Depoda ve enjektörlerin yanındaki o düzeneğin üzerinde üretim tarihleri yazıyor.
Bugün sizlere LPG'li araçlarda kullanılan tankların kullanımı ile ilgili bilgiler paylaşmak istiyorum. LPG'li araçların dönüşümünde kullanılan tankların kullanım ömrü 10 yıldır. LPG'nin korozyon etkisi 10 yıl olarak belirlendiğinden, ömrü dolan tankın değiştirilmemesi durumunda patlama riski oluşturmaktadır.
LPG tankları üretilirken ECER 67 standartlarında üretilmesi gerekir. LPG tanklarının kullanımı 10 yılı geçemez. 10 yılı geçen LPG tankları büyük risk oluşturur. 10 yılı dolan LPG tanklarının imha edilmesi gerekir.
Bununla birlikte LPG'li araç kullanan kimi kişiler araç muayene istasyonlarında otomobillerine yüklü LPG tanklarının kullanım süresi 10 yıl dolduğu için vize alamıyor. Zira yasaya göre ömrü 10 yılı aşkın LPG tanka sahip araçların trafiğe çıkması yasak.
Lpg Tankının etiket bölümünde Lpg tankının seri numarası, hacmi gibi bilgiler bulunmaktadır. Bu bilgilerin yanı sıra xx/yy şeklinde bulunan ibare de Lpg tankının tarihini belirtmektedir. Bu tarihten sonra lpg tankının değişimi gerekir.
İlgili 32 soru bulundu
Depoda ve enjektörlerin yanındaki o düzeneğin üzerinde üretim tarihleri yazıyor.
LPG Depolama Tankları – CE Belgesi.
Yakıt sistemlerinde (LPG, CNG) yapılan tadilatlar da bu kapsama girmektedir ve aracın geçerli bir muayenesi olsa dahi tadilat sonrası muayeneye girmesi gerekmektedir. Tadilat sonrası muayene ücretleri araç sınıflarına göre belirlenir, "periyodik araç muayenesi" ile aynıdır.
LPG Tank Fiyatları 2023 yılında çeşidine göre; 1670 TL'den başlayıp 2800 TL ye çıkıyor. LPG Tankı değişim esnasında sizlere sunulan seçeneklerden birini tercih ederek işe başlayabilirsiniz. BU, fiyatlarında netleşmesine neden olacak önemli bir etkendir.
Ayrıca, 'simit tank' olarak adlandırılan, stepnenin yerine konan tanklaryasak olmasına rağmen halen kullanılmakta. Stepne arabada bulunması gerekenzorunlu teçhizattan birisi. LPG tankı konunca, stepne çıkarılıp araçtankaldırılıyor. Bu nedenle yasaklandı."
Araca montajı yapıldığında üzerinde yer alan etiketteki tarihin 10 yıl süresi var. 10. yılın sonunda bu tankı değiştirmezseniz, TÜVTÜRK araç muayeneden vize alamıyorsunuz.
Geçmez, muayenenin geçerlilik süresi içinde dolmayacak olması lazım tankın son kullanma tarihinin. 1 temmuz olduğu zaman o tank muayeneden geçmez değiştirmek zorunda kalırsın.
1- Araca ilk defa yani yeni LPG sistemi takılmış ise montajı yapan firma tarafından düzenlenen fatura ve evraklarla sızdırmazlık raporu alınıp ruhsata işlenmesi gerekir.
LPG dönüşümlü araç kullanan herkesin yapması gereken, araçlarındaki LPG tankının imalat tarihine bir kez daha bakarak, süresi dolmuş ise yetkili LPG dönüşüm firmalarına giderek LPG tankını değiştirmektir.
Tank tamamen boş kalırsa sıkıntı olur contalar vs kuruma yapar,ara ara düğmeye basıp LPG/benzin geçişi zor olmasa gerek.
LPG Ruhsata İşleme İşlemleri
Araç kullanıcısı bu evraklar ile birlikte TüvTürk'e randevu alarak müracaat eder. Gittiğinde LPG'yi ruhsata işleteceğini söylemelidir. TüvTürk'den çıkınca Noter'e gidilerek LPG ruhsata işlenir.
40 lt lik tank standardı nolan %80 doluluk oranıyla 32 lt gaz alır ama sıralı sistemler belirli bir basınçla çalıştığı için tank içerisinde maksimum 5 lt minimum 3 lt gaz kalır.27 lt yada 29 lt alması bir sorun teşkil etmez.
Şehir içi 350 375 standarttır. Şehir dışı 500'e kadar yolu var.
Simit Tank Modelleri; Stepne yerine montaj yapılabilindiği için en çok tercih edilen, bagaj kapasitesine engel olmayan avantajlı modellerdir. 35 Litre, 40 Litre, ve 42 Litrelik kapasitelere sahiptir.
TÜVTÜRK muayene işlemlerinin gerçekleşmesi için öncelikli olarak araca ait hiçbir şekilde borç kaydı bulunmamalıdır. Aracın sahibi tarafından işlemler yapılabileceği gibi farklı bir kişide LPG'li araçların muayene işlemlerini yürütülebilir.
Kasko sigortası genel şartlarını karşılayan tüm araçlar yakıp tipi fark etmeksizin sigortalanır. LPG aracın bir aksesuarı olarak tanımlanmalıdır. Araçta daha önceden LPG sistemi yokken yapılan kasko sigortasına LPG taktırıldıktan sonra yapılan değişiklikleri sigortası şirketine bildirilmelidir.
LPG Periyodik Bakımı
Bu bakımlar sırasıyla şu şekildedir: Gaz ayarının her 1.000 kilometrede bir yapılması Hava filtresi temizliğinin her 3.000 kilometrede bir kontrol edilmesi. 10.000 kilometrede bir ise LPG valf filtresi temizliği yapılması
Aracın trafik ve tescil belgesiyle TÜVTÜRK ve diğer yetkili istasyonlarda gerçekleştirilebilen muayeneye ait belge olmaksızın aracın muayeneden tek seferde geçebilmesi mümkün olmaz. Son olarak LPG'li araç sahiplerinin Yakıt Sistemi Montaj Belgesi'ni muayene esnasında yanlarında bulundurmaları gerekir.
LPG tankları basınçlı kaplar statüsünde olup azami 115 atmosfer gaz basıncına ve dış etkenlere mukavemetli olarak imal edilir. LPG gazını emniyetli olarak muhafaza eder. Silindir ve toroidal (Simit) olmak üzere iki çeşit gaz tankı vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri