Bu düşünce doğru bir düşüncedir. Ancak halk arasında tren kullanan kişiye tren sürücüsü veya tren şoförü denildiği de bilinmektedir. Banliyö trenleri, ülkeler arasında yolcu veya yük taşımacılığı yapan trenle ve şehir içi trenleri kullanan kişiler makinist olarak adlandırılırlar.
Makinist: Lokomotif kullanan kişilere, tren kullanan kişilere, büyük bir taşıt kullanan kişilere denmekte olan bir isimdir.
Makinistler ise banliyö trenleri ve benzeri şehir içi ya da şehirler / ülkeler arası yolcu ya da yük taşımacılığı yapan trenlerin şoförlerine verilen isimdir. Ancak halk arasında tümüne tren sürücüsü / tren şoförü de denilebilir.
Trenleri kullanan görevlilere MAKİNİST denir.
Treni kimin kullandığı da her zaman merak edilen bir soru olmuştur. Tren, makinist adı verilen kişiler tarafından kullanılır. Ulaştırma Bakanlığı tarafından açılan makinist kursunu alan ve yapılan sınavda başarılı olan kişiler makinist olarak istihdam edilir.
İlgili 40 soru bulundu
Makinist, herhangi bir makineyi kullanmaktan veya tamirinden sorumlu kimse.
Genellikle şehir içlerinde yolcu taşımacılığı yapan, özel raylar üzerinde hareket eden ve elektrik gücüyle çalışan ulaşım araçlarına tramvay denir. Bu ulaşım araçlarını yani tramvayları kullanan kişilere ise vatman adı verilir.
Makinistler yolcu ya da yük trenlerini kullanırlar. Bu trenlerle yapılan yolculuğun zamanında gerçekleşmesinden ve güvenli olmasından sorumludurlar.
Makinist olmak için üniversitelerin, Elektronik Teknolojisi, Makine, Raylı Sistemler Makinistlik, Raylı Sistemler Elektrik Elektronik Teknolojisi, Raylı Sistemler Makine Teknolojisi, Otomotiv Teknolojisi önlisans bölümlerinden birinden mezun olma şartı bulunmaktadır.
c) Tren personeli: Yolcu trenlerinde görev yapan; Tren Şefi, Kondüktör, Yataklı Servis Görevlisi ve Tren Odacısını, ç) Yolcu hizmetleri personeli: Yolcu kontrolörü ve Gişe Memurunu, ifade eder.
Tren kullanan kişilere makinist denildiği bilinmektedir. Ancak tramvay ve metro kullanan kişilerin sürücü isimleri değişmektedir. Buna göre tramvay ve metro sürücüleri vatman olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca vatman ve makinist sıkça karıştırılan meslekler olarak bilinirler.
Belirli zaman aralıklarında çalışan bu araçlar, günlük hayatta önemli oranda kolaylaştırır. Bu doğrultuda tramvay sürücüsüne ise Vatman denir. Zeynep İşmanOnline dil eğitiminde nelere dikkat edilmeli?
Araba kullanan kişilere Şoför denir.
Şoför olabilmek, araba kullanabilmek için eğitim alınmalı ve ve ehliyet sahibi olunmalıdır. Araba kullanmayı bilmeyen kişiler araba kullanamaz ve şoför olamaz.
Lokomotif, raylar üstünde bir vagon dizisini çekmede kullanılan buharla ya da bir motorla çalışan makinedir. Fransızcadaki locomotive sözünden alınmıştır.
Tramvay, metro veya tren kullanan kişiye tren sürücüsü ya da diğer adıyla vatman denir. Tren sürücüsü / vatman olmak için B sınıfı ehliyet sahibi olmak ve metro, tramvay kullanımında 6 ay süreyle deneyim elde etmek yeterlidir.
Vapur kullanan kişi Kaptan denir. Her aracın bir kullanıcısı ve bu kullanıcının bir adı veya unvanı vardır. Örneğin uçağı kullanan kişiye pilot ,Treni kullanan makinist,arabayı şoför kullanır.
Yolcu ve yük trenlerini güvenli bir şekilde kullanarak bir yerden bir yere götüren kişilere makinist denir. Raylı Sistemler Makinistliği bölümü de uluslararası standartlarda iyi eğitim almış makinistler yetiştirmek için kurulmuş olan ön lisans bölümlerinden biridir.
Makinist olmak için öncelikle gerekli eğitimlerin alınması şarttır. Üniversitelerin Elektronik Teknolojisi, Makine, Raylı Sistemler Makinistlik, Raylı Sistemler Elektrik Elektronik Teknolojisi, Raylı Sistemler Makine Teknolojisi ve Otomotiv Teknolojisi gibi önlisans programlarını bitirmeleri gerekmektedir.
Makinist Kaç Yıl Okur? Makinist olmak için üniversitede 2 yıl ya da meslek lisesinde 4 yıl eğitim alınmalıdır. Ayrıca bu kişilerin makinistlik ehliyeti alması gerekir.
eleman.net verilerine göre, Makinist 2023 yılında ortalama 38.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Makinist , Temmuz 2023 yılında ortalama 38.700 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 31.020 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Deniz taşıtlarına ise gemi, feribot, vapur örnek verilebilir. Bu taşıtları kullananlara ise kaptan ismi verilmektedir.
Makinistlik belki de en zor ve fedakarlık gerektiren mesleklerin başında geliyor. Bayramlarda tatil yapamayan, haftasonlarını ailesiyle geçiremeyen ve uzun süre sevdiklerinden ayrı kalan makinistler, anlattıklarıyla mesleklerinin zorluklarını da gözler önüne seriyor.
Treni kullanan kişiye genel olarak makinist denir. Makinist ismi bir çok demiryolu terimi gibi dilimize Fransızca'dan geçen bir kelimedir.
Vatmanlık, şehir içi yolcu taşımada kullanılan tramvay ve metro gibi raylı sistemlerin sürücüsü görevini ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri