Sığır jelatini, helal jelatin adıyla bilinen bir tür katkı maddesidir. Lokum, çikolata, içecek ve tatlı gibi gıda ürünlerinde kullanılmaktadır. Türkiye'de kullanılan sığır jelatini ithal olarak temin edilir ve helal hayvanlardan elde edilir.
Sığır jelatini içeren ürünlerin çoğunu ise gıda ürünleri kapsıyor. Genellikle şekerleme, tatlı, pasta, lokum gibi tatlı yiyeceklerde sığır jelatinine rastlamak mümkün oluyor.
Lokum; su, şeker, nişasta ve sitrik asit veya tartarik asit veya potasyum bitartarat ile hazırlanan lokum kitlesine gerektiğinde çeşni maddeleri, kuru veya kurutulmuş meyveler ve benzeri maddelerin ilavesiyle tekniğine uygun olarak hazırlanan geleneksel bir Türk tatlısıdır.
Şeker: Lokumun üretiminde en önemli hammaddelerden birisidir. Su bağlayıcı ve doku yapıcı olarak 18.yy sonlarından itibaren lokum üretiminde kullanılmaya başlanmıştır. Nişasta: Lokum üretiminde kullanılan temel hammaddelerden diğer biride nişastadır.
Lokumun Üzerindeki Beyaz Toz Nedir? Lokum üzerindeki tozlar uygulanan tarife göre değişkenlik gösterebilir. Bu tozlar nişasta veya Hindistan cevizi tozu olarak öne çıkar. Son derece lezzetli ve besleyici olan beyaz tozlar olmadan lokumun kıvamını tutması zor bir hale gelebilir.
İlgili 28 soru bulundu
Baklava gibi sevilen lezzetlerin tarifinde yer alan nişasta ise; hamurların birbirine yapışmasını önlemek için kullanılmaktadır. Sütlü tatlılarda yer alan önerilen nişasta, kıvam vermek için eklenir.
Lokum; şeker, mısır nişastası ve suyun uygun oranlarda karıştırılması ve meyve ya da kuruyemiş eklenerek belirli bir sıcaklık ve sürede açık kazan veya buhar ceketli, otomatik karıştırıcılı kazanlarda pişirilmesi sonucu elde edilen bir gıdadır.
Buzdolabına kaldırarak soğuyup sertleşmesi için bir gece bekletin. Ertesi gün buzdolabından çıkardığınız lokumları kare kare kesip köşelerinin sivriliğinin gitmesi için elinizle hafifçe yuvarlayın. Yuvarladığınız lokumları servis tabağına alıp üzerine Hindistan cevizi, fındık veya ceviz serpin.
Lokum, kuru, serin, hava almayan ve güneş görmeyen ortamlarda saklanmalıdır. Kendi ambalajı açıldıktan sonra, hava almaması için cam kavanoza aktarılır ve kavanozun kapağı kapatılır. Cam kavanoz gölge ve serin bir yerde muhafaza edilir. Lokum, buzdolabında ağzı kapalı bir şekilde 15 güne kadar saklanabilir.
⭐️Önemli⭐️👉 krem tartar lokumun yapısını sabitleyici bir doku oluşturur. Muhafaza etme süresini uzatır. Krem tartar kullanmadan da yapabilirsiniz fakat; 3/4 saat sonra hafif sulanmaya müsait olduğundan; hemen ikram edip, tüketmenizi tavsiye ederim.
Atıştırmalık lezzetlerde kıvam arttırıcı olarak sığır jelatini kullanılıyor. Lokum, çikolata, hazır tatlılarda belirli miktarda sığır jelatini yer alır.
İÇİNDEKİLER :Şeker, Su, Mısır Nişastası, Antep Fıstığı, Pudra Şekeri, Asitliği Düzenleyici (Limon Tuzu). MUHAFAZA KOŞULLARI :Serin ve Rutubetsiz Ortamda Korunmalıdır. Doğrudan Güneş Işınlarına Maruz Bırakılmamalıdır.
Jelatin üretiminde başlıca hammadde olarak domuzun kemik ve deri altı tabakası ile sığırın kemik ve derileri kullanılmaktadır.
Tarife göre ısıtılmış sıvıya eklenip karıştırılarak veya malzemelerle birlikte pişirilerek kullanılabilir. Soğuk tarifler için ise jelatin az miktarda sıcak sıvıda eritilip ılıtıldıktan sonra eklenir. Bu ürüne ait alerjen ve besin öğeleri ile ilgili bilgilendirme için tıklayın.
Sığırdan elde edilen jelatin helal olduğu için, mamüllere katılmasının bir mahzuru yoktur. Domuz, dinen necis olduğu için, ondan elde edilen jelatinin mamüllere konması halinde o mamülün kullanılması caiz olmaz.
Havayla Temas Önlenmeli
Hemen hemen her gıda gibi, lokumun da tazeliğini korumasının ön şartı, hava almayan bir ortamda bulunmak. Havayla uzun süre temas, lokumun sertleşmesine neden olur. Bu ise, lokumu lokum yapan o kendine özgü formun kaybedilmesi anlamına geliyor.
Taze lokumun rengi parlak ve canlıdır. Bayat lokum ise mat ve solgun görüntüsünden anlaşılır. Ayrıca lokumun elastiki bir yapıda olması gerekir.
Kaymaklı lokum sizlere soğuk zincirde (köpük ve buz içinde) ulaştırılır. Buzdolabında (+4°C) saklanır. Katkı maddesi içermediği için, manda kaymağının taze kalacağı süre olan, 7 günde tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Diğer yöresel lezzetlerimiz için böyle bir süre kısıtlamamız yoktur.
Lokum alırken parmak ile lokuma bastırarak taze olup olmadığı anlaşılabilir. Bastırdıktan sonra lokum eski halini alıyorsa bu taze olduğu anlamına gelir.
İçindekiler: şeker, çöğen ekstratı, şeker şurubu, mısır nişastası, hindistan cevizi, antep fıstığı, su, asitlik düzenleyici sitrik asit (E330) Alerjen Uyarısı: yumurta ve yumurta ürünleri, badem, ceviz, fındık, yer fıstığı vb. sert kabuklu meyveler, susam tohumu ve susam tohumu ürünleri, glüten tahıl ürünleri, süt ...
Dinlenmiş lokumu bıçak ya da hamur ruleti yardımıyla istediğiniz büyüklükte kesin ve nişastaya bulayın. Dilerseniz nişasta yerine hindistan cevizi de kullanabilirsiniz.
Agar Agar Tozu: Bitkisel Kıvam Arttırıcı
Agar agar, kırmızı deniz yosununun özel yöntemlerle özünün ayrıştırılmasıyla elde edilen jelatin kıvamlı bir maddedir.
Taslakla lokumun kimyasal özellikleri de belirlendi. Buna göre, lokumda toplam şeker, sakaroz cinsinden kütlece en az yüzde 75 olacak. Mevcut tebliğde bu oran yüzde 80 olarak uygulanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri