerek, ılık suyla yıkanır. Makarna asla soğuk suyla yıkanmamalıdır.Süzülen makarna, biraz yağ, tuz ve karabiber eklenerek hafif ateşte ısıtılır. Önceden hazırlanan sos eklenerek servis yapılır.
9- Makarnayı suyu tamamen akana kadar süzmek gerekir
Zira makarna suyundaki nişasta sayesinde hem sosun kıvamı artar hem de sosla makarnanın bağlanması kolaylaşır.
Kendi sosunda pişen makarna; ön haşlamaya gerek kalmadan, tek bir tencerede süzmeden pişen, bol domates soslu, pratik, oldukça doyurucu ve çok lezzetli bir tariftir.
İlgili 26 soru bulundu
Bu yöntemde ilk versiyonun aksine makarna süzgeci tencere ile birlikte kullanılır. Makarna süzme aşamasında süzgeç, tencerenin üzerine koyulur. Süzgeç tencerenin içerisine oturtulduktan sonra tencerenin içerisindeki su lavaboya boşaltılır. Böylece hem makarna tencerenin içerisinde kalmış hem de su boşaltılmış olur.
1 litre (5 su bardağı) suyu kaynatın, ardından içerisine 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı sıvı yağ atıp iyice karıştırın. Tuz ve yağ iyice karıştıktan sonra 1 paket makarnayı tencereye dökün. Pişirdiğiniz makarnanın kalınlığına göre 10-15 dakika arasında makarnayı kaynatın.
Makarna pişer pişmez bekletmeden küçük delikli ve ayaklı bir süzgeçle süzülmelidir. Makarna kesinlikle yıkanmamalıdır. Makarnanın pişme derecesine göre yüzeyinde bir miktar nişasta kalır ve bu nişasta makarnanın az sonra karışacağı sosu yüzeyinde tutmasına da yardımcı olur.
Süzgecin delikli kısmını içerisine yerleştirerek kaynatın. Kaynayan su içerisine herhangi bir kimyasal madde atmayın. Kaynayan suda süzgeci bir süre bekletin. Süzgeci sudan çıkartın ve iyice temizleyin.
Makarnayı süzdükten sonra ise sudan geçirmemelisiniz. Çünkü pişmiş makarnayı soğuk sudan geçirmek, makarnanın sos tutuşunu ve lezzetini azaltır. Mümkünse makarnayı hızlı bir şekilde süzüp yağda veya sosta çevirmek üzere tencereye alın.
Doğru: Makarnanızın çabuk soğumasını istiyorsanız soğuk suyun altına tutmaktan vazgeçin. Soğuk su makarnanın nişastasını kaybetmesine ve makarnanın ipeksi dokusunun bozulmasına neden olur.
4- Asla altını kısmayın: Suyun sıcaklığını kaynama noktasında tutmalısınız. Böylece makarna daha hızlı pişer ve al dente sonuç elde etmenin tek yolu budur. Ocağı kıstığınız anda makarnanızın hamur olmasına neden olursunuz.
Makarnayı önceden soğuk suda bekletin
Makarnayı bir süre soğuk suda bekletmek de onu daha lezzetli yapan yöntemlerden biri. Sebebi ise soğuk suda önceden bekletilen makarnanın sosu daha iyi içine çekebilmesi.
Makarnanın miktarı farketmez, makarna haşlarken mutlaka geniş bir tencere kullanmaya özen gösterin. Makarna haşlarken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise su kullanımı. Mutlaka bolca su ilave edin ve suyun fokur fokur kaynamasına özen gösterin. Sıcak su değil, oda sıcaklığında su ilave edip kaynamaya bırakın.
makarnayı haşladıktan sonra tencere ile kapak arasında belirli bir mesafe bırakmak suretiyle 40 derece eğim ile suyu süzme yöntemleridir. Pişmiş makarnayı gerdirilmiş temiz ince bir t shirt üzerine boşaltmaktır. Fazla su tshirt tarafından çekilir makarnanız hazır.
Makarnayı suya çok erken atıyorsunuz
Günün sonunda tabaklara koyduğunuz makarna eğer yapış yapış ve pişmemişse bunun tek bir sebebi var: Sabırsız olup makarnayı henüz tam olarak kaynamamış suya atmanız. Dolayısıyla makarnayı eklemeden önce suyun kaynama noktasına ulaştığından ve fokurdamaya başladığından emin olun.
Süzgeç, sıvıları süzmeye yarayan araçtır. Bir başka deyişle, bir akışkanı, içindeki katı maddelerden ayırmak için bez veya delikli bir kaptan geçirmek (süzmek) için kullanılan alet veya aletlerden oluşan düzenektir.
Klasik yer süzgeçlerini çok amaçlı alanlar; ev banyo ve mutfaklarında, spor salonu soyunma odası-duşlarında, bulaşıkhane-çamaşırhane, kaldırım okul ve hastanelerde kullanabilirsiniz.
Makarna suyu kaynamadan tencerenin içerisine asla makarnaları koymayın. Makarna suyu kaynamadan tencerenin içerisine asla makarnaları koymayın. Makarnayı daima fokur fokur kaynamakta olan suya atın.
Makarnayı suya attıktan sonra 3-5 kere, çubuk makarnayı ise, 7-8 kere karıştırarak makarnaların birbirine yapışmasını önleyebilirsiniz. Makarnanın içine yarım bardaktan biraz daha fazla sıvı yağ atılarak 10-15 dakika kadar makarnanın pişmesi beklenir.
edit: imla. uyarıyı iyi niyetle algılayıp yapılan cinsinden... suyuna tereyağ koyarsanız ve süzerken de üzerine su eklemeden süzerseniz lezzetine doyum olmayacak makarnadır.
Bu yüzden, bu kadar ferahlatıcı ve sağlıklı bir yemeği çok ağır yapmak istemiyoruz. Hala gram konusunda net değilseniz, normal büyüklükte bir bardak suyu bir metre olarak kullanabilirsiniz. Bir bardak makarna iki kişiye karşılık gelir.
İkiye kırılmış makarna eklenip, üzerini bir parmak geçecek kadar su ilave edilir (5 veya 5,5 su bardağı kadar). Arada bir karıştırarak, makarna yumuşayana kadar pişirilir. Kapağı kapatılıp, 10 dakika dinlendirilip servis edilir. Fotoğrafta iki çeşit makarna çeşidi var, ben spagetti olanı daha çok beğendim.
Makarna İçin Malzemeler :
1/2 paket makarna (250 gr) 8 su bardağı su. 1 silme yemek kaşığı tuz. 1 yemek kaşığı dolusu tereyağı
Genellikle makarnalar 10-12 dk gibi sürede pişer. Bu sürede makarna çok pişmiş sekilde pişer. Eğer al dente yani dişe dokunur dirilikte pişirmek istiyorsanız; 8-10 dk gibi bir süre pişirmeniz gerekir. Bu süreler kaynayan suya makarnayı attığımız zamandan itibaren geçen sürelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri