LPG yanıcı ama zehirsiz bir gazdır.
Çevre sıcaklığında hava ile patlayıcı karışım oluşturur. İnsanlar İçin Sağlık Tehlikeleri: Kısa süreli de olsa aşırı dozda solumak boğma etkisi ile ölüme neden olabilir.Sıvı ürün teması deride soğuk yanıklarına neden olur.
“LPG motora zarar vermez, aracın çalışma prensibini değiştirmez. Standarda uygun olarak üretilen ürünler kullanıldığında, dönüşüm işlemi TSE tarafından yetkilendirilmiş servislerde yapıldığında ve LPG sisteminin bakımları periyodik olarak gerçekleştirildiğinde LPG'nin araca herhangi bir zarar vermesi mümkün değildir.
LPG MOTORA ZARAR VERİR Mİ? LPG sistemlerinin en çok korkulan noktası “Motora zarar verir mi?” bölümü oluyor. Bu soruya da cevap veren Örücü, “LPG motora zarar vermez, aracın çalışma prensibini değiştirmez.
Aksine motor için oldukça iyi olacaktır. Ancak eski model karbüratör sistemine sahip araçlarda bulunan lpg sistemi ile birlikte araç direkt olarak lpg'de çalışır. Bu araçlar genelde benzinde kullanılmazlar. Ancak aracın sürekli lpg ile çalışması karbüratörün kurumasına sebebiyet verir.
İlgili 42 soru bulundu
Oto gaz kullanımı motora zarar verir mi? Hayır. Doğru kalibrasyon ve doğru bir işçilik ile Benzin kullanımına göre motorunuzun ömründe uzama olur. LPG kullanımı ile Motor yağının da ömrü uzamaktadır.
Günümüzde kullanılan ve sürücüler tarafından tercih sebebi olan katkılı otogaz, araçların akaryakıtlarının tıkanmasına sebep olabilir. Tıkanmalar, yakıtın motor bölgesine daha yavaş ulaşmasına yol açar. Yakıtın aracın ilgili bölümüne geç ulaşması ise performans düşüklüğüne yol açar.
Oto gaz kullanımı motora zarar verir mi? Hayır. Doğru kalibrasyon ve doğru bir işçilik ile Benzin kullanımına göre motorunuzun ömründe uzama olur. LPG kullanımı ile Motor yağının da ömrü uzamaktadır.
Tüp takılmayan arabalar dizel ve elektrikli araçlardır.
Ayrıca LPG kullanıcılarının en fazla şikâyet ettiği konular arasında aracın çekiş gücü kaybı yaşaması bulunuyor. Ancak şunu belirtmekte fayda var: Genelde LPG'li araçlarda performans kaybı sorunu, gaz ayarının ve motora giren hava miktarının doğru ayarlanmaması nedeniyle ortaya çıkıyor.
LPG, bütan ve propan gazlarına ve bunların belirli oranlarındaki karışımlarına verilen genel isim olup Türkiye'deki ev tüplerinde kullanılan LPG %70 bütan, %30 propandan oluşmaktadır. Yüksek yoğunluğu sebebi ile havadan ağır olan LPG hidrokarbon esaslı yanıcı bir gazdır.
Bugün sizlere LPG'li araçlarda kullanılan tankların kullanımı ile ilgili bilgiler paylaşmak istiyorum. LPG'li araçların dönüşümünde kullanılan tankların kullanım ömrü 10 yıldır. LPG'nin korozyon etkisi 10 yıl olarak belirlendiğinden, ömrü dolan tankın değiştirilmemesi durumunda patlama riski oluşturmaktadır.
Aracına LPG Taktıran Kişi Kaç Gün İçerisinde Bildirmesi Gerekir? Tüp taktırma işleminden sonra 1 ay içerisinde bildiriminin yapılması gerekmektedir. Bunun içinde egzos emisyon ölçümleri ve araç muayenesinin yaptırılarak ruhsata işlenmesi gerekmektedir.
LPG buharının solunması burun ve boğazda tahrişe, baş ağrısı ve mide bulantısına, kusmaya, baş dönmesine ve bilincin bulanmasına sebep olabilir. Kapalı veya havalandırması iyi olmayan ortamlarda LPG buharı bayılmaya ve boğulmaya sebep olabilir.
LPG birçok alanda kullanılan ve oldukça ucuz bir yakıt türü olarak bilinmektedir. Ayrıca LPG hiçbir şekilde doğaya zarar da vermemektedir. Bu nedenle daha çok evlerde ve araçlarda kullanımı mevcuttur.
Doğalgaz renksiz ve kokusuz bir gaz ve hissedilmiyor. Onun için BOTAŞ sarımsak kokusu veriyor. Ama karbonmonoksit gazına böyle bir koku imkanı verilemiyor. Karbonmonoksit gazı uzun süre hissedilmiyor. 40 saniyede beyin ölümünü gerçekleştiren bir gaz" diye konuştu.
Dezavantajları ; LPG benzine göre yanma sonunda daha düşük sıcaklık oluşturmasına karşılık, daha yavaş yanma hızına sahip olması nedeniyle motorun daha yüksek sıcaklıkta çalışmasına neden olur. Bu durum da, özellikle supap ömründe % 20 gibi bir azalmaya neden olduğu öngörülür.
Haftalık Anketimizde ziyaretçilerimize En İyi LPG Markası (Otogaz Sistemi) hangisi sorusu yöneltildi. Toplam 1.495 oyun kullanıldığı anketimizde uzunca bir süre başabaş giden iki markadan BRC ipi göğüsleyerek 407 oyla toplam oyların %27'sini alarak birinci oldu.
Günümüzde benzinli ya da dizel motora sahip neredeyse tüm binek araçlara LPG takılabilir.
1 litre benzin ile ortalama olarak 14.7 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre otogaz- LPG ile 11.36 km yol kat etmek mümkün olur. 1 litre mazot yani motorin ile 22.22 km yol gidilebilir.
Fabrikasyonlu LPG li araçlar motora pek zarar vermez. (Örn; Honda) Ayrıca aracınıza sonrdan LPG takılacaksa, uygun LPG kiti (Örn; Prins), iyi bir LPG ustası ve subaplar çeliğe dönüştürülürse pek sorun çıkarmaz. Bir miktar motorun ömrünü kısaltsa da uzun vadede avantajlı.
Motorun bir numaralı gıdası olan benzinin kalitesi yine motorun randımanlı kullanılmasını sağlamaktadır. Kalitesiz benzin her zaman için ilk zararı motora verir. Mümkün mertebe tek tip benzin marka ve çeşidi tercih edilmelidir. Bu sayede motorun gereksiz hararet yapması, segmen kayması gibi hasarlardan kaçınılmış olur.
LPG mi benzin mi tercih edilmeli? Benzin fiyatları, LPG'ye göre daha yüksek olsa da uzun mesafeli yollarda oran hesaplaması yapıldığında LPG daha az tükettiği için LPG'nin daha düşük maliyetli olduğu görülür. Dolayısıyla benzin LPG farkı dikkate alındığında LPG kullanımı tasarruf sağlar.
Montajın yetkili dönüşüm servisinde, kaliteli malzemeler ve yönetmeliklere uygun şekilde yapıldığı, sızdırmazlık raporu alındığı ve dolum yaparken tankı sallamak, şamandırayı çıkarmak ve durmadan gaz vanası ile oynamak gibi hareketlerden kaçınıldığı sürece LPG güvenlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri