Sıralı sistem LPG regülatörlerinde arıza meydana geliğinde veya LPG ayarı bozulduğunda doğal olarak regülatör basıncı değişir ve motora yeteri miktarın dışında yakıt göndererek gaz benzin enjektör sürelerinde sapma meydana getirir buda araçta performans ve rolanti sorununa yol açar.
Lpg regülatörü bir diğer görevi ise LPG'nin buharlaşmasını sağlamasıdır. Çünkü depodan gelen LPG basıncının düşük olmasına rağmen halen sıvı haldedir ve motor bu haldeki yakıtı kullanamaz. Bu sebeple de LPG'nin sıvı hale geçmesi gerekir.
Çünkü diyafram etrafında biriken tortular diyaframın yırtılmasına yol açar ve ortaya çıkan LPG beynin donmasına neden olur. Çünkü sıvı LPG'nin sıcaklığı -40 derecedir. LPG beynindeki arızanın kısa süre içerisinde giderilmesi gerekir. Aksi halde araçta daha büyük problemlerin ortaya çıkması muhtemeldir.
LPG sistemlerinde bu diyafram aracın manifolduna bağlıdır. Manifold vakumuna göre diyafram esner ve basıncın akış miktarına göre stabil kalmasını sağlar. Regülatörün basınç ayarı üzerinden bulunan alyen vidasından yapılır. Sağa doğru çevirirseniz basınç azalır, sola doğru çevirirseniz basınç artar.
Sıralı Sistem LPG Regülatör arızasının başlıca belirtileri LPG'li aracın sabahları veya belli bir süre bekleyince geç çalışması,yedek su deposuna gaz karıştırması, regülatör basıncına bağlı rolanti & Yakıt bozukluğu ve aracın kendiliğinden gazdan benzine geçme belirtileridir.
İlgili 36 soru bulundu
Motor suyuna LPG karıştırması belirtileri radyatöre bağlı yedek su deposunun taşması ve suyu eksiltmesi en büyük belirti olup bir diğer belirti ise yedek su deposunun ve radyatörün kapağı açıldığında gaz kokusu gelmesidir.
LPG regülatör su diyafram arızasının tespitini kolaylıla yapabilirsiniz. Örnek olarak motor soğukken radyator veya yedek su depo kapağını açtığınızda gaz kokusu geliyor veya motor soğukken LPG beyni karlama donma yapıyor ise regülatör su diyaframı arızalı yırtılmış demektir.
Araçta yaşanılan bu basınç dengesizlikleri ise öncelikle aracın gazla giderken benzine geçmesine neden olur. Ayrıca yakıt sarfiyatının artmasına ve rölantide dalgalanmaların yaşanması da söz konusu olacaktır. Tüm bunlar ise araçların performanslarının düşmesine neden olur.
Dolum için ideal basınç değeri 9-13 bar arasıdır. Ancak dolum basıncını görebilmek için araca dolum yapılırken oluşan basınca bakmak gereklidir.
Motoru 3000-3200 arası bir devire getirip bu devirde sabit tutun. Daha önce sonuna kadar açılan üst limit ayar vanası yavaş yavaş kısılır. Motorun tepki verip devrinin düşmeye başladığı anda vanayı kısmayı bırakın. Yüksek devirli araç kullanmayı seviyorsanız biraz daha açabilirsiniz.
* OTOGAZ beynine gelen kalorifer suyu giriş sıcaklığı çok düşük (genelde bu durum kalorifer suyunun yanlış yerden alınmasıyla görülür) veya LPG (gaz) beynine gelen su gelişinde problem varsa LPG beyni gazı tam buharlaştıramaz.Bu da aracın LPG' de çekişinin düşmesine sebep olur.
Sıralı Sistem Araçlarda Motor Soğukken LPG'de Tekleme
Genelikle soğuk iklimlerde ve kış aylarında sıkça yaşanan bu sorunun en büyük sebebi gaza geçiş ısısısının yaza göre ayarlanmasından kaynaklanır. Kış aylarında benzinden gaza geçiş ısısı en az 30 derece olması gerekir.
regülatör ömrü genelde 80.000 ila 100.000 km.
Bu ayar bilgisayar üzerinde aracın devir bandına göre yapılıyor. LPG ayarının düzenli bir şekilde yapılması ve kontrolünün sağlanması, yakıtı daha verimli kullanmanıza yardımcı olur. Bu yüzden düzenli olarak LPG ayarı kontrolü yaptırmanız faydalı olacaktır.
Araç motorunda büyük bir işlem ( supap değişimi-komple motor vs)yapılmadığı ve LPG sistemine herhangi bir müdahale olmadığı sürece bozulmaz. Mevcut LPG Ekipmanları sağlam ve stabil kaldığı müddetçe de yeniden ayar yapmaya gerek yoktur. Periyodik Filtre değişimi, aracın periyodik bakımı gibi işlemlerde ayar bozulmaz.
Kapalı kapta yer alan gaz molekülleri ve ağırlıklarından dolayı, kabın bütün yüzeylere uygulanan kuvvet gaz basıncı olarak ifade edilebilir. Özellikle gazın ağırlığından dolayı oluşacak basınç düşük olduğu için çabuk şekilde imha edilir.
LPG sistemini oluşturan bütün parçalar Avrupa standardı ECE R 67-01'e uygundur. Araçta regülasyon gereği ve ilave oluşturulan emniyet koşulları ; TANK : 67,5 bar iç basınca dayanacak, ~3 mm saç kalınlığına sahip özel sacdan üretilmiştir. Full dolu tank güneş altında bekletilmesi durumunda ~13 bar basınca ulaşır.
Bunu nasıl kontrol ederiz derseniz; LPG pompasının ekranının olduğu yerin altında veya yanında ibreli bir basınç göstergesi olması zorunludur. İşte o gösterge 9 bardan aşağı gösteriyorsa hileli bir pompadasınız demektir. Ancak bu basınç 15 santigrat derece için geçerlidir.
Tüplerin içerisindeki gazın basıncı ortam sıcaklığına bağlı olarak 2-3 bar arasında değişir; buna rağmen tüplerin işletme (çalışma) basıncı 17,5 bar olacak şekilde tasarlanır.
Serdarserdar Lpg-C01A Pro Atiker Kullanıcısı
Map basincının 0.30 la 0.35 arasi gibi olması lazim.
▶ Konsantrasyon yükseldikçe basınç da artar. ▶ Hacim arttıkça, gaz moleküllerinin konsantrasyonu azalır (molekül sayısı değişmez, ancak hacim arttıkça konsantrasyon düşer). ▶ Bu da daha az moleküler çarpışma ile sonuçlanır, bu da daha düşük basınca neden olur.
Bunun sebebi ise çarpma, sürtme gibi kaza durumlarında etkilenmemesi gerekliliğidir. LPG sistemi -10°C ile +120°C sıcaklık aralığında çalışmalıdır.
Kalibrasyon, genelde araç benzinde çalışırken rölantide benzin enjektör açılış süresini kaydeder ve sonra da gaza geçip gazda çalışırken kaydedilen benzin süresinin sabit kalmasını sağlamaya çalışır (gaz süresinin değil). Sonra da rölantide elde ettiği verilere göre tüm devirlerde haritayı oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri