Etinizin kurumaması için çok uzun süre pişirmemeniz gerekir. Etiniz piştikten sonra tavanızın içerisinden çıkarıp bir kesme tahtasının üzerine lokumu alın ve üzerini hafifçe kapatarak oda sıcaklığında beş dakika bekleterek lezzetinin oturmasına yardımcı olun.
Lokum, kuru, serin, hava almayan ve güneş görmeyen ortamlarda saklanmalıdır. Kendi ambalajı açıldıktan sonra, hava almaması için cam kavanoza aktarılır ve kavanozun kapağı kapatılır. Cam kavanoz gölge ve serin bir yerde muhafaza edilir. Lokum, buzdolabında ağzı kapalı bir şekilde 15 güne kadar saklanabilir.
Açıklama. Lokumu tükettikten sonra hava almayacak şekilde kapağını kapatıp saklanabilir aksi halde sertleşme meydana gelir. Aynı zamanda lokumun içinde bulunun kuruyemişten ötürü aşırı sıcak ortamda tutulmamalı ve direkt güneş ışığından uzak tutulmalıdır.
Serin, kuru, hava almayan ve gölge ortamlar, lokum için ideal saklama ortamlarıdır. Kendi ambalajı/ kutusu, açıldıktan sonra hava almayan bir ortam sunamıyorsa, lokumları ağzı kapanabilen bir cam kavanoza aktarmanızda yarar var.
0-4 derece buzdolabında vakumlu paketi açılmadan 4 gün, -18 derece buzlukta 3 ay saklanabilir. Donuk ürün çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Taze lokumun rengi parlak ve canlıdır. Bayat lokum ise mat ve solgun görüntüsünden anlaşılır. Ayrıca lokumun elastiki bir yapıda olması gerekir.
Lokumun Üzerindeki Beyaz Toz Nedir? Lokum üzerindeki tozlar uygulanan tarife göre değişkenlik gösterebilir. Bu tozlar nişasta veya Hindistan cevizi tozu olarak öne çıkar. Son derece lezzetli ve besleyici olan beyaz tozlar olmadan lokumun kıvamını tutması zor bir hale gelebilir.
Safranbolu, evleri kadar lokumu ile de meşhurdur.
Bayram öncesinde şekerleme alışverişi yapacaklar dikkat: Açıkta satılan yerlerden alacağınız lokum ve şekerler sağlığınız açısından tehdit oluşturabilir. Gıda Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı Ramazan Çelebi, bayat lokumun, insan sağlığı açısından ciddi risk taşıyabileceği uyarısında bulundu.
Kaymaklı lokum sizlere soğuk zincirde (köpük ve buz içinde) ulaştırılır. Buzdolabında (+4°C) saklanır. Katkı maddesi içermediği için, manda kaymağının taze kalacağı süre olan, 7 günde tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Diğer yöresel lezzetlerimiz için böyle bir süre kısıtlamamız yoktur.
Buzdolabına kaldırarak soğuyup sertleşmesi için bir gece bekletin. Ertesi gün buzdolabından çıkardığınız lokumları kare kare kesip köşelerinin sivriliğinin gitmesi için elinizle hafifçe yuvarlayın. Yuvarladığınız lokumları servis tabağına alıp üzerine Hindistan cevizi, fındık veya ceviz serpin.
Saklama Koşulları
500 g Güllü Lokum, ambalajı açılmadığı müddetçe serin ve kuru ortamda muhafaza edilebilir. Rutubetsiz bir yerde ve normal oda koşullarında son kullanma tarihine kadar bozulmadan saklanabilir.
Baklava gibi sevilen lezzetlerin tarifinde yer alan nişasta ise; hamurların birbirine yapışmasını önlemek için kullanılmaktadır. Sütlü tatlılarda yer alan önerilen nişasta, kıvam vermek için eklenir.
Lokum; su, şeker, nişasta ve sitrik asit veya tartarik asit veya potasyum bitartarat ile hazırlanan lokum kitlesine gerektiğinde çeşni maddeleri, kuru veya kurutulmuş meyveler ve benzeri maddelerin ilavesiyle tekniğine uygun olarak hazırlanan geleneksel bir Türk tatlısıdır.
Soğuyan lokum kitlesi kalıplardan alınır. Kesme tezgahların üzerine bırakılır. Tezgah üzerinde lokumun çeşidine göre pudra şekeri veya Hindistan cevizi bulunur.
Günlük düzenli lokum tüketimi, antioksidan özellik yaratarak toksik maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar. Böylelikle bağışıklık güçlenir ve hasta olma riskiniz büyük oranda azalır. Ayrıca toksinlerin vücut dışına atılması, vücut yaralarının oluşumunu da önleyen bir etki yaratır.
Besin Değeri Yüksektir
Karbonhidrat, protein, potasyum, kalsiyum ve demir açısından zengin bir kaynak lokumun besin değeri de oldukça yüksektir. Zengin içeriği ve yoğun aromasıyla lokum, vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyum ve vitamini karşılamaktadır.
Özellikle bayramlarda ve özel günlerde, mevlitlerde ve kutsal günlerde dağıtılan Türk lokumu, bugün gerek misafirlere ikram etmek için, gerekse de kahvenin yanında tüketmek için her evde mutlaka bulunur. Aynı zamanda yeni doğum yapmış olanlara ya da bir hastalıktan kurtulmuş olanlara da hediye olarak götürülür.
Lokum tozu için: 3 Su Bardağı Pudra Şekeri. 1 Su Bardağı Nişasta.
Üç adet kabın içine pudra şekerinin yarısını serpin ve karışımları üzerine boşaltın. Kalan pudra şekerini de üzerilerine serpin. Soğuk bir yerde veya buzdolabında soğumaya bırakın. İstediğiniz şekilde kesip servis yapın.
Lokum alırken parmak ile lokuma bastırarak taze olup olmadığı anlaşılabilir. Bastırdıktan sonra lokum eski halini alıyorsa bu taze olduğu anlamına gelir.
Bu sağlık sorunlarının yaşanma riskini azaltmak için uzmanlar, günde 5 tane vanilyalı veya kakaolu lokum tüketilmesi gerektiğini vurguluyor.
Lokum, şeker, su, sitrik asit ve nişasta ile hazırlanır, geleneksel bir Türk tatlısıdır. Tarihsel olarak bakıldığında tarihi çok eskilere dayanır. Kuru meyve ve kuruyemişler ile tatlandırılır. Bayramlarda ya da misafirliğe giderken götürülür.
Bazı lokum türleri şunlardır: kuş lokumu, fındık lokumu, ceviz lokumu, çifte kavrulmuş lokum, fıstık lokumu, hindistan cevizli lokum, meyveli ve limonlu lokum, kremalı, güllü lokum, nar lokumu, nane lokumu, çikolatalı lokum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri