oksitlenir ve şekerin içindeki bazı uçucu maddeler kaybolur. Daha fazla ısıtırsak da siyahımsı bir renge bürünür. Bu aşamada karamelize olan şekerin yapısı tekrar değişir ve ortaya başka kimyasal özelliklere sahip olan bir madde çıkar.
Şeker Karamelize Etmek
En çok bilinen ve kullanılan şeker karamelizasyonu yönteminde yüksek sıcaklıkta ısıtılan şeker, içerisinde yer alan moleküllerin dehidrasyon ve oksidoredüksiyon reaksiyonları ile kimyasal bir değişikliğe uğrar. Böylece daha koyu renkli ve kıvamlı bir maddeye dönüşür.
Tuz ve şeker ısıtılınca bir renk değişimi (kahverengi) olduğunu, bu nedenle olayın kimyasal olabileceğini belirtmişlerdir. Demirin ise yüksek sıcaklıklarda eriyeceğini bu nedenle değişimin fiziksel olduğunu ifade etmişlerdir.
Şekerin karamele dönüşmesi genellikle 170 °C civarında olur. Şeker molekülleri oksitlenir ve bazı uçucu maddelerin kaybolması sonucu karamel lezzeti ortaya çıkar. Karamel şekerlemelerde ve tatlılarda yaygın olarak kullanılır.
“Örneğin erime, donma, buharlaşma, kaynama, yoğuşma ve çözünme gibi olaylar fizikseldir” (Kıngır, 2016, 90). “…Tuzun, şekerin suda çözünmesi, elektron hareketiyle iletkenlik (Bakır tel gibi metallerin elektriği iletmesi) fiziksel değişim örneklerinden bazılarıdır” (Güntut, Güneş ve Çetin, 2017, 136).
İlgili 30 soru bulundu
Karamelizasyon, çok karmaşık olabilen kimyasal reaksiyonlardan oluşur ve bu reaksiyonların bazıları henüz tam olarak anlaşılamamıştır.
Fakat genelde şeker deyince kimyasal ismi "sakkaroz" olan tatlı beyaz kristal yapıdaki madde kastedilir. Şeker pancarından ve şeker kamışından elde edilen şeker "sakkaroz"dur.
Şeker (sofra şekeri olarak bilinen Sakkaroz), kuru ısıya maruz bırakıldığı zaman 140 C erimeye başlar ve 160 C'de tam olarak eriyerek açık sarı renkte ince bir şurup halini alır. Isı yükselmeye devam ederken, şeker şurubunun rengi sarıdan kahverengine dönemeye devam eder. Bu renk değişiminin adı karamelizasyon denir.
Öncelikle toz şekeri yayvan bir tavaya alarak kısık ateşte şeker eriyene kadar bekleyin. Şeker erimeye başladığında önce şeffaflaşır, ardından karamelize olmaya başlar. Şekerin tamamı eridiğinde içerisine tereyağı ekleyerek tahta kaşıkla karıştırın. Bu esnada şeker kabarmaya başlayabilir, kısa sürede sönecektir.
Karamel, dünyadaki pek çok resmi otorite tarafından güvenli olarak kabul edilen bir gıda renklendiricisidir ve uzun yıllardır gıda sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu otoritelerin tamamı yiyecek ve içeceklerde karamelle renklendirmenin güvenli olduğuna karar vermiş ve kullanımına bir kısıtlama getirmemiştir.
Kimyasal olaylarda maddenin yapı taşı değişirken, fiziksel olaylarda sadece görünüm ve şekil değişir. Ayrıca bütün yırtılma olayları fizikseldir. (kimyasal değişim maddenin kimliğini tamamen değiştirir kağıdın yanması bir tepkime değildir, kimyasal değişimdir.)
Yumurtanın kırılması olayı fiziksel değişime örnek olarak verilmektedir. Fiziksel değişim maddelerin yapılarında herhangi bir değişiklik meydana gelmeden dış görünüşlerinde olan değişiklikleri içermektedir.
Sebzelerin rendelenerek ya da doğranarak salata yapılması fiziksel değişimdir.
Şekerin yüksek sıcaklıkta ısıtılması sonucu şeker molekülünün dehidratasyon ve oksidoredüksiyon reaksiyonları ile kimyasal değişikliğe uğraması ve koyu kahve renkli bir maddeye dönüşmesi. Bütün şekerler karamelizasyona uğrayabilirler.
Karamelin şekerin ısıyla eritilmesiyle elde edildiğini belirtmiştik. Ancak bu noktada şekerin yanmasını önlemelisiniz. Şeker yandığı takdirde acılaşacak ve karamelinizin lezzetini bozacaktır.
Maillard reaksiyonu gıdaların proteinlerinin sindirilebilirliğini azaltır. Bunun yanında karamelizasyonda bilinen bir esmerleşme reaksiyonudur. Karamelizasyon sadece 120- 150 C de oluşurken, Maillard reaksiyonları oda sıcaklığında meydana gelir.
Karamelize şeker anlamına gelen karamel, bejden kehribara ve koyu kahverengiye değişen zengin, tatlı, yapışkan bir sıvı oluşturmak için şekerin suda eritilmesiyle yapılır. Tatlı olarak tek tat olarak veya pudinglerde, tatlılarda, keklerde ve bisküvilerde kullanılan karamel, meyve gibi diğer tatlarla da iyi uyum sağlar.
Esmer şekeri tencereye alıp kısık ateşte erimesini bekleyin. Arada tahta kaşıkla karıştırın. Şeker tamamen eridikten sonra tencereyi ocaktan alın ve tereyağını ekleyin.
Çok hafif ve lezzetli hemde çok kolay. Şekeri tencereye koyup kısık ateşte eriyip rengi dönene kadar karıştırın . Dikkat edin şeker yanmasın yoksa çok acı bir tadı olur.
KARAMELİZE KELİMESİNİN ANLAMI
Şekerin yakılması ile yapılan şekerleme anlamına gelir. Şeker karamelize edildiğinde kahverengi erimiş bir hal alır. Söylenişi zor geldiğinden hatalı söylenen kelimelerdendir. Bu sebeple yazım yanlışı yapılır.
Tencerenize yanık kısmın üzerini geçecek kadar su koyun ve içerisine bir miktar bulaşık makinesi deterjanı ekleyin. Bu şekilde tenceredeki suyu kaynatın ve bir gece bekletin. Bir gece sonunda bir tahta kaşık yardımıyla yanık kısımların kolayca temizlendiğini göreceksiniz.
oksitlenir ve şekerin içindeki bazı uçucu maddeler kaybolur. Daha fazla ısıtırsak da siyahımsı bir renge bürünür.
Yanma, çürüme, paslanma, bileşik yapma gibi özellikler kimyasal özelliklerdir. Kimyasal değişimde maddenin aynı zamanda molekül yapısı da değişir. Kimyasal değişimde maddenin geri dönüşümü olmaz. Buna bağlı olarak bu özelliklerde meydana gelen değişmelere de kimyasal değişmeler denir.
Kimya biliminde şekerler, karbonhidratlar sınıfında yer alan ve sakkaritler olarak bilinen maddelerdir. Sakkaritler; içerdikleri basit şeker birimlerinin sayılarına bağlı olarak monosakkaritler, oligosakkaritler ve polisakkaritler olarak değişik sınıflara ayrılırlar.
Sütün mayalanarak yoğurt haline gelmesi kimyasal bir süreç olarak ifade edilmektedir. Mayalanma işlemi sırasında organik maddeler mikroorganizmalar tarafından birtakım değişikliklere uğratılmaktadır. Bu değişiklikler sonrası sütün yapısı değişmektedir. Bu işlem sırasında yararlı bakteriler kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri