Otogaz alırken mutlaka LPG lisansı olan istasyonlar tercih edilmeli. EN589 standartlarında belirtilen yakıtın 89 MON'a sahip olması gerektiğini unutmayın. Aracınızın bakım periyodlarına girmesine özen gösterin. Bu dönemde giderilmeyen bir sorun daha sonrasında büyük masraflarla size geri dönecektir.
Dolum için ideal basınç değeri 9-13 bar arasıdır. Ancak dolum basıncını görebilmek için araca dolum yapılırken oluşan basınca bakmak gereklidir. Araca dolum yapılmaz iken manometrelerde düşük basınç değeri görülebilir.
Bunu nasıl kontrol ederiz derseniz; LPG pompasının ekranının olduğu yerin altında veya yanında ibreli bir basınç göstergesi olması zorunludur. İşte o gösterge 9 bardan aşağı gösteriyorsa hileli bir pompadasınız demektir.
LPG'li aracınızı sabah çalıştırırken ve akşam stop ederken benzin kullanılarak kapatılması tavsiye edilmektedir. Özellikle soğuk havalarda sabahları benzin ile ilk çalıştırmanın yapılması tavsiye edilmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Anketlerin sonucunda ise BRC toplam oyların %27'sini (407 oy) alarak birinci oldu. Kullanıcıların çoğunluğu en iyi LPG markası olarak bu iki marka üzerinde yoğunlaştı. BRC ve Atiker'in toplamda oyların %52'sini aldığı anketlerde diğer markalardan sadece ikisi %10'luk oy oranına ulaşabildi.
Oto gaz kullanımı motora zarar verir mi? Hayır. Doğru kalibrasyon ve doğru bir işçilik ile Benzin kullanımına göre motorunuzun ömründe uzama olur. LPG kullanımı ile Motor yağının da ömrü uzamaktadır.
Bugüne kadar Aygaz'ın sunduğu en yüksek performansa sahip LPG ürünü olan Aygaz 100+ Oktan, bunun yanında pek çok avantaj sunuyor.
Shell otogaz ürünümüzün ismi « Shell Autogas» olup tüm dünyada Shell istasyonlarında aynı isimle adlandırılır. Doğalgazın ayrıştırılması veya petrolün işlenmesi esnasında elde edilen LPG yakıtını Propan ve Bütan gazları oluşturur.
Bu ayar bilgisayar üzerinde aracın devir bandına göre yapılıyor. LPG ayarının düzenli bir şekilde yapılması ve kontrolünün sağlanması, yakıtı daha verimli kullanmanıza yardımcı olur. Bu yüzden düzenli olarak LPG ayarı kontrolü yaptırmanız faydalı olacaktır.
Bilgisayarlara yüklenen bu program sayesinde regülatörün ayarı manifold basıncı olarak görmek mümkün olmaktadır. Lpg regülatörü basınç değerinin ise 1 ile 1,2 basr arasında olması gerekir.
LPG sistemini oluşturan bütün parçalar Avrupa standardı ECE R 67-01'e uygundur. Araçta regülasyon gereği ve ilave oluşturulan emniyet koşulları ; TANK : 67,5 bar iç basınca dayanacak, ~3 mm saç kalınlığına sahip özel sacdan üretilmiştir. Full dolu tank güneş altında bekletilmesi durumunda ~13 bar basınca ulaşır.
Tüplerin içerisindeki gazın basıncı ortam sıcaklığına bağlı olarak 2-3 bar arasında değişir; buna rağmen tüplerin işletme (çalışma) basıncı 17,5 bar olacak şekilde tasarlanır.
LPG dönüşümü motor ömrünü kısaltır.
Misal vermek gerekirse 200 bin kilometrede kapak açtıran bir motor için bu rakam 20 bin kilometredir. Yılda ortalama 20 bin kilometre yapan bir sürücüye göre ise motor ömrü 10 yerine 9 yıl olacaktır denebilir.
2000-3500 arası en verimli devirlerdir.
Güvendiğiniz bp kalitesi
EN 589 standardına sahip olan bp Otogaz, bp'nin kalite güvence kontrol programı ile düzenli denetlenerek her bp istasyonundan aynı kaliteyi sunar. Periyodik kontrolleri yapılan otogaz pompalarından her zaman paranızın tam karşılığını alırsınız.
Yakıt her firma tarafından aynı rafineriden, tankerlerin sıraya geçmesiyle alınır. Yani istasyona giren lpg hep aynıdır.
Shell Gaz Otogaz'ın içerisinde kokulandırıcı haricinde, hiçbir katkı maddesi yoktur. Günümüzde ölçülebilir performans artışı / ekstra motor temizliği sağlayan LPG katkı maddeleri mevcut değildir. Otogaz, Shell Gaz müşterisine ulaştırılırken filtrelerden geçirilir ve müşteriye temiz olarak iletilir.
Garantimiz Altında 100 Oktan ve Üstünde.
100 km'de yapılan yakıt tüketimine bakıldığında da LPG, dizelin gerisinde kalıyor. Bu sebeple dizelin, LPG'den daha iyi bir seçim olacağı söylenebilir.
Aksine motor için oldukça iyi olacaktır. Ancak eski model karbüratör sistemine sahip araçlarda bulunan lpg sistemi ile birlikte araç direkt olarak lpg'de çalışır. Bu araçlar genelde benzinde kullanılmazlar. Ancak aracın sürekli lpg ile çalışması karbüratörün kurumasına sebebiyet verir.
Araç beynine yeterli ısı gelene kadar araç benzinde çalışır. Yeterli basınç ve ısı oluştuğunda LPG almaya başlar. Sıralı sistem LPG'li araçta benzin yoksa aracı LPG'de çalıştırmak da mümkün.
Günümüzde sıvı LPG sistemi olarak adlandırılan versiyonlar genellikle turbo benzinli motorlara uygulanır. Aracınızın motor isminde T harfi geçiyorsa büyük ihtimalle turbo motoru bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri