Nişasta: Lokum üretiminde kullanılan temel hammaddelerden diğer biride nişastadır. Nişasta su ile karıştırılarak ısıtıldığında jelatinizasyon gerçekleşmektedir . Lokumun en önemli kalite özelliği olan doku, yüzey parlaklığı ve saydamlığı jelatinizasyon olayının tam olarak oluşması ile sağlanmaktadır .
Baklava gibi sevilen lezzetlerin tarifinde yer alan nişasta ise; hamurların birbirine yapışmasını önlemek için kullanılmaktadır. Sütlü tatlılarda yer alan önerilen nişasta, kıvam vermek için eklenir. Tam kıvamında bir muhallebi yapmak isterseniz nişasta kullanmanız gerekir.
Lokum; şeker, mısır nişastası ve suyun uygun oranlarda karıştırılması ve meyve ya da kuruyemiş eklenerek belirli bir sıcaklık ve sürede açık kazan veya buhar ceketli, otomatik karıştırıcılı kazanlarda pişirilmesi sonucu elde edilen bir gıdadır.
3 su bardağı su, şeker ve limon tuzunu ocağa alın ve kaynamaya bırakın. Başka bir kapta 1. 5 bardak suyu mevsimi olduğu için sıkılmış portakal suyunu ve nişastayı karıştırıyoruz, nişastası erisin.
Havayla uzun süre temas eden lokum, sertleşir ve özel formunu kaybeder. Lokumu aşırı sıcak ortamda bırakmak ise, çok fazla yumuşamasına ve formunu kaybetmesine neden olur.
İlgili 35 soru bulundu
Havayla Temas Önlenmeli
Her türlü gıdanın tazeliğinin korunması gibi lokumun da tazeliğini korumak gerekir. Lokumun taze kalmasındaki ilk şart hava ile temasının kesilmesidir. Hava almayan ortamlarda bulunan lokumun tazeliğini her zaman yakalayabilirsiniz.
Lokum alırken bazı özelliklerine dikkat edilerek lokumun kalitesi anlaşılabilir. Örneğin lokum kaliteli ise ele yapışmaz ve uzar. Ayrıca yenildiğinde dişe yapışmamış olması da lokumun kalitesini göstermektedir. Bunun yanı sıra çiğ nişasta tadı geliyorsa buradan da lokumun iyi olmadığı anlaşılır.
Nişasta: Lokum üretiminde kullanılan temel hammaddelerden diğer biride nişastadır. Nişasta su ile karıştırılarak ısıtıldığında jelatinizasyon gerçekleşmektedir . Lokumun en önemli kalite özelliği olan doku, yüzey parlaklığı ve saydamlığı jelatinizasyon olayının tam olarak oluşması ile sağlanmaktadır .
Lokum; şeker, mısır nişastası ve suyun uygun oranlarda karıştırılması ve meyve ya da kuruyemiş eklenerek belirli bir sıcaklık ve sürede açık kazan veya buhar ceketli, otomatik karıştırıcılı kazanlarda pişirilmesi sonucu elde edilen bir gıdadır.
Nişasta yerine ne koyabilirim, nişasta muhallebisi konabilir mi? Un, ara kök, patates nişastası, tapyoka ve hatta hazır patates püresi granülleri ile değiştirilebilir. Buğday ya da patates nişastası kullanılabilir. Kekte üçte bir un yerine buğday nişastası kullanılabilir.
Nişasta, farin veya amidon, suda çözünmeyen, kompleks bir karbonhidrat. Bitkiler tarafından fazla glikozu depolamak için kullanılır. Endüstride tutkal, kâğıt ve tekstil yapımında kullanılır. Gıda sanayisinde kıvamlandırıcı, yemek yapımında sıvıları koyulaştırmakta kullanılır.
Pirinç Unu
İnce öğütülmüş pirinçlerden elde edilen pirinç unu, reçetelerde sık sık nişasta ikamesi olarak kullanılan bir malzeme. Özellikle Asya mutfağına özgü tatlı, erişte ve çorba reçetelerinde karşımıza çıkabiliyor.
Lokumun Üzerindeki Beyaz Toz Nedir? Lokum üzerindeki tozlar uygulanan tarife göre değişkenlik gösterebilir. Bu tozlar nişasta veya Hindistan cevizi tozu olarak öne çıkar. Son derece lezzetli ve besleyici olan beyaz tozlar olmadan lokumun kıvamını tutması zor bir hale gelebilir.
Nişasta kullanmanın kek tarifleri üzerindeki etkisi nedir derseniz, yine daha uzun süre bayatlamadan kalmasını sağladığını, bunun yanı sıra malzemelerin bir arada durmasınıa yardımcı olup keklerin daha pofuduk pofuduk, daha kabarık olmasını sağladığını söylemeden geçmeyelim.
Nişasta, içerisine girdiği hamur işlerinin ağızda dağılan bir yapıda olmasını sağlar. Homojen bir görünüm elde eder ancak özellikle kurabiyelerde kum gibi denilen o kıvamı sağlayan malzemedir.
Yaraları İyileştirir
Vücutta çeşitli nedenlerden dolayı oluşmuş yaraları kısa sürede iyileştirebilen lokumdan iltihaplı bir cilt hastalığı olarak bilinen çıbanın tedavi edilmesinde de yararlanılır. Çıbanın üzerine lokum sarılıp bir süre bekletildiğinde yavaş yavaş iyileşmeye başladığı görülür.
Lokum, su, şeker, nişasta ve sitrik asit veya tartarik asit veya potasyum bitartarat ile hazırlanan lokum kitlesine gerektiğinde çeşni maddeleri, kuru veya kurutulmuş meyveler ve benzeri maddelerin ilavesiyle tekniğine uygun olarak hazırlanan geleneksel bir Türk tatlısıdır.
Pişirme sırasında şekerlenmeyi önlemek ve karışımın kestirilmesi için sitrik asit ve/veya krem tartar katkısı yapılmaktadır. Bu katkı aşamasında ister geleneksel, ister endüstriyel üretim olsun, en çok tercih edilen ürün limon tuzu (sitrik asit)'dur.
İlk olarak nişastanın yapımı için ana maddenin buğday olduğu bilinmelidir. Yıkana buğdaylar kazanlarda kaynatılarak bir miktar güneş altında bekletilir. Devamında bekletilen bu buğdaylar insan eli veya özel araç sayesinde dövülme işlemi gerçekleşir.
Nişasta neden sertleşir? Karışımın üzerine bir kuvvet uygulandığında ise su molekülleri nişasta parçacıkları arasından çıkar ve nişasta molekülleri bir arada kümelenir. Bu durum karışımın üzerine kuvvet uygulandığında oobleck'in katı gibi davranmasına neden olur.
Lokum tozu için 3 su bardağı pudra şekeri ve 1 su bardağı nişasta bir kapta karıştırılır. Kare veya dikdörtgen bir tepsinin altına 1 su bardağı lokum tozu serperek lokumun döküleceği tepsi hazır hale getirilir.
Safranbolu, evleri kadar lokumu ile de meşhurdur. Safranbolu lokumu, coğrafi işaret belgeli olup; standartlara uygun olarak üretilmektedir. Lokumlar her dem taze ve lezzetlidir. Safranlı, fındıklı, çifte kavrulmuş antep fıstıklı, güllü, sade sakızlı, hindistan cevizli gibi çeşitleri vardır.
Taze lokumun rengi parlak ve canlıdır. Bayat lokum ise mat ve solgun görüntüsünden anlaşılır. Ayrıca lokumun elastiki bir yapıda olması gerekir.
GLİKOZLU TATLI NASIL AYIRT EDİLİR!
Glikozlu tatlının ayrımının nasıl yapılacağını açıklayan Bilmez, “Glikozlu tatlı, yerken boğazı yakar. 2 ile 3 gün içinde eğer tatlı şekerlenmezse o tatlı glikozludur. Glikozlu tatlı ise 10 güne kadar şekerlenmeden ilk günkü parlaklığını korur” dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri