Pişirme sırasında şekerlenmeyi önlemek ve karışımın kestirilmesi için sitrik asit ve/veya krem tartar katkısı yapılmaktadır. Bu katkı aşamasında ister geleneksel, ister endüstriyel üretim olsun, en çok tercih edilen ürün limon tuzu (sitrik asit)'dur.
Lokumun Üzerindeki Beyaz Toz Nedir? Lokum üzerindeki tozlar uygulanan tarife göre değişkenlik gösterebilir. Bu tozlar nişasta veya Hindistan cevizi tozu olarak öne çıkar. Son derece lezzetli ve besleyici olan beyaz tozlar olmadan lokumun kıvamını tutması zor bir hale gelebilir.
Soğuyan lokum kitlesi kalıplardan alınır. Kesme tezgahların üzerine bırakılır. Tezgah üzerinde lokumun çeşidine göre pudra şekeri veya Hindistan cevizi bulunur.
Lokum; su, şeker, nişasta ve sitrik asit veya tartarik asit veya potasyum bitartarat ile hazırlanan lokum kitlesine gerektiğinde çeşni maddeleri, kuru veya kurutulmuş meyveler ve benzeri maddelerin ilavesiyle tekniğine uygun olarak hazırlanan geleneksel bir Türk tatlısıdır.
Lokum; şeker, mısır nişastası ve suyun uygun oranlarda karıştırılması ve meyve ya da kuruyemiş eklenerek belirli bir sıcaklık ve sürede açık kazan veya buhar ceketli, otomatik karıştırıcılı kazanlarda pişirilmesi sonucu elde edilen bir gıdadır.
İlgili 45 soru bulundu
Baklava gibi sevilen lezzetlerin tarifinde yer alan nişasta ise; hamurların birbirine yapışmasını önlemek için kullanılmaktadır. Sütlü tatlılarda yer alan önerilen nişasta, kıvam vermek için eklenir.
Buzdolabına kaldırarak soğuyup sertleşmesi için bir gece bekletin. Ertesi gün buzdolabından çıkardığınız lokumları kare kare kesip köşelerinin sivriliğinin gitmesi için elinizle hafifçe yuvarlayın. Yuvarladığınız lokumları servis tabağına alıp üzerine Hindistan cevizi, fındık veya ceviz serpin.
Lokum, kuru, serin, hava almayan ve güneş görmeyen ortamlarda saklanmalıdır. Kendi ambalajı açıldıktan sonra, hava almaması için cam kavanoza aktarılır ve kavanozun kapağı kapatılır. Cam kavanoz gölge ve serin bir yerde muhafaza edilir. Lokum, buzdolabında ağzı kapalı bir şekilde 15 güne kadar saklanabilir.
Etinizin kurumaması için çok uzun süre pişirmemeniz gerekir. Etiniz piştikten sonra tavanızın içerisinden çıkarıp bir kesme tahtasının üzerine lokumu alın ve üzerini hafifçe kapatarak oda sıcaklığında beş dakika bekleterek lezzetinin oturmasına yardımcı olun.
Gerek özel günlerde, kutsal günlerde hayır amaçlı dağıtmak için, gerekse de çay ve kahve saatlerinde ikramlık olarak kullanmak için her evde mutlaka bulunur. Örneğin birinin çocuğu mu doğdu? Hemen hayır yapmak ve bu özel günü kutlamak için sokaktaki insanlara, tanıdıklarına ya da tanımadıklarına lokum dağıtır.
Açıklama. Lokumu tükettikten sonra hava almayacak şekilde kapağını kapatıp saklanabilir aksi halde sertleşme meydana gelir. Aynı zamanda lokumun içinde bulunun kuruyemişten ötürü aşırı sıcak ortamda tutulmamalı ve direkt güneş ışığından uzak tutulmalıdır.
Lokum tozu için: 3 Su Bardağı Pudra Şekeri. 1 Su Bardağı Nişasta.
Taze lokumun rengi parlak ve canlıdır. Bayat lokum ise mat ve solgun görüntüsünden anlaşılır. Ayrıca lokumun elastiki bir yapıda olması gerekir.
Kaliteli bir lokum çektikçe uzar ve damağa ve dişe yapışmaz. Yenimi oldukça kolay ve rahattır. Kaliteli lokuma dışarıdan baktığınızda rengi canlı ve parlak görülmelidir. Lokuma bastırdığınızda içe çöken yerler hemen tekrar düzelmelidir.
Lokum alırken parmak ile lokuma bastırarak taze olup olmadığı anlaşılabilir. Bastırdıktan sonra lokum eski halini alıyorsa bu taze olduğu anlamına gelir.
Ürün kaplanmadan beklediğinde 1 hafta içinde su saldığı gözlenmektedir. Pişirilme kalitesine, kaplama maddesinin miktarına, dizim şekline vb. durumlara göre raf ömrü 1 yıl kadar uzayabilmektedir. Lokumun raf ömrü için önemli olan bir diğer nokta ise kullanılan çeşni maddesinin küflenmesidir.
Safranbolu, evleri kadar lokumu ile de meşhurdur.
Uzun boyuttaki eti iki parmak genişliğinde kesiyoruz. Terbiye için pulbiber, karabiber, tozbiber, isot, kekik, tuz ve zeytinyağı ile harmanlayıp vaktiniz varsa bekletip, ızgara tavasında 15 dakika çevirip, suyunu kaybettirmeden pişiriyoruz. Afiyet olsun.
Hediye olarak gelmiş olabilir ya da kendinizin almış olduğu bir kaymak lokumu içeriğinde bulunan doğal ürünler nedeni ile en fazla dört ile altı gün buzdolabında hava almayacak şekilde saklandığı takdirde tüketilebilir.
Derin bir tencerede un, süt ve şekeri kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin. 2. Kaynadıktan sonra ocaktan alın. 3. İçine tereyağı ve vanilyayı ekleyin ve mikser yardımıyla 10 dakika çırpın.
Çifte Kavrulmuş Fıstıklı Lokum, ambalajı açılmadığı müddetçe serin ve kuru ortamda muhafaza edilebilir. Rutubetsiz bir yerde ve normal oda koşullarında son kullanma tarihine kadar bozulmadan saklanabilir.
Lokuma yapabileceğiniz en büyük kötülük, onu aşırı sıcak bir ortamda bulundurmak. Yüksek sıcaklık, lokumun gereğinden fazla yumuşayıp formunu kaybetmesine yol açar. Ürünün içeriğinde fıstık gibi bir yemiş varsa durum daha hassas. Çok sıcak ortamlarda, lokumun içindeki kuruyemiş küflenebilir ve/ veya böceklenebilir.
Lokum, şeker, su, sitrik asit ve nişasta ile hazırlanır, geleneksel bir Türk tatlısıdır. Tarihsel olarak bakıldığında tarihi çok eskilere dayanır. Kuru meyve ve kuruyemişler ile tatlandırılır. Bayramlarda ya da misafirliğe giderken götürülür.
⭐️Önemli⭐️👉 krem tartar lokumun yapısını sabitleyici bir doku oluşturur. Muhafaza etme süresini uzatır. Krem tartar kullanmadan da yapabilirsiniz fakat; 3/4 saat sonra hafif sulanmaya müsait olduğundan; hemen ikram edip, tüketmenizi tavsiye ederim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri