Sütün sirke,limon veya yoğurt ile kestirilmesiyle elde edilen peynire ise süt kesiği denir. Fakat bu yöntemle elde edilen peynir genelde lor diye bilinir.
Sütümüz kaynayıp köpürünce, limon suyu ve sirkemizi sütümüzün içine katarak, kesilmesini sağlıyoruz. Aşağıdaki görseldeki gibi olduğunda, sütümüz kesilmiş demektir.
İyice süzülen lorun topak halinde sıkı bir peynir kıvamına geldiğini göreceksiniz. Elde ettiğiniz bir top lor peynirinizi ağzı kapalı bir kapta buzdolabında saklayabilirsiniz. 1 litre sütten yaklaşık olarak 250 gr kadar lor peyniri elde edebilirsiniz.
Lor ve çökelek aynı şey mi? en çok sorulan ve bu anlamda cevap arayan soruların başında gelmektedir. Lor ve çökelek, lezzetleri saklama koşulları ve aromaları ile birbirinden oldukça farklı iki peynir türüdür. En basit anlatımı ile Lor peyniri sütten, Çökelek ise ayrandan yapılır diyerek özetlemek mümkün.
Genellikle inek sütünden elde edilen lor, peynir üretilirken ortaya çıkan peynir altı suyunun kazanda ısıtılarak pıhtılaştırılması ile imal edilmektedir. Ardından oluşan pıhtılar, bez yardımı ile süzülmektedir. Lor peyniri, özellikle kaşar peyniri yapımında ortaya çıkan peynir altı suyundan üretilmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Güçlü Bir Antioksidan: Lor Peyniri
Tüm peynirler gibi besin değeri çok yüksek olmakla birlikte özellikle hastalıklara karşı direnç sağlayan güçlü bir antioksidan özelliği bulunmaktadır. Sağlıklı yaşam için lor peyniri özellikle tercih edilmektedir.
Kansere karşı koruyuculuğundan, kemiklerin güçlenmesine, mide rahatsızlıklarının giderilmesine kadar sayısız faydası olan lor peynirinden yeterince yararlanılmadığına dikkat çeken uzmanlar, lor peynirinin özellikle bağışıklık sistemini güçlendirdiğini de belirterek, sofralardan eksik edilmemesi önerisinde bulunuyorlar.
LOR MU ? Yoğurt altı suyu ya da ayranın kaynatılması ile oluşan pıhtıya "çökelek"; Peynir altı suyunun kaynatılması ile elde edilen pıhtıya "lor" deniyor.
Öncelikle 1 su bardağı lor peynirimizi ufaklayalım. İçine 1 yumurta ve tuzumuzu ekleyip karıştıralım. Uygun tavaya sıvı yağımızı dökelim. Yağımız ısınınca lor peynirli karışımdan 1'er yemek kaşığı tavaya dökelim.
Ermenicede ise Türkçedeki gibi Lor denmektedir. Anadolu'da farklı yörelerde farklı söylenişleri de bulunmaktadır: Şor (Kars), Nor (Antalya, Niğde), Ekşimik (Trakya), Minci (Doğu Karadeniz).
Lor Peyniri ile Yoğurdun Sağlık Açısından Karşılaştırması
Lor peyniri daha fazla kalori sahibidir ancak aynı zamanda daha fazla protein barındırır. Düşük yağlı yoğurtta ise lor peynirinden biraz daha az yağ bulunur ancak iki ürünün de karbonhidrat oranları aynıdır.
peyniri süzmeden önce iyice soğumasını beklerseniz (dışarda yine de çok bekletmeyin, ekşiyebilir) yağlı bi lor elde edersiniz sanırım. merhabalar, 5 kilo süte 6 sar kasik sirke ve limon suyu katabilirsiniz. miktarı o kadar önemli değil aslında, sütü peynirlestirmesi yeterlidir.
Peynir altı suyu denilen ürünün, gerçek ve en doğal halidir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirici, kemik erimesini önleyici,mide koruyucu vb faydaları vardır. Rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Kesilen sütü değerlendirmenin halk arasındaki bilinen en klasik yöntemi lor peyniri ya da evde diğer farklı peynirleri yapmak. Süt kaynama noktasına geldiğinde kesilmeler yaşamaya başladıysanız içerisine bir miktar limon suyu ya da sirke ilave edin. Güzelce kesilmesini sağlayın.
Özellikle beyaz peynir gibi yumuşak dokulu salamura içerikli ürünlerde çözdürme konusu daha riskli. Yüksek proteinli olan bu ürünlerde su oranı arttıkça, hızlı bozulma ihtimali daha da artıyor. “Bu nedenle süt ürünlerinin buzluk veya dondurucuda muhafaza edilmemesini tavsiye ediyoruz” diyor Orhan Kaplan.
Sütün en saf hali lor peyniri, çiğ olarak tüketilebileceği gibi pişirilerek de sofralarda yer alabilir. Baharatlarla karıştırılarak, zeytinyağı ile beraber kahvaltılarda yenebilen peynir, yufkanın içine konularak böreklere eşlik edebilir.
Bazlamayı ikiye bölün, biraz tereyağı sürüp lor peyniri koyun. Domatesleri ince ince doğrayın . Üzerine koyun, biraz isot serip tost makinesine koyun. Kızarınca üzerine tereyağ koyup biraz daha bekleyin.
Lor peyniri ya da diğer çeşidiyle çökelek yüksek oranda B vitamini özellikle de B12 vitamini ihtiva eder. Günlük B12 ihtiyacımızın 4'te 1'ine kadarını karşılayabilir. B vitamini vücudumuzda pek çok fonksiyon için çok önemlidir.
Diyet yapanların da sıkça tükettiği lor peyniri probiyotik ve antioksidan özelliğe sahiptir. Bu sebeple hem bağışıklığı güçlendirir hem de kanser gibi hastalıklarla savaşır.
Lor peyniri kesilen sütten elde edildiği için buzdolabında en fazla 3-4 gün bozulmadan saklayabilirsiniz. Tulum, mihaliç, eski kaşar ve hellim gibi sert yapıda peynirler hava almadığından emin olduğumuz sürece, sıkıca sarılı olarak 3-4 hafta buzdolabında saklanabilir.
Adeta sporculara özel protein bombardımanı olan lor peynirinin birçok tercih edilme sebebi vardır. Bu sebepler; lol peynirinin vitamin ve mineral bakımından oldukça güçlü olması, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve kalsiyum açışından çok zengin olmasıdır. Lor peyniri kemiklerin güçlenmesinde de önemli bir rol oynar.
Tuzlu ve tuzsuz çeşitleri olan lor peyniri, hafif kıvamıyla böreklerde en çok tercih edilen peynir çeşitlerinden biridir. Kahvaltıda ve tatlı yapımında kullanımı da mümkündür.
Lor peyniri ne kadar yenmeli sorusunun yanıtı yalnızca hasta kişiler için sınırlıdır. Gut gibi protein fazlasının zarar verebileceği hastalıklara sahip olanlar lor peyniri yemekte aşırıya kaçmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri