Eğitimini tamamlamış, sertifikası olan, kişilerin cilt guzelliğini ve bakımını sağlayan uzman kişilere estetisyen denir. Herhangi bir resmi eğitim alınmasına gerek olmadan da Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı kurumlarda eğitim alınarak onaylı sertifika ile Estetisyen ünvanına sahip olunabilir.
Estetisyen; Doktor olmayan (Tıp fakültesi okumamış), milli eğitim bakanlığının düzenlediği veya bakanlığın onay verdiği güzellik salonlarında kurs görerek sertifika programını tamamlayıp, sertifikası olan, ve güzellik salonlarında çalışan, iğne epilasyon dışında girişim yapma yetkisi olmayan güzellik uzmanlarıdır.
Estetisyen mesleği, bir kişinin cilt bakımı, makyaj ve vücut bakımı gibi güzellik hizmetlerini sunan bir meslektir. Estetisyenler, cilt bakımı hizmetleri sunar ve cilt yapısına uygun ürünler kullanırlar. Ayrıca, makyaj hizmetleri sunar ve makyaj tekniklerini kullanırlar.
Güzellik uzmanı olmak için Anadolu Meslek / Kız Meslek liselerinin "Kuaförlük ve Cilt Bakımı" bölümlerinden mezun olmak ya da MEB onaylı kursların "Güzellik Uzmanlığı" sertifika programlarını tamamlamak yeterli olacaktır.
Güzellik sektörünün olmazsa olmaz elemanlarından Estetisyenler, cilt ve vücut bakımı, epilasyon – depilasyon, makyaj gibi kişisel bakım işlemlerini yapabilme becerisine sahip, bu alanda uzmanlaşmış kişilerdir.
İlgili 23 soru bulundu
Botoks, dolgu gibi işlemler, en doğru şekilde uzmanlık alanı deri olan Plastik, Rekonstrüktif Estetik Cerrahi Uzmanları ve Dermatoloji uzmanları tarafından yapılabilir. Bu kişiler, size bu uygulamaları yapabilmek için 12 sene tıp eğitimi almış kişilerdir. Donanımları bu işlemleri tüm riskleriyle yönetmeye elverişlidir.
Estetisyen olmak için önceden belirlenmiş bir eğitim süresinden bahsedilemez. Çünkü estetisyenlik için formal bir eğitim şartı yoktur. Ancak Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlardan gerekli eğitimleri alarak bu mesleği yapacak kişilerin eğitim süresi ortalama 1-2 yıldır.
Güzellik Uzmanı (Seviye 4), iş sağlığı ve güvenliği ile çevreye ilişkin önlemleri alarak, sağlık ve kalite kurallarına uygun olarak, cilt ve vücut bakımı, epilasyon ve depilasyon ile makyaj işlemlerini yürütme bilgi ve becerisine sahip kişidir.
Plastik Cerrahi Uzmanlığı, Tıp Fakültesi eğitimi sonrası uzun bir ihtisas eğitimi ile gerçekleşen bir tıp dalıdır. Estetisyenlik ise, tıp eğitimi gerektirmeyen bir meslek eğitimidir.
Ancak, Türkiye'de güzellik uzmanlarının botoks gibi tıbbi prosedürleri uygulama yetkisi bulunmamaktadır. Bu tür prosedürler, yalnızca yetkili sağlık profesyonelleri tarafından uygulanabilir. Bu nedenle, Türkiye'de bir güzellik uzmanı botoks uygulayamaz.
Estetisyen olmak için herhangi bir resmi eğitim zorunluluğu bulunmamaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı ve Güzellik Okulu ünvanına sahip kurumların sertifika programları bulunmaktadır.
Genel olarak estetisyenlik unvanına sahip olmak isteyenler için Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı bazı okullar, çeşitli eğitimler açmaktadır. Bu eğitimlere katılarak başarılı olan kişilere eğitim sonrasında sertifika verilir. Bu sertifika sayesinde de kişiler estetisyenlik görevine başlayabilir.
Plastik Cerrahi Uzmanı Olmak İçin Gerekenler
Üniversitelerin tıp fakültelerinde altı yıllık eğitimini tamamlayan kişiler, daha sonra Tıpta Uzmanlık Sınavı'na (TUS) girerek yeterli puanı aldıkları takdirde "Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi" alanını seçebilirler.
Estetisyen Nasıl Olunur? Estetisyen olmak için üniversitelerin iki ya da dört yıllık eğitim programından mezun olma şartı aranmaktadır. Fakat bu işlemlerin yapılması için Milli Eğitim Bakanlığı ya da bu konuda eğitim veren özel kurumlardan sertifikaya sahip olmak gereklidir.
Dolayısıyla biz bunları zaten kullanmıyoruz. Dolgu yaptırmak isteyen vatandaşlar, bu konuda mutlaka plastik cerrahlara ve deneyimli tıp doktorlarına başvurmalı. Estetisyenlere bunu yaptırmaması lazım. Sadece bu değil, botoks, prp mezoterapi ve dolgu gibi uygulamaları tıp doktorları yapmalı."
eleman.net verilerine göre, Estetisyen 2023 yılında ortalama 17.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Estetisyen , Ocak 2023 yılında ortalama 13.640 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 8.316 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Bölümü, 4 dönem toplamda 2 yıllık eğitim süresine sahip ön lisans programıdır.Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Taban puanları her yıl değişebilir. Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri 2 yıllık taban puanları bölümü tercih eden öğrencilerin puanına göre belirlenir.
Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, ülkemizde Tıp Fakültesinden mezun olduktan sonra Tıpta Uzmanlık Sınavı ile girilen ve 5 yıl süren bir uzmanlık eğitimi programının adıdır.
Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Bölümü (2 Yıllık)
Yeni mezun bir güzellik uzmanı genellikle saat başına belirli bir ücret alırken, deneyimli ve ünlü bir güzellik uzmanı kendi işinin sahibi olarak yüksek gelir elde edebilir. Türkiye'de bir güzellik uzmanının ortalama aylık maaşı 13.000 TL ile 38.000 TL arasında değişebilir.
sahibi olan kişiler, kalıcı makyaj uygulamalarında mesleki yeterliliğe sahip kişilerdir. Bu alternatifte tanımlanan birimleri elde ederek Makyaj Uygulayıcısı (Seviye 3) Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olan kişiler, hem standart makyaj hem de kalıcı makyaj uygulamalarında mesleki yeterliliğe sahip kişilerdir.
Değerlendirme sonucu olumlu olan adayların belge geçerlilik süreleri 5 yıl daha uzatılır. ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME İLİŞKİN DİĞER KOŞULLAR A1- Adayın söz konusu birimden başarılı sayılması için teorik sınavından başarılı olması gerekir. Yeterlilik biriminin geçerlilik süresi birimin başarıldığı tarihten itibaren 2 yıldır.
Güzellik merkezi açmak için hangi bölüm okunmalı sorusu için öncelikle Anadolu Meslek yahut Kız Meslek Liselerinin Kuaförlük ve Cilt Bakımı bölümlerini bitirmeniz gerekir. Eğer profesyonel olmak istiyorsanız üniversitede Kuaförlük ve Güzellik Bilgisi Öğretmenliği okunur.
Estetik merkezlerinde estetisyen olarak çalışılabilmesi için mutlaka alınması gereken sertifikaya verilen isimdir. Üniversitelerin ilgili bölümlerini okumadan, online eğitim ile alınabilen bir sertifikadır ve kursiyerlerin kısa süre içerisinde meslek sahibi olmasını sağlar.
Güzellik merkezleri uzman doktorlara ya da MEB onaylı sertifikaya sahip güzellik uzmanlarına sahip olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri