Lor peyniri ve benzeri taze peynirlerde oldukça fazla bulunan laktoz, eski kaşar, eskitilmiş gravyer, parmesan vb. 6 aydan daha fazla dinlendirilmiş peynirlerde son derece azdır.
Laktoz içermesi muhtemel diğer gıda ürünleri şunlardır: ekmek ve diğer un mamülleri, işlenmiş kahvaltılık tahıl ürünleri, kahvaltı içecekleri, margarine, etler, salata harcı, şekerlemeler, gözleme, bisküvi, kurabiyeler ve bu çeşit gıdaları tüketmemelisiniz. Gıdaların etiketlerini dikkatlice okumalısınız.
Soya sütü gibi Laktoz içermeyen süt ürünlerini de tercih edebilirsiniz. Laktozsuz peynir, laktozsuz yoğurt, laktozsuz kaşar peyniri tüketebilirsiniz.
Süzme peynir yapımında kullanılan sütün içerisindeki laktoz, sütün kaseye dolumu aşamasında eklenen laktaz enzimi ile, yapı taşları olan glikoz ve galaktoza parçalanmaktadır. Başka bir deyişle laktozsuz süzme peynir yapımında herhangi bir katkı maddesi ya da ilave şeker kullanılmaz.
Badem, balık, roka, kara lahana, yeşil fasulye, lahana, soya ürünleri, bamya, brokoli, yumurta, tavuk, mercimek, makarna, pirinç, patates, elma, muz, kayısı, üzüm, havuç, domates, kuru yemişler, tofu ve deniz ürünleri gibi laktozsuz ürünler aynı zamanda kalsiyum açısından da zengindir.
İlgili 42 soru bulundu
Glikoz ve galaktoz adlı iki karbonhidratın bir araya gelmesiyle oluşan laktoz, yani süt şekeri; süt, ayran, kefir, peynir ve yoğurtta bulunur. Tabi bu gıdalar haricinde dondurma, krema, tereyağı ve kaymak gibi yiyeceklerde de bol miktarda laktoz vardır.
Kaşar Peyniri: Tam yağlı beyaz peynirde olduğu gibi kaşar peynirinde de birçok vitamin ve mineral bulunur. Yaklaşık olarak 100 gram kaşar peyniri, 353 kcal enerji, 26,99 gram protein, 26,06 gram yağ, 2,56 gram karbonhidrat ve 0,15 gram laktoz içerir.
Soya sütü gibi Laktoz içermeyen süt ürünlerini de tercih edebilirsiniz. Laktozsuz peynir, laktozsuz yoğurt, laktozsuz kaşar peyniri tüketebilirsiniz. Ayrıca kefir içeriğinde çok az oranda laktoz içerdiği için kefiri de gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Laktozsuz peynirleri yiyebilirsiniz.
Kuru ve dağılgan yapısı ve yüksek yoğunluktaki aroması ile ile farklılık gösteren olgunlaştırımış bir peynir çeşididir.Laktoz içermez.
İşte o isimlerden bazıları: Kahverengi şeker, invert şeker, mısır şurubu, laktoz, desktroz, malt şurubu, fruktoz, maltoz, meyve suyu konsantresi, glukoz, sofra şekeri, fruktozlu mısır şurubu, sukroz, bal, şekerkamışı.
Laktoz intoleransı belirtileri nelerdir? Uygun olarak tedavi edilmediğinde laktoz intoleransı ciddi sindirim şikayetlerine yol açar. En sık görülen semptomlar şişkinlik, abdominal kramplar, ishal ve gazdır. Bazı hastalarda acil tuvalete gitme isteği, bulantı, kusma, bel ağrısı ve bazen de kabızlık görülebilir.
Laktoz içeren gıdalar: Süt, mozarella gibi yumuşak peynir çeşitleri, sütlü soslar, sütlü tatlılar, dondurma, mayalı hamurlar, hazır çorbalar, bisküvi, çikolata, gofret, kraker, margarin, tereyağ, kaymak, krema, bazı diş macunlarıdır.
Laktoz sindirilmediği zaman, kalın bağırsakta bulunan bakteriler tarafından fermente edilir. Bunun sonucunda hidrojenin de aralarında bulunduğu çeşitli gazlar açığa çıkar. Oluşan hidrojen gazı bağırsaklardan emilip kana geçerek akciğerler yolu ile atılır.
Buna bağlı olarak, süt ve süt ürünleri içeren her türlü besin laktoz intoleransı olan kişiler için risk teşkil etmektedir. Süt, yoğurt, peynir, tereyağı, dondurma, süt tozu, işlenmiş gıdalar, sucuk, sosis, patates cipsi, çikolata, pasta, krema, bisküvi, kurabiye gibi gıdaların tümünde süt ve süt ürünleri bulunmaktadır.
Laktozun en yüksek miktarda bulunduğu ürün ise, anne sütüdür. Aynı zamanda diğer süt ürünleri dondurma, yoğurt ve peynirde de laktoz bulunur.
Süt şekeri laktoz, peynirin üretim evresinde peynir altı suyuna geçer, telemede kalan kısımsa olgunlaşmayla laktik aside dönüşerek tamamen yok olur. Olgunlaşmış peynirlerde laktoz bulunmaz. Bu sebeple laktoz intoleransı olanlar olgun peynirleri rahatlıkla tüketebilirler.
Labnenin, peynir altı suyu ve laktozun çoğunu nihai üründen uzaklaştıran süzme ve fermantasyon süreci nedeniyle diğer peynirlerden daha az laktoz barındırdığı düşünülmektedir. Bu nedenle labne, diğer peynir türlerinden gelen laktozu tolere edemeyen kişiler için güvenli ve sağlıklı bir gıda olarak kabul edilir.
Muz bol miktarda protein, karbonhidrat ve lif içerir. Glikoz, laktoz, maltoz, galaktoz, sukroz, fruktoz ve nişasta gibi şekerler içerir.
Laktozsuz yoğurt üretiminde yoğurt kültürü ilavesi sırasında eklenen laktaz enzimi ile, süt şekeri (laktoz) glikoz ve galaktoza parçalanmakta ve bu şekerlerin tatlılık dereceleri daha fazla olduğu için tatlılık daha fazla hissedilmektedir. Ek bir şeker ilavesi veya herhangi bir katkı maddesi içermemektedir.
Hazımsızlık, Uyku hali, Yorgunluk, Reflü gibi şikayetlerin laktoz intoleransının habercisi olabileceği unutulmamalıdır.
Tchibo/Eduscho'nun kavrulmuş kahveleri ve saf çözünebilir kahveleri laktoz içermez. Ancak, cappuccino gibi çözünebilir karışım ürünlerini kullanırken dikkat edilmesi gerekir: bu gıdalar eklenmiş süt bileşenlerinden dolayı laktoz içerir.
Laktoz içermeyen besinler ise balık, tavuk, yeşil sebzeler, enginar, kuşkonmaz, soğan, sarımsak, yumurta, tahin, badem, soya sütü gibi besinlerdir" sözleriyle anlattı.
Çok az laktoz intoleransı olan kişilerde ıspanak, taze fasulye, marul, mercimek, badem yedikten sonra gaz ve şişkinlik görülebilir, bağırsaklarda ağrı yaşanabilir. Hazır birçok yiyecekte laktoz mevcuttur.
Peynirde süte kıyasla çok daha az olsa bile bir miktar laktoz bulunmaktadır. Bu sebeple yüksek laktoz hassasiyeti/intorelansınız varsa kaşar peyniri tüketmemelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri