Eğer son kullanım tarihi yoksa, bir sıra numaradan olusan “Lot numarasını (Lot number)” ambalaj üzerinde bulun. Üretici şirketi arayıp lot numarasını vererek ne zaman üretildiğini öğrenebilirsiniz. Ayrıca bazı markalar için ürünün lot numarasını CheckCosmetic websitesine girerek üretim zamanını görebilirsiniz.
Lot numarası (bazı kaynaklarda parti numarası diye de geçer) tek seferde üretilen ürünleri ifade eder. A makinasında, örneğin 28 Nisan tarihinde üretilen ürünlere tek bir lotnumarası verilir. Üretim adedi 200 ise, 200 adet ürünün tamamına aynı lot numarası verilir.
Ürünlerin ambalajlarında “Batch Code” olarak isimlendirilen bir sayı ve harf kombinasyonu bulunur. Bu kod ile ürünün üretim tarihini, sahte olup olmadığını anlayabiliriz. Ürün ambalajlarında “açıldıktan sonra” kullanım süresi belirtilir ancak üretim tarihleri çoğu zaman batch code'larda bulunur.
Batch kodu veya lot numarası üretici firmaların seri numaralarıdır. Zaman zaman ürünler üzerinden birden fazla numara kullanabilmektedir. Her marka ve ürüne göre kullanılan batch numaraları veya lot numaraları değişiklik gösterebilmektedir.
Bir ürünün SKT'sini nerede bulabilirim? Son kullanım tarihi, ambalajın üzerinde ve ürünün teknik veri sayfasında açıkça görünmelidir, üretim tarihine göre aylar veya yıllar cinsinden ifade edilir.
İlgili 30 soru bulundu
Ürün ambalajlarımızın alt kısmında, üretim tarihleri bir kodlama sistemiyle yer almaktadır. Ornegin Z020415 seklinde olan bu kodlama sistemine gore urunun 02.04.2015 tarihinde uretildigi anlasilmaktadir. Bu durumda urunun son kullanma tarihi bu tarihten 3 yıl sonra yani 02.04.2018 olmaktadir.
Üstelik ürünün üzerinde yer alan bilgiye de bunu açıkça yazMAmışlar: “Son tüketim tarihi(STT) ve seri numarası ambalaj üzerindedir.” Üretim tarihini yazmadıkları ürünün fotoğraflardan fark edeceğimiz üzere son kullanma tarihi kapak kenarındadır.
Lot, parti veya grup numarası olarak kullanılabilir. Firmaya giren stokların bir miktarı parti ya da grup olarak tanımlanır ve giriş işlemi sırasında bu gruba izleme ve kontrol amaçlı olarak tanımlayıcı bir kod verilir. Verilen bu kod, lot ya da parti numarası olarak adlandırılır.
Lot farkı, emtianın türü ve borsa platformlarının teknik özelliklerine göre değişen işlem hacim büyüklüğüdür. Borsalar emtialar için belirledikleri lot hacim değerini farklı şekilde sunabilir.
Lot, ilaç parti numarasını gösterir.
Eğer son kullanım tarihi yoksa, bir sıra numaradan olusan “Lot numarasını (Lot number)” ambalaj üzerinde bulun. Üretici şirketi arayıp lot numarasını vererek ne zaman üretildiğini öğrenebilirsiniz. Ayrıca bazı markalar için ürünün lot numarasını CheckCosmetic websitesine girerek üretim zamanını görebilirsiniz.
SKT ise ürünün son kullanılabileceği/tüketilebileceği tarihi ifade eder. Bu tarih geçtiğinde, ürün kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu tarihten sonra ürünün kontrolünü yaparak tüketmenizde bir sakınca yoktur. Bu tarihten sonra tüketilmemesi gerekir.
Son Tüketim Tarihi, bir ürünün tüketilmesi gereken nihai tarihi gösterir. Örneğin bir gıda ürününün üzerinde STT 03.07.2022 yazıyorsa, 04.07.2022 tarihi itibariyle tüketilmesi sakıncalıdır.
Lot olarak adlandırılan işlem birimi bir sermaye piyasası aracından, kendisi veya katları ile işlem yapılabilecek asgari miktarı veya değeri ifade eder. Tüm pay ve yeni pay alma hakkı işlemlerinde işlem birimi olarak “1,00 TL (nominal) = 1 adet = 1 lot” eşitliği uygulanır.
LOT numarası, belirlenen gruplarda üretilen ürünleri ifade eder. Örneğin A makinasında 26 Temmuz tarihinde üretilen ürünlere tek bir LOT numarası verilir ya da üretim adedi 500 ise, 500 adet ürünün tamamına aynı LOT numarası verilir.
Dünyanın en eski hava yolu şirketlerinden biri olarak bilinen LOT Polish Airlines aynı zamanda Polonya'nın bayrak taşıyıcı hava yolu firması. 1929 yılında kurulan firma ''Doğu Avrupa'nın en iyi hava yolu şirketi'' ödülüne de sahip.
Parti Numarası üretici tarafından ürünlere veya ürün paketlerine verilen numaradır. Parti Numarasına alternatif olarak Kod Numarası, Lot Numarası, Batch numarası olarak da adlandırılmaktadır.
Borsadaki ödeme birimi olan lot, bir adet hisse senedini göstermektedir. Yani 1 lotun, 1 tane hisse senedine eşit olduğu söylenebilmektedir. Yeni pay ve tüm pay alma hakkı olan işlemlerin her birinde ödeme birimi olarak, “1 lot = 1 adet = 1 TL (nominal)” değerlerinden yararlanılmaktadır.
Borsada tam olarak hisse payını ifade eden kavram, senetlerin kaç adet olduğunu belirtmek için kullanılır. Her biri 1 TL'lik nominal değere karşılık gelen hisse senedi adedi bu birim ile tanımlanır.
Lot no oluşturulurken belli bir kural bulunmaz. Bu noktada firmalar kendi çalışma sistemlerine göre lot ve seri numaraları verebilir. Üretim miktarı, son kullanma tarihi ve döngü gibi kriterler dikkate alınarak numaralar oluşturulur.
Lot kısaca, borsada işlem birimini anlatır. Yani, 1 lot 1 adet hisse senedini ifade eder. Tüm pay ve yeni pay alma hakkı işlemlerinde işlem birimi olarak '1,00 TL (nominal) = 1 adet = 1 lot' eşitliği uygulanır.
Ürün izlenebilirliği parti/lot numaraları ve seri numaraları ile sağlanır. Parti ve lot numarası birbirinin yerine kullanılan, bir işletmecisi tarafından bir dizi benzer ürün veya benzer koşullar altında üretilen ürünlere atanan bir referans numarası anlamına gelir.
Gıda alışverişlerinizde son tüketim tarihi (STT) geçmiş ürünleri almayınız, bu ürünlerle ilgili Bakanlığa şikayette bulununuz. Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT) ise uygun şekilde muhafaza edildiğinde, gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihi ifade etmektedir.
TETT tavsiye edilen tüketim tarihi anlamına gelir. TETT, Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği'ne göre, uygun şekilde muhafaza edilmesi durumunda gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarihtir. Etikette belirtilen TETT gününe kadar gıda, kalitesini en iyi şekilde muhafaza edebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri