Ekşimik diğer yörelerde lor, çökelek diye adlandırılan ürünlere benzeyen, fakat üretim metoduna bakıldığında Trakya'nın kendi mandıracılık kültüründen damıtılmış, kendine has yönü olan bir çeşit peynirdir. Diğerleri gibi peynir altı suyundan elde edilmez.
Lor, yumuşak kıvamlı peynir altı suyunun pıhtılaştırılması ile elde edilen bir mandıra ürünüdür. Kısa ömürlüdür. Tuzlu veya tuzsuz olarak üretilebilir. En makbülü kaşar yapımı sırasında ortaya çıkan peynir altı suyundan elde edilenidir.
Süt minzi bir peynir çeşidi olan lorun adıdır ve bu şekilde satışa sunulmaktadır.Trabzon yöresine ait olan süt minzi peyniri daha çok inek sütünden yapılır. Yapımında kullanılan yoğurt yarı suyla karıştırılarak ayran şekline getirilir; bu ayran tahta yayıklar içerisinde yağı ile suyu ayrılana kadar iyice yayıklanır.
Lor ve çökelek aynı şey mi? en çok sorulan ve bu anlamda cevap arayan soruların başında gelmektedir. Lor ve çökelek, lezzetleri saklama koşulları ve aromaları ile birbirinden oldukça farklı iki peynir türüdür. En basit anlatımı ile Lor peyniri sütten, Çökelek ise ayrandan yapılır diyerek özetlemek mümkün.
Kas gelişimi için ihtiyacınız olan proteini karşılar ve uzun süre sizi tok tutar. Düşük yağ ve vücudunuz için yeterli miktarda karbonhidratı lor peyniri sayesinde karşılayabilirsiniz. İçerdiği karbonhidrat sayesinde vücudunuzun kolay enerji kazanmasına yardımcı olur.
İlgili 22 soru bulundu
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Salih Özdemir, lor peynirinin içerisindeki proteinin biyolojik değerliliğinin 126 olarak tespit edildiğini belirterek, "Yumurta proteini 100 kabul ediliyor. Lorun, yumurtadan daha yüksek biyolojik değerliliği var.
Yüksek potasyum içeren lor, kolesterol bulundurmaz. Lor peyniri yağ oranı oldukça düşük olduğu için diyetlerde kullanılabilir.
Ekşimik diğer yörelerde lor, çökelek diye adlandırılan ürünlere benzeyen, fakat üretim metoduna bakıldığında Trakya'nın kendi mandıracılık kültüründen damıtılmış, kendine has yönü olan bir çeşit peynirdir. Diğerleri gibi peynir altı suyundan elde edilmez.
Öncelikle 1 su bardağı lor peynirimizi ufaklayalım. İçine 1 yumurta ve tuzumuzu ekleyip karıştıralım. Uygun tavaya sıvı yağımızı dökelim. Yağımız ısınınca lor peynirli karışımdan 1'er yemek kaşığı tavaya dökelim.
Çökelek, yağı alınmış ayranın ısıtılması sonucu ortaya çıkan yoğurt parçalarına denir. Buna Silifke'de hamçökelek, Anamur yöresinde keş, Doğu Karadeniz'de minci (ya da "minzi"), Hatay'da sürk, Trakya'da ekşimik, Azerbaycan'da şor denir.
Lor peyniri, inek sütünün suyundan elde edilmesine rağmen antijenik proteinleri barındırmamaktadır. Güçlü bir antioksidan kaynağı olması sebebiyle vücudu kanser gibi hastalıklara karşı korumaktadır. Lor peyniri, yüksek bir biyolojik değere sahiptir. Sebebi ise içeriğinde serum protein barındırmasıdır.
Lor peynirinin içinde bulunan serum protein tüm vücut ve kas proteinlerinin daha fazla sentezlenmesini sağlıyor. Aşırı egzersiz sonucu ortaya çıkabilen kas sakatlanmalarında iyileştirici etkisi var. Bu nedenle özellikle sporcular bu peynirin değerini biliyor ve tüketiyor.
Lor peyniri böbrek problemlerine sebep olabilir. Bu durum çok miktarda protein tüketildiğinde ortaya çıkar ve lor peynirinde de bol protein olduğu için sınırlı miktarda tüketmek gerekir. Laktoz intoleransı olanlar için de problem kaynağı olabilir. İshal, şişkinlik, kramplar, gaz ve mide problemleri ortaya çıkabilir.
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
Lor peyniri kesilen sütten elde edildiği için buzdolabında en fazla 3-4 gün bozulmadan saklayabilirsiniz. Tulum, mihaliç, eski kaşar ve hellim gibi sert yapıda peynirler hava almadığından emin olduğumuz sürece, sıkıca sarılı olarak 3-4 hafta buzdolabında saklanabilir.
Tuzlu ve tuzsuz çeşitleri olan lor peyniri, hafif kıvamıyla böreklerde en çok tercih edilen peynir çeşitlerinden biridir. Kahvaltıda ve tatlı yapımında kullanımı da mümkündür.
bazı yörelerimizde,ekşimik olarakta bilinir. tek yenilebilcek formatı sigara boregi olan peynir çeşidi. ayvalik ve cunda da tazesinin (buzdolabı görmemis) üzerine vişne reçeli dökülür. ayrıca lor lokması (tatlısı), lor helvası ve lorlu baklava da tavsiye edilir.
Ayrıca peynir türlerinin hepsinde ama özellikle lor peynirinde yoğun olarak bulunan kasein adlı bir aminoasit, çok yavaş sindirilmesi sebebiyle özellikle gece tüketildiğinde uyku süresinde gerekli olan enerji ihtiyacının karşılanmasına yardımcı oluyor.
Sütü bir tencereye alıp ocağın üzerinde ısıtın. Kaynamaya başladığında içine taze sıkılmış limon suyu ekleyin. Lor peynirinizin tuzlu olmasını istiyor iseniz tuzu bu aşamada ekleyebilirsiniz. Limon suyunu eklediğiniz anda sütün pütür pütür olmaya ve topaklanmaya başladığını görebilirsiniz.
lor ise peynir altı suyundan(diğer adı whey) yapılır. illa bir karşılık aranıyorsa mizithra veya ricotta denilebilir. yani lor peyniri kazein içermez. %100 wheydir.
Lor peyniri, tuzsuz ve yağsız özelliğinden dolayı tatlı ve tuzlu tatlara uyum sağlayabilmektedir. Türk mutfağında lor peyniri en çok böreklerde kullanılmasının yanında, mevsim yeşillikleri ile hazırlanacak salatalarda da yer almaktadır.
riskini en aza indirger ; cildimizde ki gözenekleri besler ve cildi daha canlı hale getirir ; bağırsakların sağlıklı çalışmasını sağlar.
Diyet yapanların da sıkça tükettiği lor peyniri probiyotik ve antioksidan özelliğe sahiptir. Bu sebeple hem bağışıklığı güçlendirir hem de kanser gibi hastalıklarla savaşır.
Lor peyniri düzenli olarak tüketildiğinde insan sağlığı üzerinde başta beyin ve göz hastalıkları olmak üzere MS hastalığı (multipl skleroz), Alzheimer ve Parkinson hastalıklarına doğal bir çözüm kaynağı olmaktadır. Lor peyniri ayrıca vitamin ve mineral açısından da oldukça zengindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri